Pirelli ha publicat avui l’anàlisi de la investigació que han estat duent a terme sobre la misteriosa i estranya punxada que va patir el Ferrari de Sebastian Vettel al circuit de Spa-Francorchamps durant el Gran Premi de Bèlgica. En el següent comunicat ofert per la marca italiana, es troben els resultats d’aquesta investigació.


Després del recent anàlisi tècnic dut a terme sobre els pneumàtics utilitzats a Spa, Pirelli conclou que:

1) Els assaigs duts a terme per Pirelli en els pneumàtics utilitzats a Spa han confirmat l’absència de problemes estructurals. Pirelli ha emprès un exhaustiu anàlisi tècnic sobre els materials i els processos de producció utilitzats, utilitzant dos mètodes diferents d’assajos i comprovacions. L’anàlisi microscòpic, dut a terme sobre un gran nombre dels pneumàtics després de la segona sessió d’entrenaments lliures, no va mostrar cap senyal de problemes de fatiga o integritat. El mateix resultat va ser confirmat per als pneumàtics utilitzats durant la cursa, que van ser tallats transversalment i analitzats a Milà. Alguns dels pneumàtics utilitzats en la cursa van ser sotmesos a un altre test de fatiga en laboratori, superant concloentment totes les avaluacions i confirmant que no hi va haver degradació estructural ni cap problema en pista. Des del principi del 2015, s’han utilitzat 13.748 pneumàtics llisos, inclosos circuits especialment severs com Sepang, Barcelona i Silverstone. Mai s’ha descobert cap problema, la qual cosa subratlla la solidesa fonamental del producte.

2) Per tant, el que ha passat a Spa es pot atribuir a factors externs, lligats a l’ús prolongat dels pneumàtics en un dels circuits més severs del campionat. Els factors externs queden demostrats per un total de 63 talls trobats a la banda de rodament dels pneumàtics de Fórmula 1 utilitzats durant el cap de setmana de Spa, després de nombrosos incidents que van tenir lloc durant les curses teloneres, abans del gran premi de Fórmula 1. A les 15 proves anteriors (10 curses i cinc sessions de tests), només es va apreciar una mitjana de 1,2 talls per esdeveniment. Tot això indica una quantitat anòmala de restes sobre la pista a Spa, amb el consegüent augment del risc de trobar un objecte estrany. Fins i tot si alguna petita resta -fet de carboni o de qualsevol altre material especialment afilat- penetra i talla les diverses parts estructurals d’un pneumàtic (que evidentment està subjecte a un ús d’alta velocitat, i és més propens si s’utilitza durant un període prolongat) sense penetrar en l’estructura pròpiament dita, això pot causar un trencament diferent de la trobada en cas d’una punxada normal, que es caracteritza per una pèrdua de pressió del pneumàtic. I el primer va ser el tipus d’incident vist en el pneumàtic de Sebastian Vettel a Spa. Pel que fa a Nico Rosberg, en aquest cas l’ús del pneumàtic va ser menor, el pneumàtic va resistir -com mostren clarament les imatges- i el trencament no va ser instantàni. Durant quatre revolts anteriors, es podia veure un element de l’estructura interna del pneumàtic que sortia de la banda de rodament. Això posava de relleu l’existència del dany i el consegüent inici del desgast del pneumàtic. Durant tot el cap de setmana de Spa (inclosos els entrenaments, la qualificació i la carrera) es van trobar talls en els pneumàtics d’altres pilots, que van danyar la construcció però no van causar cap punxada.

3) Al final de la qualificació de dissabte a Spa, després de l’excepcional nombre de talls apreciats en els pneumàtics, Pirelli va fer veure l’estat del circuit a la FIA i va demanar que el netegessin, a més que els equips fossin advertits. La FIA va reaccionar amb promptitud perquè el circuit fos netejat i per avisar els equips. Juntament amb la FIA, Pirelli proposa un estudi per avaluar de quina manera els circuits es puguin netejar de manera més eficaç.

Comunicat de premsa de Pirelli