Tal i com portem fent aquests dies, avui arriba l’entrega d’un nou anàlisi; en aquest cas és sobre la temporada 2014 de la Fórmula Renault 2.0 Alps, categoria la qual ha estat clarament dominada per Nyck de Vries.
La fletxa anomenada de Vries
Nyck de Vries ha estat just guanyador d’aquesta edició de la Fórmula Renault 2.0 Alps; només cal veure les estadístiques: 9 victòries de 14 curses, 12 podis i 9 pole positions, dades de campió les que ha fet el neerlandès aquest any on, només va fallar en el podi en la ronda de Monza, circuit pel qual va rodar per primer cop.
Un sisè lloc com a pitjor resultat dóna molt a desitjar, Nyck de Vries ha fet un any de somni al Eurocup i a la Alps, demostrant que ja està apunt per fer el salt a la Fórmula Renault 3.5 Series. Un especialista en classificació i en ritme de carrera, són les qualitats que destaquen al de Koiranen GP, encara que la ràpida adaptació a un circuit encara no la té.
A tenir en compte
Charles Leclerc, Matveos Isaakyan i George Russell han sorprès amb el seu rendiment acabant en el top2-4, just per darrere de de Vries.
En el seu primer any en fórmules, el monegasc Charles Leclerc ha liderat el ritme del equip Fortec a la categoria. Tot i iniciar el campionat de manera nefasta a Imola i estar molt lluny del ritme de De Vries, Leclerc va començar pas a pas amb un podi a Pau, a Red Bull ring ja va lluitar pel podi, i a Spa-Francorchamps el podi es va convertir en fet habitual, deixant les primeres victòries al circuit de Monza. A partir d’aquell moment tot i situar-se segon en el campionat, la lluita amb De Vries era impossible.
El seu talent amb només 17 anys el fan obrir les portes de la FIA Fórmula 3 Europea i del Eurocup. Amb la seva capacitat d’aprenentatge i de no caure en errors ja comesos, Leclerc li espera un futur exitós.
Pel que fa al encara més jove, Matevos Isaakyan de només 16 anys, ha demostrat que el potencial de 2013 a la Fórmula 4 Francesa ha estat retornat amb un gran nivell a la categoria Italo-suïssa. El rus va ser el primer en trencar la ratxa de 4 victòries consecutives de De Vries al Red Bull Ring on va aconseguir dues victòries.
Regular i alhora irregular. Isaakyan era el únic que podria haver fet front a De Vries, però la falta d’agressivitat en classificació i els accidents inexplicables en alguna cursa important com Monza, l’han fet baixar al 3er lloc. Però essent tant jove, Isaakyan pot estar content del seu rendiment i està clar que Rússia ha fet néixer una altre nova estrella.
De la mateixa edat que Isaakyan, Russell ha mostrat aquest any de que és capaç de fer. Tot i aconseguir només un podi, l’evolució de Russell ha estat semblant a la de Leclerc però sense resultats tant destacats. La classificació és la clau en aquest campionat, i al jove britànic aquest aspecte no li ha estat massa favorable. Tot i això ens ha demostrat que pot plantar cara i lluitar de tu a tu amb pilots del nivell de De Vries. El futur de Russell, igual que Leclerc, passa ara per ara o al Eurocup o a la FIA Fórmula 3 Europea.
També destaquen Alessio Rovera i Dario Capitanio que han acreditat bons resultats, encara que no han assolit un ritme gaire constant.
Ara sí… i ara no…
Pietro Fittipaldi, Stefan Riener, Ben Barnicoat i Seb Morris, no han disputat totes les curses del campionat però han destacat i molt amb els seus resultats.
Amb Fittipaldi i Riener aconseguint podis –Riener a més a més una pole position, han demostrat el seu gran nivell amb poques curses i si es mantenen a la categoria seran dels preferits al campionat.
Barnicoat i Morris també han fet podis però han donat prioritat a la FR2.0NEC i per això estan tan avall en el campionat. Barnicoat ja confirmat al Eurocup serà un pilot molt a tenir en compte, igual que Morris qui progressa adequadament.
Convidats
Bruno Bonifacio, Dennis Olsen, Jack Aitken, Egor Orudhzev, Matt Parry i Hans Villemi han estat els convidats que més han destacat aquest any a la categoria, sobretot Bonficacio que va aconseguir guanyar una cursa a la Race 1 de Jerez.
Decebedors
Simon Gachet tot i començar molt bé la temporada, no ha pogut demostrar el seu nivell real, si és que el té. Clarament el francès ara per ara passa no té prou ritme com per fer front a la lluita per un campionat.
Luke Chudleigh, en el seu segon any al campionat tothom i el seu equip, esperaven més bons resultats que un “simple” dotze lloc en el campionat. El mateix podem dir de Denis Korneev tot i finalitzar en vuitè lloc en el campionat. El rus és un pilot perillós i irregular, i ha pogut puntuar moltes vegades gràcies a que per davant seu han finalitzat pilots wild-card.