Els promotors de la Formula Renault Northern European Cup (NEC) van culpar la FIA del tancament definitiu d’un campionat pel qual han passat alguns dels pilots més destacats del panorama mundial de l’automobilisme.

La Formula Renault NEC va començar el 2006 quan es van fusionar les series nacionals de Formula Renault 2.0 d’Alemanya i Holanda. El campionat va passar a disputar-se en circuits dels dos països, juntament amb Bèlgica, sota la organització de MdH Consultants AG. El 2017 la sèrie va eliminar el “2.0” del seu nom i des de llavors es va dir “Formula Renault NEC”.

Per a 2019 s’estava preparant un altre canvi després de la retirada del recolzament promocional de Renault Sport. El campionat s’anava a anomenar FormulaNEC, malgrat que el fabricant francès volia continuar com a proveïdor tècnic. En principi la sèrie anava a seguir amb monoplaces construïts per Tatuus amb motor Renault Clio 2L i amb Michelin com a subministrador oficial de pneumàtics.

Però els organitzadors no han aconseguit els pilots necessaris i la sèrie s’ha hagut de tancar. Segons el promotor, Mick De Haas, la FIA va dificultar el seus plans per a trobar joves pilots interessats en córrer a la nova FormulaNEC. “Sentim molt tenir que posar punt i final a la sèrie en aquest moment. Els plans mal concebuts de la FIA per al futur de las carreres de Formula han significat que en els últims tres anys hem vist un greu descens en el mercat de pilots joves”, explicava De Haas.

El fins ara promotor del campionat va reivindicar la feina feta en aquests anys. “La sèrie ha ajudat a molts pilots joves en les últimes dues dècades a arribar fins al cim. M’agradaria agrair a Renault i els seus proveïdors, als equips que han competit al NEC, als circuits i a tots les persones que han treballat amb i per al NEC durant aquests últims 13 anys”, va dir De Haas.

Per la sèrie Formula Renault NEC han passat alguns pilots que han destacat en altres categories i fins i tots han aconseguit arribar a la Formula 1. És el cas d’un dels últims campions, Lando Norris, que després de guanyar el títol en l’última temporada de la sèrie sota el nom de Formula Renault 2.0 NEC, va passar a Formula 3. Després de dos anys brillants sent campió de Formula 3 el 2017 i campió de la Formula 2 el 2018, el britànic serà el pilot oficial de McLaren la temporada 2019 de Formula 1.

Norris és l’últim en arribar no serà l’únic pilot amb passat a la Formula Renault NEC que estarà a la graella de la Formula 1 el 2019. El que serà el seu company a McLaren, Carlos Sainz, també té el seu palmarès un títol de la Formula Renault NEC aconseguit el 2011 por davant de Daniel Kvyat, un altre pilot que estarà a la Formula 1 la pròxima temporada amb Toro Rosso.

En total seran fins a cinc els pilots amb passat a la FormulaNEC que estaran a la Formula 1 el 2019. El que té un palmarès més important és, sens dubte, Valtteri Bottas, que va ser el campió el 2008 i ha anat progressant fins a haver estat l’escuder de Hamilton en els seus dos darrers títols mundials amb Mercedes. El que va ser subcampió de la sèrie el 2009, Kevin Magnussen, també estarà a la Formula 1 amb Haas la pròxima temporada.

A més dels que han arribat a la categoria reina, a les tretze temporades de la FormulaNEC també s’han forjat altres campions com Antonio Félix Da Costa, que precisament va doblegar a Magnussen per endur-se el gat a l’aigua en la lluita pel títol el 2009. El portuguès, guanyador del GP de Macao el 2012 i el 2016, va ser el vencedor de la primera cursa d’aquesta temporada de la Formula E.