Aquest cap de setmana es celebraran les «500 Milles d’Indianapolis», la competència més important del calendari de la NTT INDYCAR SÈRIES i una de les carreres d’actuacions amb més prestigi que hi ha en el món. 

Per més de 110 anys, l’Indianapolis Motor Speedway ha rebut a molts dels pilots més talentosos de la història com Fernando Alonso o Alex Palou. A més és uuna plataforma per al desenvolupament de la tecnologia que caracteritza als vehicles de tipus monoplaça, per a les mesures de seguretat i que també s’aplica a les actuacions de carrer.

La Indy 500 forma part de la Triple Corona de l’automobilisme mundial, juntament amb el Gran Premi de Mònaco i les 24 Hores de Le Mans.

Curiositats sobre les 500 Milles

Com indica el nom de la cita, el “500” es refereix a la longitud de la cursa en milles (gairebé 805 km). Els pilots cobreixen aquesta distància donant 200 voltes a l’oval de 2,5 milles (4 km) de l’Indianapolis Motor Speedway.

Tot i això, el circuit d’Indianàpolis té una llarga història, degut a que va obrir les seves portes el 12 d’agost de 1909. El circuit era una barreja de grava, pedra calcària, quitrà i oli quan es va obrir per primera vegada, la qual cosa va resultar ser molt perillosa per a un circuit de carreres, de fet, cinc persones: un pilot, dos mecànics i dos espectadors, van morir en la seva primera setmana. Per això és conegut com “The Brickyard”.

Encara que és famós pel circuit de carreres, la pista també compta amb un camp de golf de 18 clots, quatre d’ells situats a l’interior del circuit. No obstant això, el primer esdeveniment competitiu que va albergar el traçat va ser una carrera de globus propulsats per gas en 1909.

D’altra banda, la Indy 500 sol durar aproximadament unes tres hores, encara que aquest temps pot variar en funció del nombre de banderes grogues i incidents. La Indy 500 més curta va ser la de 2021, quan Helio Castroneves va aconseguir la victòria en 2h, 37min i 19,3846s amb una velocitat mitjana de 190,690mph, mentre que la cursa més llarga va ser en 1981, quan Bobby Unser va travessar la meta després de 3 hores i 35 minuts. No obstant això, aquest resultat es va donar a causa d’una sèrie d’incidents. La carrera més llarga dels últims deu anys va ser en 2017, quan Takuma Sato va guanyar en 3 hores i 13 minuts.

 

La llista d’inscrits de la Indy 500 té un límit de 33 cotxes. Aquest límit es va establir en 1911, i es va calcular determinant que la distància de seguretat entre cotxes equidistants seria de 400 peus (121 metres), la qual cosa permetria un màxim de 33 cotxes en la pista. Aquesta xifra només ha variat dues vegades des de 1934, amb 35 monoplaces en les edicions de 1979 i 1997. Els cotxes ón monoplaces amb motors V6 de 2.2 litres, doble turbo i injecció directa amb una potència d’uns 550 cavalls en aquest circuit, encara que poden arribar fins als 800 en uns altres.

Giren a prop de dotze mil revolucions per minut i tenen xassís Dallara. Hi ha dos motors actualment: Honda i Chevrolet amb una velocitat màxima aproximada als 380 km/h i amb una mitjana per volta d’una mica més de 370 km/h. Amb pluja no es pot disputar la cursa perquè els pneumàtics no aguantarien en una pista amb tan poca càrrega aerodinàmica. Si s’ha arribat a 150 voltes i no es pot acabar en sec i amb la llum del dia es donarà la cursa per acabada. Si no es disputaria el dilluns. En 1997 va acabar un dimarts. En 2004 en la volta 180 de les 200 obligatòries.

A diferència de la Fórmula 1, la bandera groga suposa l’anomenada Caution, és a dir, s’oneja quan ocorre un incident i surt el cotxe de seguretat o Pace Car. Quan tots els cotxes es reagrupen s’obre el pit lane i arriba el moment de les estratègies, entrar o seguir en pista. I amb pluja no es pot disputar la cursa perquè els pneumàtics no aguantarien en una pista amb tan poca càrrega aerodinàmica. Si s’ha arribat a 150 voltes i no es pot acabar en sec i amb la llum del dia es dona la carrera per acabada. Si no es disputaria el dilluns.

Actualment, per a aquesta competència, els inscrits tenen una setmana completa de pràctiques, dos dies de classificació i dos entrenaments posteriors. El cap de setmana del «Memorial Day», 33 pilots prendran la bandera verda, a la recerca de la immortalitat.