El jove pilot Billy Monger, que va tornar a competir aquesta temporada a la Fórmula 3 britànica després de l’amputació de les seves dues cames a causa d’un gravíssim accident, va rebre un prestigiós premi per part de la BBC el passat cap de setmana.

El britànic tenia tan sols 18 anys quan el 16 d’abril de 2017 va patir un brutal accident a Donington Park, on s’estava celebrant la segona ronda del campionat de Formula 4 britànic. Monger va impactar brutalment contra un altre monoplaça en un esgarrifós xoc que el va deixar tres dies en coma. Afortunadament va aconseguir sobreviure, però se li van haver d’amputar les dues cames.

El cas va cridar l’atenció de nombroses personalitats del món de l’esport i de l’automobilisme en particular, i pilots com Lewis Hamilton, Max Verstappen o Jenson Button es van bolcar amb les mostres de suport al jove. Després d’un ràpid període de recuperació, Monger va expressar el seu ferm desig de tornar a la competició. El seu retorn va arribar el febrer d’aquest any, quan es va pujar de nou per primera vegada a un cotxe de competició en un test amb l’equip Carlin.

Poc després, l’equip el va confirmar oficialment com a pilot a tots els efectes per a la temporada 2018 del campionat britànic de Fórmula 3. Amb un monoplaça adaptat, l’anglès va acabar tercer a la seva primera cursa després de la lesió al circuit de Oulton Park i va deixar impressionat a tot el món, inclòs a ell mateix. Va aconseguir tres podis més al llarg de la temporada i ha acabat el campionat en sisena posició.

Aquesta història de superació va ser considerada per la BBC com mereixedora del premi Helen Rollason Award, que des de 1999 es lliura als esportistes que han aconseguit una important fita superant una adversitat. El va rebre diumenge passat a la gala BBC Sports Personality of the Year, que es va celebrar al Resorts World Arena de Birmingham amb la presència de 15.000 convidats. “Billy encarna el que és aquest premi: superar l’adversitat i triomfar gràcies a una intensa lluita“, explicava la directora de BBC Sport, Barbara Slatter.

En la cerimònia evidentment va estar present tota la seva família, a més dels comissaris de Donington Park que van assistir-lo immediatament quan va patir l’accident i dels metges que el van ajudar en tot el seu procés de recuperació. “Vull agrair enormement als metges i cirurgians que m’han ajudat per que sense ells no podria ser avui aquí. És un veritable honor que estiguin presents a l’acte per que em van salvar la vida“, deia Monger.

El jove pilot britànic també va tenir paraules d’agraïment cap a l’equip Carlin, que va apostar decididament per ell a principis d’any quan encara ningú sabia si podria tornar a competir al mateix nivell amb un monoplaça adaptat. “Em vaig fixar uns objectius molt alts en el meu retorn a la competició després de l’accident i sense Carlin Motorsport no hagués pogut assolir-los. L’automobilisme és un esport d’equip i la seva confiança en mi és el que m’ha permès aconseguir tot això“, va afirmar el jove.

https://twitter.com/BillyMonger/status/1074412475116871680

Monger va rebre el premi de mans d’un dels seus grans ídols, Lewis Hamilton, i se’l va veure notablement emocionat en pujar a l’escenari. La seva història va commocionar a tots els presents inclòs a Geraint Thomas, el ciclista gal·lès vencedor de la present edició del Tour de França i guanyador del premi a l’esportista de l’any de la BBC, que en pujar a recollir el seu premi va reconèixer que havia quedat impressionat amb la història de Billy Monger.

Als seus 19 anys, el jove anglès torna a mirar amb optimisme cap al futur conscient que ha d’aprofitar la segona oportunitat que la vida, l’esport i l’automobilisme li està donant.