L’experiència d’haver desenvolupat un pneumàtic de 18 polzades per a altres campionats serà útil per a Pirelli, que haurà de fer el canvi de 13 a 18 polzades en els pneumàtics que subministri a la Formula 1 a partir de 2021.

Pirelli va aconseguir el contracte per a continuar sent el subministrador oficial de pneumàtics de la Formula 1 des de la temporada 2020 fins el 2023, incloent el canvi a 18 polzades el 2021. Les 13 polzades dels pneumàtics actuals només continuaran en els grans premis fins al final de la temporada 2020.

Malgrat que el neumàtic de 18 polzades cada vegada és més freqüent a la carretera, el seu desenvolupament per a circuits segueix sent exigent. El fabricant italià ha de dissenyar el pneumàtic seguint les característiques i exigències especials d’un cotxe de Formula 1, molt més ràpid que qualsevol que pugui rodar per carretera.

Encara falten tres anys, però la feina ja ha començat tenint en compte la magnitud de l’encàrrec. Per a Pirelli, la falta de claredat sobre els reglaments tècnics que pugui haver el 2021 suposa un problema. Mentre la FIA, la FOM i els equips encara estan valorant diverses opcions, el proveïdor de pneumàtics encara no pot fer una planificació.

De moment treballen a la ombra i tot indica que el seu disseny es basarà en el desenvolupament del pneumàtic de la GP2 i la sèrie GT, per a les quals Pirelli ja subministra pneumàtics de 18 polzades. Segons ens va explicar Mario Isola en una entrevista exclusiva amb el nostre company Darshan Chokhani, aquest canvi suposa “un gran repte” per a la seva marca.

Isola va valorar el que suposa per a Pirelli aquest encàrrec: “No és només el salt a 18 polzades, sinó que també volen treure les mantes per a que hi hagi un doble efecte en el pneumàtic. També hem de tenir en compte el reglament tècnic, per què per a dissenyar el pneumàtic s’ha de saber el nivell de càrrega. Ja hem fet 18 polzades en el passat, quan vam desenvolupar els pneumàtics per a la GP2 el 2014, per tant, tenim experiència”, va declarar.

Isola va revelar que Pirelli ha rebut una carta detallada de l’objectiu, no només per a 2019 o 2020, sinó que també per a 2021, quan haurà de tenir acabat el pneumàtic de 18 polzades. De totes maneres, alguns aspectes encara estan en discussió amb la FIA, la FOM i els equips. “Si el reglament tècnic no està definit al 100%, necessitem com a mínim un esborrany. Més que el reglament tècnic, necessitem una estimació dels equips sobre el rendiment dels seus nous monoplaces”, va dir el director esportiu de Pirelli.