El director esportiu de Pirelli, Mario Isola, diu que no està a les seves mans ni en les del fabricant de pneumàtics obligar els equips a fer diverses aturades en les carreres de Formula 1.

En la temporada 2018, en la majoria de carreres els pilots i els equips van optar per fer només una parada al box per a canviar pneumàtics. Aquesta situació va generar frustració ja que no van poder superar gairebé mai els seus rivals a través de l’estratègia, que en els últims anys havia tingut un paper clau en els grans premis.

A més, la dificultat d’avançar a la pista va provocar que s’hagués de retallar molt de temps per poder superar un rival. Des de fora, les estratègies dels pneumàtics semblaven interessants, però gairebé mai van aconseguir tenir l’efecte desitjat. Al final els equips es van acostumar a fer una sola parada i era difícil sortir-se del guió.

Durant la temporada al paddock hi va haver unanimitat en demanar a Pirelli que desenvolupi pneumàtics que es degradin una mica més ràpid i que obliguin els equips a realitzar dues o tres aturades. El proveïdor de pneumàtics va intentar de ser més agressiu amb les seves gomes en alguns circuits, però la majoria d’equips van conservar l’estratègia d’una parada.

FormulaRapida.net, mitjançant el nostre company Darshan Chokhani, va preguntar a Mario Isola per la possibilitat que això canviï la propera temporada. El director esportiu de Pirelli no va ser gaire optimista al respecte i va afirmar que fer que hi hagi més avançaments i variables a les curses no depèn d’ell. “Més degradació no significa més parades si els equips decideixen controlar el ritme en lloc de fer més parades“, va explicar.

L’italià va valorar la temporada de manera positiva: “Va ser una gran temporada amb molt bones carreres. Vam donar a la Fórmula 1 el pneumàtic que ens va demanar. Òbviament avançar no ha estat fàcil, però depèn de moltes altres coses a part del pneumàtic. Com ja he dit, els equips prefereixen controlar el ritme i així és difícil que en el futur puguin haver més aturades. Si perds de 20 a 22 segons al pit lane, has de poder recuperar-lo en pista“, deia Isola.

L’aturada per a canviar pneumàtics és obligatòria a la Formula 1 des que no cal repostar combustible a les carreres. En els últims anys, els equips han trobat una manera de reduir la pressió sobre els pneumàtics per poder completar les carreres fent una sola aturada a boxes. “Ara els equips estan gestionant bé els pneumàtics i necessitem parlar amb ells, amb la FIA i la FOM per veure quina direcció prenem en el futur“, concloïa el director esportiu de Pirelli.

Al 2019 se seguiran utilitzant múltiples opcions de pneumàtics encara que canviarà la seva denominació per fer-lo més fàcil per als aficionats no tan habituals. Les gomes dures, mitjanes i toves seran de color blanc, groc i vermell. Dins de cada tipus hi haurà fins a cinc modalitats (de C1 a C5) que aniran del compost més dur (C1) fins el més tou (C5).

Pots llegir l’entrevista sencera en anglés que li va fer Darshan Chokhani a Mario Isola a l’hospitality de Pirelli després del Gran Premi d’Abu Dhabi en l’enllaç que apareix a continuació.

Pirelli do not have a solution to force multiple stops in F1 races, says Isola