Després de cinc Grans Premis, les dades sobre accidents al mundial de MotoGP són alarmants: 278 caigudes en tot el campionat i 114 d’aquestes pertanyen a la categoria reina.

Molts eren els qui qüestionaven el nou format de curses a l’esprint degut l’alt risc que suposa una cursa a poques voltes, on els pilots busquen guanyar posicions de manera dràstica en els primers compassos de la cursa. La realitat és que si, el nombre de caigudes aquesta temporada és alarmant… però no sols a la cursa dels dissabtes. Tot i que la direcció del campionat està aconseguint una lleugera millora en les audiències, també hi ha un augment notable d’accidents. Aquesta temporada, ja són molts els pilots que han hagut de baixar de la moto a causa d’una lesió. En fem un repàs.

Fins avui, moment en el qual ja hem presenciat cinc grans premis, el comptador de caigudes de MotoGP se situa en 278. 114 d’aquestes pertanyen a la categoria reina. Una dada preocupant, ja que si comparem amb la temporada passada, després dels primers cinc GP es van sumar 82 en total. En comparació amb les 114 actuals, significa un total de 32 caigudes més. Però, com dèiem, el més preocupant és que hi ha hagut moltes baixes.
La caiguda de Pol Espargaró al GP de Portugal ha estat una de les més dures / MotoGP
La caiguda de Pol Espargaró al GP de Portugal ha estat una de les més dures / MotoGP
La majoria de les lesions s’han produït en col·lisions durant les primeres voltes de les curses de MotoGP, sigui dissabte o diumenge, i cap gran premi ha estat exempt d’elles fins ara. El més accidentat va ser el primer de la temporada, el GP de Portugal. Pol Espargaró és el pilot que ha sortit pitjor parat, amb un pulmó contusionat i vuit ossos trencats… des del seu accident a la P2 de Portugal, ha estat baixa. Bastianini també es va trencar l’omòplat, mentre Marc Márquez es va fracturar el primer metacarpià. Oliveira es va lesionar el tendó rotador extern i Martín es va trencar el dit del peu. Però això no acaba aquí. Mir va tenir un traumatisme cranioencefàlic; Bagnaia es va lesionar el turmell i Marini el carp de la mà dreta. Sens dubte, un inici molt accidentat.

Pràcticament, tota la graella s’ha trobat, almenys, un cop amb l’asfalt. L’únic pilot que s’ha salvat de no caure a la categoria reina ha estat Dani Pedrosa, durant el seu wildcard a Jerez. El pilot que més caigudes ha sofert aquest any ha estat Joan Mir, qui de moment suma onze incidents a pista. Jack Miller ha caigut nou cops i Alex Márquez vuit. El quart pilot amb més caigudes ha estat l’Augusto Fernández, quelcom lògic, ja que és l’únic rookie de la categoria i encara es troba en període d’adaptació a la MotoGP. El que tenen en comú els quatre, és que s’estan adaptant a una moto nova en el cas de Mir a la indomable Honda, Miller a la KTMÁlex a la Ducati i Augusto a la GasGas.

L'accident entre Fabio Quartararo i Miguel Oliveira al GP d'Espanya / MotoGP
L’accident entre Fabio Quartararo i Miguel Oliveira al GP d’Espanya / MotoGP

Tot això deixa xifres realment preocupats. 9 dels 22 pilots de MotoGP (40,9%) han estat lesionats i 5 (22,7%) s’han perdut almenys una cita del calendari. Les causes semblen evidents: el nou format implementat aquesta temporada és més exigent físicament, més cansat i provoca que els pilots hagin de prendre més riscos per a aconseguir acabar el cap de setmana amb bona puntuació. Haurem d’esperar per a saber com progressa la temporada i si les caigudes seguiran en augment o si, per el contrari, començaran a remetre.