La incorporació de noves tecnologies a MotoGP és un dels temes més comentats en els últims anys. Fem un repàs a les principals innovacions tècniques que cada fàbrica ha provat durant aquesta primera part de temporada.
En els últims anys, la tecnologia a MotoGP ha evolucionat a passos agegantats. La categoria màxima del motociclisme s’està adaptant, cada cop més, als canvis tecnològics que pateix el món. És per això que les marques treballen de manera incansable per a oferir als pilots les millors armes possibles. Cadascuna d’elles ha provat diferents actualitzacions durant els vuit primers grans premis de la temporada. Farem un repàs per així poder conèixer-los millor.
DUCATI: UN MOTOR COMPETITIU
Ducati és la marca del moment. Les vuit motos que té a graella són realment competitives. La marca suma 843 punts amb tots els punts obtinguts pels vuit competidors que té a les seves files. Són molts qui diuen que la moto de la fàbrica de Borgo Panigale és la millor, i de fet, un dels grans temes de conversa des de principi de temporada ha estat el nou motor de la marca. L’especificació 2023 té una base més semblant a l’especificació de 2021 que a la 2022, la qual cosa ha ajudat als dos pilots del Prima Pramac Racing, Jorge Martín i Johann Zarco, qui aquesta temporada són més competitius.
Pecco Bagnaia al GP de Païssos Baixos / MotoGP
Pecco Bagnaia al GP de Païssos Baixos / Ducati Corse
Respecte a l’aerodinàmica, no tots els pilots de la marca se senten igual de còmodes amb les mateixes prestacions. Francesco Bagnaia i Enea Bastianini (Ducati Lenovo) han fet servir els conductes downwash, mentre que Jorge Martín i Johann Zarco han competit amb els carenats laterals amb efecte sòl. Sigui com sigui, sembla que les dues fórmules funcionen.
APRILIA: L’AERODINÀMICA HO ÉS TOT

Si una marca de MotoGP ha treballat en particular en l’aspecte aerodinàmic és Aprilia. La fàbrica de Noale compta amb els carenats laterals amb efecte sòl més complexos de la graella, mentre que també té moltes petites peces noves de les quals presumir aquest 2023, com unes aletes muntades en la forqueta, l’aleró posterior i les petites peces que s’asseuen en el lateral de la roda davantera i pengen del basculant. La constructora italiana és el clar exemple de la transformació aerodinàmica a MotoGP.

Aleix Espargaró, Aprilia Racing, Aprilia

KTM: LA GRAN TRANSFORMACIÓ
Possiblement, la marca austríaca sigui la que més canvis ha experimentat. La RC16 ha sofert canvis aquesta temporada tant al motor com al xassís… tot i que, igual que Aprilia, els canvis més importants han arribat a la seva aerodinàmica. L’aleró posterior, per exemple, s’ha convertit en una peça destacada en la RC16 de 2023, i l’evolució que s’està fent amb Red Bull en el departament aerodinàmic està sent de gran ajuda al box de la marca. Això, sumat dels coneixements que aporta Dani Pedrosa, pilot de proves, està facilitant que l’equip es trobi en un bon moment. De fet, és l’única marca que està frenant el domini de Ducati, ja que té els seus dos pilots dins del Top 10, un Top 10 pràcticament dominat per la marca italiana.
Dani Pedrosa, provador de KTM / MotoGP
Dani Pedrosa, provador de KTM / MotoGP
HONDA: BUSCANT SOLUCIONS AMB EL NOU XASÍS KALEX
Probablement, la situació d’Honda sigui la més alarmant de la graella. La constructora japonesa viu un dels moments més crítics a la seva trajectòria a MotoGP, motiu pel qual es troba buscant canvis. Un dels temes més destacats de la temporada ha estat la incorporació del xassís Kalex. Després de provar tres propis, Honda es va decantar per aquest. No obstant això, cap dels xassissos que han provat els ha ajudat a fer el pas endavant que busquen. Pel que fa a els avanços en l’aerodinàmica, el departament encarregat en aquest àmbit ha estat treballant, però no ha estat al mateix nivell que els fabricants europeus. Sembla que la marca ha estat treballant per a poder fer la seva moto més aerodinàmica de cara a 2024.
Marc Márquez lluita amb Jorge Martín durant la cursa de dissabte / MotoGP
Marc Márquez lluita amb Jorge Martín / MotoGP
YAMAHA: EN BUSCA D’UN MOTOR MÉS POTENT

La marca japonesa ha dut aquest 2023 un nou motor, però tot i que ha guanyat una mica de potència, sembla que el rendiment no és l’esperat i que els ha donat problemes, especialment a les corbes, que ha estat un punt fort de la YZR-M1 en els últims anys. Mentre la resta de fàbriques evolucionen, el problema sembla persistir a Yamaha, de la mateixa manera que ho fa a Honda. Una situació preocupant, ja que totes dues han estat el referent a la categoria durant moltes temporades.

Fabio Quartararo, qui va patir durant el GP d'Espanya, ha finalitzat els test en tercera posició / MotoGP
Fabio Quartararo amb la seva Yamaha / MotoGP
L’aerodinàmica també ha estat un problema per a la marca. Yamaha vol més càrrega aerodinàmica, però els paquets aerodinàmics més grans causen problemes a altres àrees de la moto. Finalment, han tornat a la seva aposta pel carenat davanter de 2022, però esperen millorar de cara a 2024.