Honda es troba en un moment complicat: a la falta de bones sensacions i bons resultats, s’afegeixen les caigudes i les lesions de tres dels seus quatre pilots.

L’inici d’aquesta temporada de MotoGP no ha estat gens fàcil per Honda. La fàbrica japonesa no troba bones sensacions i tampoc ho fan els seus pilots, que han d’arriscar massa en cada una de les sessions i això els provoca caigudes. De fet, el japonès Takaaki Nakagami va ser l’únic representant de la marca en el Gran Premi d’Alemanya d’aquest diumenge. A les lesions de Joan Mir i Àlex Rins en Mugello, es va sumar la baixa d’última hora de Marc Márquez. El de Cervera va sofrir cinc caigudes durant el cap de setmana i, després de dos forts cops, va decidir no córrer més riscos el diumenge.

La realitat és que la situació és alarmant. En el que va de campionat, Honda tan sols ha aconseguit sumar 95 punts enfront dels 740 que acumula Ducati, la fàbrica líder en punts. La fàbrica japonesa ha acumulat 47 punts d’Àlex Rins, 26 de Takaaki Nakagami, 15 de Marc Márquez, 5 de Joan Mir i 2 del seu pilot provador, Stefan Bradl. Uns números condicionats per les caigudes i les lesions. La fàbrica suma 40 caigudes entre tots els pilots des de principi d’any, cada vegada, la moto sembla ser més insegura, un tema del que va parlar Nakagami diumenge, qui va acabar la cursa a la catorzena posició.

Marc Márquez i la seva Honda després de la caiguda al Gran Premi d'Itàlia / MotoGP
Marc Márquez i la seva Honda després de la caiguda a la cursa del Gran Premi d’Itàlia / MotoGP

El japonès rodava darrere Marc Márquez quan el català va caure al warm up i va protagonitzar un preocupant high-side. “Simplement, va perdre la part posterior per complet, la moto no va parar de patinar i va fer un gran lliscament”, expressava el pilot de Hona LCR. “D’alguna manera va perdre la part posterior i va tenir un high-side massiu. Honestament, em vaig espantar quan vaig veure allò. Portem la mateixa moto i en un parell d’ocasions vaig sentir que la moto m’anava a escopir cap a fora”, asseverava Nakagami. “La seva velocitat era bona i no va fer res dolent”, sentenciava.

“Aquest paquet que portem, la moto en si, no genera adherència. És fàcil tenir un high-side en l’entrada de la corba”, destacava el japonès. “Tan aviat com toques el gas, perds l’adherència i la moto està sempre derrapant. No sé si és un problema provocat per la part mecànica o fins i tot per l’electrònica, però és molt difícil de manejar”, afegia. El poc feeling que senten els pilots, els porta a caure si arrisquen massa, i és per això que Nakagami ha preferit no prendre riscos innecessaris. “La moto sempre està movent-se i agitant-se i fa que sigui molt complicat apretar. Hem de fer la Honda més segura”, sentenciava.
Així va ser el fatal accident entre Marc Márquez, Miguel Oliveira i Jorge Martín al Gran Premi de Portugal / MotoGP
Així va ser el fatal accident entre Marc Márquez, Miguel Oliveira i Jorge Martín al Gran Premi de Portugal / MotoGP

Les lesions deixen a Honda sense pilots a pista

Uns riscos que si van prendre Joan Mir i Àlex Rins, que han hagut de perdre’s les últimes dues cites per una lesió. En el cas del Campió del Món de 2020, va sofrir una caiguda durant la P2 del Gran Premi d’Itàlia, en la qual es va fracturar el dit menovell de la mà dreta, la qual cosa li va portar a retirar-se de l’esdeveniment i tornar a casa. La de Joan Mir a Mugello va ser la 12a caiguda de la temporada per a ell, és el pilot que més cops ha caigut. Una situació crítica per al mallorquí, que no sols el persegueix a ell en la temporada de debut a la marca.
Joan Mir i la seva Honda, al terra durant la esprint del Gran Premi de Portugal / MotoGP
Joan Mir i la seva Honda, a terra durant l’esprint del Gran Premi de Portugal / MotoGP
En el cas d’Àlex Rins, també nouvingut, la lesió que carrega a l’esquena és més complexa. El català va caure durant la cursa al esprint del dissabte al circuit de Mugello. Va haver de ser atès en la mateixa pista, però després va ser traslladat a l’hospital més pròxim on se li va diagnosticar una fractura a la cama dreta. El pilot d’Honda LCR serà operat aquesta setmana i s’espera que no torni a la competició fins després de la pausa estiuenca, tot i que seria optimista pensar que pot tornar recuperat per al Gran Premi de Gran Bretanya, programat pel cap de setmana del 4 al 6 d’agost.

Marc Márquez, crònica d’una ruptura imminent

Però si una situació preocupa en particular a la casa japonesa és el poc feeling que sent Marc Márquez amb la seva Honda RC213V. La temporada 2023 prometia ser l’any de tornada del de Cervera a les posicions capdavanteres després de tres temporades marcades per les lesions… però no ha estat així. El primer gran premi, a Portugal, durant la cursa de diumenge, el vuit vegades campió del món va perdre el control de la seva moto i va protagonitzar un brutal accident amb Miguel Oliveira i Jorge Martín. Com a conseqüència, va patir una fractura en el primer metacarpià del polze de la mà dreta, que li va impedir disputar les quatre primeres cites del calendari.

Després dos zeros a les curses de Le Mans i Itàlia, Sachsenring era l’esperança tant del pilot com de la marca. Al traçat alemany havia guanyat vuit cops en el passat, l’últim, l’any 2021. Però lluny d’anar bé, el cap de setmana va resultar tot un malson. Márquez va acumular un total de cinc caigudes, i vam poder veure moments de desesperació. Finalment, després d’una dura caiguda al warm up, va decidir no prendre més riscos i no sortir a pista. “És un desastre aquesta moto, no està a l’altura”, deia Jorge Lorenzo durant la seva intervenció a DAZN. “Marc ha de sentir resignació, ràbia, impotència i jo veig una situació probablement impossible per a estar serè i Marc no ho està. Físicament, es troba bé, però no es troba bé amb la moto”, afegia.

Marc Márquez i Honda han viscut un malson de cap de setmana a Alemanya / MotoGP
Marc Márquez i Honda han viscut un malson de cap de setmana a Alemanya / MotoGP

Sembla que la relació entre els japonesos i el català es va trencant cursa a cursa. És per això que molts creuen que la sortida de Márquez de la fàbrica podria produir-se la pròxima temporada, tot i que encara té contracte fins a 2024. Haurem d’esperar per a saber què passa finalment, però si hi ha una cosa clara, és que tots els pilots de la marca estan patint. Honda està en crisi, i sembla no trobar la sortida del pou on es troba.