Lucas Cruz, l’història d’un pilot català que ha dedicat tota la seva vida al Ral·li Dakar, aconseguint la primera victòria l’any 2010

Lucas Cruz s’ha dedicat tota la seva vida als ral·lis. Va començar a competir l’any 1994 en el Campionat de Ral·li de Catalunya, però no va trigar gaire a fer el salt a la que ha estat la seva competició preferida, el Ral·li Dakar.

Ral·li Dakar

Cruz va debutar en el Dakar l’any 2001, any on també es va convertir en guanyador del Campionat d’Espanya de Ral·li. Ho va fer al costat de José Luis Monterde, finalitzant la prova molt a prop dels vint primers. L’any 2006 va tornar a participar-hi amb l’equip Volkswagen Motorsport, però en la categoria de camions.

Un any més tard va marxar a Mitsubishi, convertint-se en el company de Nani Roma. Van participar en dues edicions del Dakar, la de l’any 2007 i 2009, on van acabar en tretzena i desena posició respectivament.

Després de dos anys amb la marca japonesa, Cruz va decidir tornar a Volkswagen, tenint de company a Carlos Sainz. L’any 2010 va ser el seu any, ja que es van proclamar campions del Ral·li Dakar. Al següent any, van finalitzar en tercera posició tot i haver guanyat set etapes de la competició. Van tenir una gran lluita amb Nasser Al-Attiyah.

L’any 2012 es va convertir en el copilot d’Al-Attiyah. La sort no va estar del seu costat, ja que van abandonar en dues edicions del Dakar de manera consecutiva. L’any 2014 van poder acabar la prova, però es van haver de conformar amb un tercer lloc.

Més tard, a partir de l’any 2015, va formar part de l’equip Peugeot. L’etapa inicial amb l’equip no va ser del tot bona, ja que Cruz va abandonar en tres Dakars de manera consecutiva. Finalment, l’any 2018, va aconseguir guanyar la competició.

Copyright: Red Bull Content Pool

Els últims anys de Cruz han estat amb Mini i Audi. L’última victòria de Cruz en el Dakar va ser l’any 2020, juntament amb Sainz. En aquesta última edició de la competició, la sort no ha estat del seu costat.