Graham Rahal ha guanyat les 600 milles de Texas en el oval del Texas Motor Speedway, després d’un domini absolut de Hinchcliffe que ha perdut la cursa per 3 mil·lèsimes. Kanaan completa el podi, mentre Pagenaud quart, amplia una mica l’avantatge en el campionat.
Després de dos mesos d’espera, la cursa de les 600 milles de Texas es reiniciava a la volta 75 amb James HInchcliffe (Schmidt Peterson Motorsports) sortint des de la primera posició, seguit de Ryan Hunter-Reay (Andretti Autosport) i Mikhail Aleshin (Schmidt Peterson Motorsport).
De seguida Hunter-Reay prenia el liderat de la cursa seguit de Will Power (Team Penske) i Hinchcliffe. El canadenc remuntaria fins el primer lloc, rodant en paral·lel amb Hunter-Reay que a continuació veia com Helio Castroneves (Team Penske) i Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing) el superaven per la segona i tercera posició.
Cap a la volta 101 s’iniciava la primera aturada a box, i era el propi Hunter-Reay qui era el primer en obrir la finestra a la volta 101, però els líders no s’aturaven a box fins deu voltes més tard. El líder de la cursa era l’últim en aturar-se, i ho feia a la volta 120. Estratègia que li feia perdre la primera posició amb Castroneves.
Després del pit stop, Castroneves liderava sobre Hinchcilffe. Hunter-Reay romania en tercer lloc seguit d’Aleshin. Al darrere, la lluita pel quart lloc entre Carpenter, Power i Graham Rahal (Rahal Letterman Lanigan Racing).
Abans de la segona aturada a box, Hinchicliffe superava fàcilment a Castroneves qui tenia problemes per superar als doblats. El canadenc assolia escapar-se fins a 9 segons sobre el brasiler.
Mentrestant, Hunter-Reay i Aleshin perdien una mica de ritme i veien com Rahal pujava al tercer lloc seguit de Carpenter i Power. Quan cap a la volta 145 s’iniciaven les aturades a box, però Hinchciliffe ho feia 22 voltes més tard, demostrant una gran gestió de la benzina i dels pneumàtics.
En sortir a pista a la volta 165, el canadenc liderava per davant de Carpenter, Castroneves, Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) i Will Power. Però de seguida veuríem a Rahal pujar del sisè al tercer lloc en 15 voltes.
Castroneves seria dels primers en realitzar la tercera aturada a box a la volta 185, encara que abans ja ho havia fet Hunter-Reay qui havia perdut el ritme totalment. Tot al contrari que Hinchcilffe que seria el últim en aturar-se a la volta 207, després de doblar fins al cinquè. La resta de pilots no podien seguir el ritme del pilot de SPM, i començaven a aturar-se a box al voltant de la volta 204.
Amb cinc pilots en volta de líder, Dixon en sisena posició intentava desdoblar-se de Carpenter que rodava en segona posició. El de Ganassi intentava superar al nord-americà però, no trobava prou espai i s’acabava tocant amb el de ECR, impactant contra el mur i gairebé contra Castroneves, provocant el primer caution.
Amb la primera bandera groga, Hinchcliffe perdia la distància amb Carpenter que el seguia en segona plaça, Castroneves era tercer, seguir de Kanaan i Rahal. Aleshin era el sisè, essent el primer doblat.
Aquesta situació permetia a Castroneves, Kanaan i Rahal aturar-se a box per últim cop sense perdre la volta; la majoria de doblats també s’aturaven a box. De fet tothom menys, Hinchcliffe, Carpenter, Chavez (Dale Coyne Racing) i Rossi (Andretti Herta Autosport) s’aturaven a box.
La bandera verda tornava en pista a falta de 28 voltes, Carpenter ho aprofitava per intentar superar Hinchcliffe però no ho aconseguia i veia com els doblats com Aleshin o Pagenaud (Team Penske) el superaven.
Però a la volta 225, Carpenter perdia una mica el control del seu cotxe, i veia com Castroneves per darrere no el podia evitar. Carpenter xocava contra el mur mentre Castroneves aconseguia continuar en pista però amb el aleró davanter i posterior danyat. El brasiler aprofitava la interrupció de la cursa per fer els canvis en el seu cotxe.
Abans de la bandera verda, Hinchcliffe liderava, seguit de Kanaan, Rahal, Aleshin i Castroneves, mentre Pagenaud sisè era el primer dels doblats. Ja amb bandera verda, Hinchcliffe veia com Rossi i Pagenaud es desdoblaven.
Però una nova bandera groga apareixia. Aleshin perdia el control del seu cotxe i impactava al revolt 4, Jack Hawksworth (A.J. Foyt Enterprises) sense poder-ho evitar, impactava contra el rus, mentre Max Chilton (Chip Ganassi Racing) evitava l’accident passant per la gespa.
Encara amb bandera groga, Kanaan i Pagenaud s’aturaven a box. Era una bona oportunitat pel líder del campionat per distanciar-se en el campionat sobre Power que tenia una volta doblada.
Amb 8 voltes pel final quan tornava la bandera verda, la lluita per la victòria era cosa de cinc, entre Hinchcliffe, Rahal, Castroneves, Kanaan i Pagenaud. Amb pneumàtics nous, Pagenaud aconseguia superar a Rahal, Castroneves i Kanaan en el revolt 4 amb els quatre cotxes en paral·lel.
El francès ho intentaria per l’exterior sobre Hinchcliffe però veia com Kanaan i Rahal també ho intentava i es quedava a l’espera.
S’entrava a l’última volta amb Hinchcilffe primer, però Rahal aconseguia superar al canadenc a l’última revolt, acabant vuit mil·lèsimes per davant.
Primera victòria de Rahal aquesta temporada després de liderar només una volta, la última la més important. Hinchcilffe s’ha de conformar amb el segon lloc seguit de Kanaan, Pagenaud i Castroneves que han acabat en la volta de líder.
Doblats en una volta, Charlie Kimball (Chip Ganassi Racing) – sisè, Carlos Muñoz (Andretti Autosport) – setè, Power – vuitè, completa el top10 amb dos voltes perdudes: Juan Pablo Montoya (Team Penske) – novè i Sébastien Bourdais (KVSH Racing).
En el campionat de pilots, Simon Pagenaud amplia fins a 28 punts la distància amb Power. Kanaan puja a la tercera posició a 113 punts del francès, Castroneves és quart a 114, mentre Newgarden que no ha pogut córrer avui perquè va abandonar en la primera part de la cursa, està a 123 punts.