El Ral·li Dakar es prepara per afrontar la seva quaranta-sisena edició, amb un total de 12 etapes i tenint lloc del 5 al 19 de gener

En pocs dies començarà una nova edició del Ral·li Dakar. La quaranta-sisena edició tindrà 4.727 quilòmetres cronometrats, dividits en 12 etapes. Aquesta nova edició s’iniciarà el 5 de gener a l’Arabia Saudita, amb un pròleg que determinarà l’ordre de sortida de la primera etapa.

L’anterior edició va estar plena d’emocions, sense deixar indiferent a ningú. A la categoria de cotxes, Nasser Al-Attiyah es va imposar de manera clara a Sébastien Loeb, que va finalitzar a una hora i 20 minuts de distància respecte al pilot qatarià.

Seguidament, a la categoria de motos, Kevin Benavides va realitzar una brillant última etapa i va retallar els 12 segons de desavantatge que tenia sobre Toby Price, aconseguint la primera posició.

A la categoria SidebySide, el polonès Eryk Goczal, tenint de copilot a Oriol Mena, es va emportar la victòria remontant al lituà Rokas Baciuska. A T3, Austin Jones va ser el més ràpid. A quads, el guanyador va ser Alexandre Giroud, i a la categoria de camions, es van proclamar campions Janus van Kasteren, Marcel Snijders i Darek Rodewald.

Imagen
Copyright: Dakar Rally
Etapes 2024
 • Pròleg: 5 de gener a Al-Ula (27 quilòmetres)
 • Primera etapa: 6 de gener a Al Henakiyah (405 quilòmetres)
 • Segona etapa: 7 de gener a Al Henakiyah-Al Duwadimi (470 quilòmetres)
 • Tercera etapa: 8 de gener a Al Duwadimi-Al Salamiya (440 quilòmetres)
 • Quarta etapa: 9 de gener a Al Salamiya-Al Hofuf (299 quilòmetres)
 • Cinquena etapa: 10 de gener a Al Hofuf-Shubaytah (118 quilòmetres)
 • Sisena etapa: 11 i 12 de gener a Shubaytah (584 quilòmetres)
 • Setena etapa: 14 de gener a Riad-Al Duwadimi (483 quilòmetres)
 • Vuitena etapa: 15 de gener a Al Duwadimi-Hail (458 quilòmetres)
 • Novena etapa: 16 de gener a Hail-Al Ula (417 quilòmetres)
 • Desena etapa: 17 de gener a Al Ula (371 quilòmetres)
 • Onzena etapa: 18 de gener a Al Ula-Yanbu (480 quilòmetres)
 • Dotzena etapa: 19 de gener a Yanbu (175 quilòmetres)
Pilots amb més victòries al Ral·li Dakar
 • Stéphane Peterhansel (França): 14
 • Vladimir Chagin (Rusia): 7
 • Karel Loprais (República Txeca): 6
 • Marc Coma (Espanya), Cyril Despres (França), Cyril Neveu (França) i Nasser Al Attiyah (Qatar): 5
 • Ari Vatanen (Finlàndia), Edi Orioli (Itàlia), Eduard Nikolaev (Rusia): 4
 • Carlos Sainz (Espanya), Hubert Auriol (França), René Metge (França), Pierre Lartigue (França), Richard Sainct (França), Marcos Patronelli (Argentina), Ignacio Casale (Xile) i Francisco López (Xile): 3
 • Nani Roma (Espanya), Georges Groine (França), Gaston Rahier (Bèlgica), Francesco Perlini (Itàlia), Jean-Louis Schlesser (França), Fabrizio Meoni (Itàlia), Hiroshi Masuoka (Japó), Firdaus Kabirov (Rusia), Alejando Patronelli (Argentina), Gerard de Rooy (Països Baixos), Roby Price (Austràlia), Andrey Karginov (Rusia), Dmitry Sotnikov (Rusia), Sam Sunderland (Regne Unit) i Josef Machacek (República Txeca): 2
Imagen
Copyright: Dakar Rally
Espanyols que han guanyat el Ral·li Dakar
PILOT TÍTOLS ANY I CATEGORIA
Marc Coma 5 2006, 2009, 2011, 2014 i 2015 (motos)
Carlos Sainz 3 2010, 2018 i 2020 (cotxes)
Nani Roma 2 2004 (motos)

2014 (cotxes)

Juan Morera 1 2023 (clàssics)

 

Pilots a tenir en compte de cara a la pròxima edició

Nasser Al Attiyah és un dels noms més destacats d’aquesta edició. El pilot qatarià farà la seva participació número 20 a la competició. Al Attiyah porta dues edicions consecutives guanyant a la categoria de cotxes, amb un total de cinc.

No obstant això, hi ha altres pilots molt complets a la competició, com per exemple Sébastien Loeb, que va acabar segon l’any passat, Carlos SainzMattias Ekström i Lucas Morales.

La dupla formada per Seth Quintero i Dennis Zenz, aconseguint la segona posició a la categoria T3 l’any 2023, també tindran una gran oportunitat de demostrar del que són capaços en aquesta nova edició.

Aquest any, la categoria de motos tornarà a ser molt emocionant. Noms com Sam Sunderland, Skyler Howes, Toby PriceKevin Benavides tornaràn a pujar a la moto per seguir donant espectacle.

Si parlem dels pilots espanyols que hi participen, a més de Carlos Sainz, hi ha molts a destacar. Un d’ells és Nani Roma, que torna al Dakar participant en la categoria de cotxes amb Ford, en la que serà la seva edició número 27.

Imagen
Copyright: Audi Sport

Lorenzo Santolino, a motos, té opcions per a ser un dels millors de la categoria. L’any passat, tot i rebre sancions, va aconseguir quedar entre els deu millors, així que aquest cop aspira a estar dintre del top 5.

El valencià Joan Barreda ho va donar tot a la passada edició, sent capaç de vèncer la quarta etapa amb un dit del peu trencat. És el pilot espanyol amb més etapes guanyades, i farà la seva participació número 14 a la competició.

Un altre valencià que amb talent que es vol fer un lloc a la competició és Tosha Schareina. L’espanyol, que participa en la categoria de motos, arriba a la seva tercera participació al Dakar després de guanyar la Baja Aragón i finalitzar cinquè en el Ral·li del Marroc.

Cristina Gutiérrez, Isidre Esteve i Laia Sanz són altres pilots a seguir en aquesta edició número 46 del Ral·li Dakar.