Argentina i Bolivia acullen aquesta nova edició del Rally Dakar. 13 etapes i més de 9.000km separen els participants de la somiada meta a Rosario. Moltes novetats i menys dunes que en edicions anteriors poden afavorir lluites fins ara mai vistes.
Ja ha arribat un dels moments més esperats de l’any. Dissabte dia 2 comença una nova edició del Rally Dakar, concretament la 38ª. Ho farà a la ciutat de Buenos Aires amb un pròleg poc habitual ja que serà una classificació per a la sortida del dia següent a Rosario, on realment començarà i acabarà la cursa el dia 16 de gener. Un Rally exigent, amb certes etapes amb aires de mundial de Rallys però amb una segona setmana que es preveu duríssima per als participants.
Moltes i grans novetats ens deparen en aquesta edició. La primera l’absència de Marc Coma (actual campió en motos) que ha passat a formar part de l’organització com a director esportiu substituint a David Castera, i per tant, un dels creadors del recorregut d’aquest any. El segon és la falta d’etapes de dunes en aquesta edició, ja que Xile i Perú surten del recorregut del Rally per diversor problemes. I per últim l’opció d’un pròleg classificatori, l’altitud a les 3 etapes de Bolivia (cota màxima de 4.600 metres), la novetat d’una sortida intercalada entre cotxes, motos, quads i camions que no es veia des de l’inici del Rally a terres africanes i una de les etapes marató amb parc tancat.
Entre els favorits en motos trobem una situació gens habitual els últims anys i es que de tots els inscrits, cap d’ells ha guanyat una edició del Rally Dakar. Per tant la batalla està servida per als diferents equips. Entre ells els homes de KTM, Jordi Viladoms o Toby Price, els homes d’Honda Joan Barreda i Paulo Gonçalves, veterans com Rubén Faria (Husqvarna), Oliver Pain (KTM), Helder Rodrigues (Yamaha) o David Casteau (KTM) i la gran fèmina Laia Sanz (KTM). També cal fer menció dels pilots de casa com Joan Pedrero (Sherco) o Gerard Farrés (Himoinsa KTM).
Pel que fa als quads retornen la parella de germans favorits a guanyar aquest Dakar, els germans Patronelli (Yamaha) amb el permís d’Ignacio Casale (Yamaha) i Rafal Sonik (Yamaha).
A la categoria de cotxes es preveu un bon duel entre Mini i Peugeot. L’equip francés s’ha reforçat vist el mal resultat de l’any anterior, i han aconseguit fer un cotxe ràpid i competitiu per posar les coses díficils als pilots de l’equip Mini. Nasser Al-Attiyah i Nani Roma seran els encarregats de dur al límit els seus vehicles i esperem que el català tingui més bona sort que l’any passat. Pel que fa als pilots de Peugeot ja han sigut batejats com “l’equip A” i és que els seus noms aporten un palmarés i nivell a la categoria impressionant. Carlos Sainz, Cyril Despres, Stéphane Peterhansel i Sebastian Loeb seran els encarregats de lluitar per les victòries amb el permís evidentment d’un dels grans tapats del Rally, el Toyota de Giniel de Viliers.
Finalment dins dels gegants del desert trobarem la lluita entre les dues grans marques Kamaz i Iveco.
Esperem que “La gran odisea”,com ha sigut batejada aquesta edició, ens porti unes dues setmanes d’autèntic i pur Rally a l’estil Dakar.