La polèmica al voltant del Fan Boost a la Formula E ha estat sempre present pràcticament des del naixement de la categoria en 2014. Durant els últims dies, però, la controvèrsia s’ha tornat a avivar a causa d’unes declaracions de Daniel Abt criticant l’ús de aquest element. Alejandro Agag va respondre al pilot alemany defensant el sistema de vots de l’aficionat.


Des del naixement de la categoria en 2014, la Formula E s’ha vist embolicada en la polèmica del Fan Boost. Aquest element, que consisteix en l’elecció d’un pilot per part dels aficionats i un extra de potència durant un moment de la cursa per als tres pilots més votats; ha estat freqüentment criticat pel seu funcionament i el desequilibri que provoca entre els pilots que ho guanyen i els que no.

Però aquesta setmana, amb l’ePrix de Santiago de Xile disputat fa pocs dies, Daniel Abt va fer unes polèmiques declaracions en un videobloc dels que freqüentment publica. En aquest vídeo, l’alemany, actualment desè a la general i retirat en l’última cursa a Xile; va afirmar que el sistema és manipulat per donar la victòria a pilots concrets.

“Sé que treballeu dur per votar-me i m’estic esforçant perquè us involucreu”. Va dir Abt als seus aficionats. “Però després hi ha alguns pilots que aconsegueixen enganyar. No ho dic perquè sigui un perdedor, sinó perquè ho sé, m’ho han dit. Definitivament hi ha alguna cosa malament “Afegia l’alemany. “Estàvem al capdavant dels vots la setmana passada per la cursa de Santiago tota l’estona, però de sobte alguns pilots van sumar moltíssims vots durant la nit. És estrany que tots els vots vinguessin de 12 ciutats de la Xina. Han de tenir una gran massa d’aficionats allà. La Fórmula E ho sap, “va concloure el d’Audi. “Però no poden fer res perquè no poden demostrar-ho. És una catàstrofe, estic molt enfadat per això .”

Abt és un dels pilots que més habitualment guanya el Fan Boost, sent Santiago la primera cursa de la temporada en què no ho aconsegueix. A Hong Kong el va guanyar al costat dels rookies Luca Filippi i Kamui Kobayashi, i a Marràqueix juntament amb Sébastien Buemi i Lucas Di Grassi. A Santiago també van guanyar el suís i el brasiler, però l’altre pilot va ser l’argentí José María López.

En aquesta temporada, per evitar fraus en la votació, s’ha reduït el temps que duren les votacions de 12 a 6 dies, i s’ha eliminat la possibilitat de votar a Instagram. No obstant això, Abt assegura que això no ha estat suficient i ha amenaçat de deixar de treballar per al Fan Boost.

Aquestes acusacions no han deixat indiferent el CEO de la categoria, l’espanyol Alejandro Agag. El director del campionat ha qualificat les paraules d’Abt com un “arravatament”, i ha defensat la integritat del sistema.

“El sistema de vots del Fanboost és constantment monitoritzat i revisat per assegurar-nos que els resultats són creïbles”, va dir Agag. “Hem millorat el sistema des que va ser implantat en la primera temporada de Fórmula E, afegint capes addicionals d’autenticació al procés de votació seguint els suggeriments dels equips. Més d’un milió de fans van votar al seu pilot favorit i veiem que aquest nombre va creixent segons va augmentant la popularitat de la categoria. El sistema és molt fiable i els pilots no haurien de gastar el seu temps a qüestionar la validesa del Fanboost.”

No obstant això, Agag també va afegir que, després de publicar les seves paraules, Abt el va trucar per demanar-li disculpes per elles; posant possible fi a una polèmica al voltant d’un element poc freqüent en l’esport de motor i la legitimitat del qual, donat el funcionament del sistema de votació, és fàcilment qüestionable quan no es guanya.