El projecte inicia una nova fase, amb dos sistemes provats en el Test Oficial d’un dia després del GP d’Espanya

MotoGP no és aliè a la innovació, i mentre els pilots, els equips i les fàbriques es dirigien a les seves pròpies proves per a treballar a Jerez, l’esport també va estrenar la següent fase d’un projecte a llarg termini amb l’objectiu d’establir la comunicació per ràdio amb els pilots mentre estan en la pista.

Una primera versió es va provar a Misano l’any 2020, i ara s’estan avaluant dos nous sistemes. Un es col·loca al voltant dels taps que utilitzen els pilots i l’altre directament en l’oïda. La comoditat, el soroll, la viabilitat i la fal·libilitat són de summa importància, i diversos pilots diferents els van provar per a donar la seva opinió.

En aquesta fase, el projecte se centra en millorar encara més la comunicació entre el control de carrera i els pilots a pista, utilitzant missatges pregravats enviats a través d’un sistema unidireccional als pilots. Comptar amb més informació i més ràpidament sobre els possibles perills o canvis en les condicions facilitarà un altre pas endavant en la seguretat dels pilots.

Carlos Ezpeleta, Director Esportiu de Dorna Sports: “Treballem molt estretament amb els pilots i els equips, i la comunicació amb els pilots des del control de carrera ha estat una prioritat en els últims anys. En 2020, els pilots es queixaven de la visibilitat de les banderes, que sabessin el que estava passant en pista i que se’ls avisés de banderes, pluja o incidents, així que vam fer una prova de radi a Misano en 2020. Però els pilots no estaven molt contents amb el primer sistema, se sentien incòmodes amb ell i amb el nivell de soroll. Així que decidim seguir el camí dels panells LED i imposar-los com a obligatoris en tots els circuits des de l’any passat, el que ha tingut molt d’èxit. Els pilots estan molt contents i crec que hem fet grans progressos i avanços pel que fa a les banderes grogues, i a les banderes en general, i a fer arribar la informació als pilots durant les carreres i les sessions. Així que estem molt contents amb els panells LED, que ara estan en tot el calendari.

“Encara així, era important per a nosaltres continuar ajudant i comunicant-nos amb els pilots quan estan en les motos, i la següent fase per a nosaltres va ser tornar a comprometre’ns amb el projecte de la ràdio i la comunicació d’àudio. És un repte per a nosaltres perquè, a diferència dels cotxes, els cascos de les motos estrenyen, sobretot en la cara, i les motos són molt més sorolloses. Hi ha molt més moviment: els pilots han de tenir llibertat per a moure’s en la moto, així que és molt més difícil. També ha d’haver-hi comunicació amb el propi pilot, no amb la moto, des del control de carrera. Així que hi ha coses en les quals hem de treballar, però estem molt contents”.

“Estem provant dos sistemes. Com tothom sap, els pilots porten taps per a les oïdes pel soroll, així que el sistema encaixa aquí. Alguns pilots ja ho han provat i se senten còmodes, així que durant la prova enviem missatges de ràdio pregravats. La idea és que en el futur el sistema estigui marcat per GPS, de manera que si t’acostes a una zona amb bandera groga, pluja o una superfície relliscosa, que avisi als pilots abans – en la recta que condueix a aquest sector. Hauria de ser bastant avançat en termes d’informació i de quan comunicar la informació als pilots. L’altre sistema és directament a cau d’orella, però creiem que l’altre sistema és millor.

“De moment, es tracta de missatges relacionats amb la seguretat, només missatges pregravats del control de carrera als pilots, però crec que es pot desenvolupar molt en els pròxims anys. De moment és un sistema unidireccional, i tots els pilots estan d’acord que és positiu en principi. En una fase posterior, si els equips estan d’acord, i una vegada que se sentin més còmodes amb el sistema, en termes de comunicació bidireccional per ràdio dels pilots a control de carrera o dels equips als pilots, crec que és una cosa que probablement succeirà en el futur. Els pilots ja han treballat molt en les motos amb els dispositius d’altura de pilotatge i altre, així que veurem què passa amb els reglaments tècnics. Però, sens dubte, hi haurà moltes innovacions en les pròximes temporades.

“També és molt interessant per a nosaltres estudiar la dinàmica de les caigudes i tenir sistemes GPS en els pilots, per a veure com es llisquen, on acaben, per a continuar treballant per a millorar la seguretat. Així que sí, per això estem començant amb la seguretat quant al projecte de comunicació d’àudio. La seva plena introducció depèn de diferents factors i no serà abans de la sortida de 2024 a Qatar, però també serà quan els pilots estiguin d’acord que és segur escoltar missatges de ràdio. Hi ha molt de desenvolupament en la part del programari, així que si només volen rebre missatges en llocs predeterminats, serà més difícil per a nosaltres preparar aquests missatges i sectors”.