Marc Márquez guanya a Aragó, amb una errada i remuntada inclosos i amb baralla de les dues Yamaha de Rossi i Lorenzo


Ja des de l’inici de la prova, des d’ahir inclús, Marc Márquez era el favorit per fer-se amb la victòria a casa, a Aragó.

El pilot català va patir a la sortida, i ha vist com Jorge Lorenzo li ficava la moto al revolt 1 de MotorLand. Abans d’arribar al viratge 2, els dos espanyols s’han tocat lleugerament. Aquest fet va ser aprofitat per altre espanyol, Maverick Viñales, per posar-se al capdavant de la cursa. Marc va veure’s obligat a relegar-se al tercer lloc, però avui el ritme portava el nom del pilot de Cervelló i abans de finalitzar la primera volta ja havia superat a la Yamaha de Lorenzo. Marc estava signant una cursa molt agressiva fins al moment, tant que a la mateixa volta 2 es feia amb el liderat de la prova avançant en Maverick.

Malgrat aquest inici espectacular, no tot havia de ser fàcil avui per Márquez. Estava sent molt agressiu sobre la seva Honda, això el va portar a cometre una errada i veure’s relegat a la cinquena plaça de la cursa, retornant així de nou el liderat a Viñales. En aquest moment, el pilot espanyol de Suzuki comandava la cursa per sobre de les dues Yamaha de Lorenzo i Rossi, respectivament. Un Valentino Rossi que havia signat una molt bona sortida col·locant-se a la quarta posició, ara tercera gràcies a l’errada de Márquez.

Ràpidament, tothom a MotorLand s’ha adonat de la falta de ritme que patia la moto de Lorenzo, qui ha caigut durant el Warm Up i pot ser això li hagi passat factura a l’hora de trobar un ritme de cursa. Amb aquesta situació, Viñales imprimia un ritme molt fort, marcant volta ràpida darrera volta ràpida i posant terra ferma entre ell i Lorenzo. És de destacar el treball exercit per Aleix Espargaró en aquests primers compassos de cursa; des de la sortida ha avançat dos llocs, per col·locar-se sisè, i posteriorment s’ha col·locat cinquè avançant a la Ducati de Dovizioso. A tot això, Lorenzo continuava demostrant la seva falta de ritme a l’inici de la cursa i s’ha vist avançat pel seu company d’equip i posteriorment per Márquez, que venia molt fort des de darrera després de la seva errada.

Viñales començava a perdre ritme, pot ser pel desgast dels pneumàtics, i Valentino amenaçava la seva posició de líder. No va tardar gaire l’italià en passar l’espanyol, fet que confirmava una cursa de menys a més per part de Rossi. Pot ser una simple errada, o un fet provocat pel desgast, però Viñales va haver de cedir la seva plaça a Márquez després de no seguir la línia de cursa, un Márquez que ja era segon. Malgrat això, la falta de ritme de Viñales encara no s’havia cobrat el suficient. El següent en passar al de Suzuki era Jorge Lorenzo. És clar que Viñales s’ha desinflat molt després d’uns primers metres i unes primeres voltes molt regulars i bones.

Si l’inici de la cursa, com veiem, ha estat apassionant; ara venia la part bona de veritat. Teníem per davant els últims compassos d’una carrera que era comandada pels dos candidats al títol, Rossi i Márquez, amb el tercer en discòrdia –Jorge Lorenzo– apropant-se per darrere havent ja trobat un bon ritme de cursa. Hem de tenir molt en compte, per entendre la dinàmica de la cursa, les eleccions de pneumàtics que cada pilot ha dut a terme. Mentre Márquez ha optat per muntar el Dur davant, Rossi ha decidit posar un pneumàtic Mitjà a la part davantera. És un fet que ha pogut decidir la prova, ja que hem vist com Márquez volava a les últimes voltes de la cursa i com Valentino començava a cedir terreny. Márquez s’apropava i s’apropava a Rossi, sense dubtar-lo un segon s’ha tirat al revolt número 15 de MotorLand per signar un espectacular avançament sobre il Doctore. És probable que Rossi no esperés una maniobra d’aquest tipus en aquest viratge, però és de destacar la sang freda que ha tingut el català a l’hora de realitzar aquest avançament.

A continuació, la realització s’ha oblidat de Márquez. El català es marxava rumb una nova victòria, mentre que per darrera Lorenzo s’apropava a un Rossi que continuava perdent temps. Després d’una bonica i tensa, com tensa va ser la roda de premsa de l’anterior cursa, Lorenzo es feia amb la segona posició. Tothom esperava una resposta de Rossi, però malauradament mai va arribar ja que a una frenada es va passar tractant d’avançar Lorenzo.

D’aquesta manera, Márquez guanyava a Aragó. Al català no li va poder la pressió, no li va importar remuntar des de la cinquena posició després d’una errada seva, passar a les dues Yamaha i imprimir un ritme demolidor que el va permetre creuar la línia de meta còmodament. No el va fallar el pols en cap moment, encara que fos una prova crucial pel devanir del campionat. A més d’haver superat Rossi a la pista, surt d’Aragó amb més punts sobre l’italià i amb una passa més per guanyar el títol. És clar que avui Márquez no ha tingut cap rival. Veurem què succeeix a Motegi, d’aquí 3 setmanes.