La FIA ha presentat avui les regulacions tècniques que definiran la Fórmula 1 a partir del 2026, juntament amb l’aspecte dels monoplaces

Desenvolupades en consulta amb els Grups de Treball Tècnics de Fórmula 1 de la FIA i formulades en col·laboració amb la Fórmula 1, els 10 equips de l’esport, els OEM i els fabricants d’unitats de potència, els detalls de les noves regulacions s’han revelat a Montreal abans del Gran Premi del Canadà d’aquest cap de setmana. Les regulacions del 2026 estan ara previstes per ser oficialment ratificades pel Consell Mundial de l’Esport del Motor el 28 de juny.

El conjunt complet de regulacions del 2026 porta la Fórmula 1 cap al futur a través d’una sèrie d’innovacions clau en unitat de potència, xassís, aerodinàmica, seguretat i sostenibilitat.

Unitat de potència

Publicat per primera vegada l’agost de 2022, la normativa sobre unitats de potència suposa un gran avanç. Basant-se en les bases del motor híbrid més eficient del món, actualment utilitzat a la Fórmula 1, la unitat de potència de 2026 ofereix encara més potència que les unitats de potència actuals. Mentre que la potència derivada de l’element ICE baixa de 550-560 kW a 400 kW, l’element de la bateria augmenta massivament, de 120 kW a 350 kW, un augment de gairebé el 300% en la potència elèctrica. Per tant, es manté el rendiment mentre es millora encara més la sostenibilitat.

Simplificant la unitat de potència amb l’eliminació del MGU-H i l’expansió de la potència elèctrica, la unitat de potència de 2026 és la més rellevant per a la carretera que s’ha vist mai a la Fórmula 1, i conjuntament amb un combustible 100% sostenible, proporciona una plataforma avançada per a la innovació futura transferible.

A més, la quantitat d’energia que es pot recuperar durant la frenada es duplica, resultant en un total d’energia recuperable de 8,5 MJ per volta.

S’ha inclòs un mode de Desbloqueig Manual per crear millors oportunitats d’avançament. Mentre que el desplegament d’un cotxe líder es reduirà després de 290 km/h, arribant a zero a 355 km/h, el cotxe que segueix es beneficiarà del Desbloqueig de l’MGUK proporcionant 350 kW fins a 337 km/h i +0,5 MJ d’energia extra.

Dissenyada per atraure nous fabricants a l’esport, la normativa ha conduït a compromisos per part dels proveïdors existents com Ferrari, Mercedes i Alpine, el retorn d’Honda com a fabricant i l’arribada d’Audi i Red Bull Ford Powertrains.

Copyright: FIA
Xassís

Dissenyat per ser més petit i lleuger que la generació actual de cotxes, les dimensions del cotxe s’han modificat per adherir-se al concepte de ‘cotxe àgil’ que es troba al cor de les noves normes. La distància entre eixos disminueix d’un màxim de 3600 mm a 3400 mm, mentre que l’amplada s’ha reduït de 2000 mm a 1900 mm. L’amplada màxima del terra es reduirà en 150 mm.

La reducció de pes ha estat un objectiu clau i els cotxes del 2026 tindran un pes mínim de 768 kg, 30 kg menys que els seus homòlegs de 2022. Això es compon de 722 kg per al cotxe i el pilot, més 46 kg estimats de la massa dels pneumàtics.

La força aerodinàmica s’ha reduït en un 30% i la resistència aerodinàmica en un 55%.

La mida de les rodes de 18 polzades introduïda el 2022 es manté, tot i que l’amplada dels pneumàtics davanters s’ha reduït en 25 mm i la dels posteriors en 30 mm, però amb una pèrdua mínima d’adherència.

Aerodinàmica

Els cotxes del 2026 també es beneficiaran de nous sistemes d’aerodinàmica activa. El sistema, que inclou ales mòbils davanteres i posteriors, permetrà una major velocitat en corbes amb el mode Z estàndard activat. A les rectes, els pilots podran canviar al mode X, una configuració de baixa resistència aerodinàmica dissenyada per maximitzar la velocitat en línia recta.

S’adoptarà un aleró posterior actiu de tres elements, mentre que l’ala inferior de la biga s’eliminarà i les plaques terminals es simplificaran. L’aleró davanter serà 100 mm més estret que l’actual i tindrà un flap actiu de dos elements.

A diferència dels cotxes actuals, es retiraran els arcs de les rodes davanteres, i es requerirà una part de la carrosseria de les rodes per ajudar a aconseguir un rendiment òptim del flux d’aire.

Els taulers de control del flux d’aire de les rodes davanteres s’ubicaran a la part davantera dels pontons laterals per ajudar a controlar el flux d’aire de les rodes.

Els cotxes tindran un sòl parcialment pla i un difusor de menor potència, cosa que reduirà l’efecte de terra i la dependència dels cotxes de configuracions ultrarígides i baixes.

Copyright: FIA
Seguretat

La rigorosa recerca de la seguretat per part de la FIA es manté en les regulacions de la Fórmula 1 per al 2026.

Les regulacions revisades d’impacte frontal introdueixen una estructura de dues etapes per evitar incidents en els darrers anys on l’estructura d’impacte frontal (FIS) s’ha trencat a prop de la cèl·lula de supervivència després d’un impacte inicial, deixant el cotxe desprotegit per a un impacte posterior.

S’ha augmentat la protecció contra intrusions laterals. La nova especificació ofereix una millor protecció contra intrusions al voltant de la cabina i més que duplica la protecció proporcionada pel lateral del dipòsit de combustible. A més, la millor protecció contra intrusions s’aconseguirà sense augmentar el pes.

Les càrregues del llaç antibolcament s’han augmentat de 16G a 20G, d’acord amb altres fórmules de monoplaces, i les càrregues de prova s’han incrementat de 141kN a 167kN.

Les llums de les plaques terminals de l’aleró posterior seran homologades i significativament més visibles/brillants que les actuals. S’introduiran llums de seguretat laterals per identificar l’estat de l’ERS d’un cotxe aturat a la pista.

L’antena GPS es reubicarà per millorar la sensibilitat i permetre futurs desenvolupaments en seguretat activa.

Sostenibilitat

A partir del 2026, les unitats de potència de la Fórmula 1 funcionaran amb combustible totalment sostenible, subratllant el compromís amb una competició responsable amb el medi ambient i establint un nou estàndard per al motorsport. Aquest combustible serà drop-in, és a dir, es podrà utilitzar en gairebé qualsevol vehicle amb motor de combustió interna (ICE), oferint una solució potencialment revolucionària per reduir els gasos d’efecte hivernacle en el sector del transport. Es preveu que el 2030 hi haurà 1,2 mil milions de cotxes amb ICE en circulació a tot el món, i el combustible desenvolupat per a la Fórmula 1 podria utilitzar-se per reduir emissions a escala industrial.

La sostenibilitat es millorarà amb un ús més gran de l’energia elèctrica en les unitats de potència de 2026 i un canvi cap a una distribució del 50% d’energia elèctrica i el 50% d’energia tèrmica.

Les regulacions de 2026 estan alineades amb l’objectiu de la FIA d’assolir les emissions de carboni netes zero per al 2030.

Copyright: FIA

El president de la FIA, Mohamed Ben Sulayem, ha dit: “Avui, la FIA està definint un futur molt emocionant per al cim de l’esport del motor amb el llançament d’un nou conjunt de regulacions completes per al Campionat del Món de Fórmula 1 de la FIA del 2026 i més enllà”.

“Després de la publicació de les regulacions de les unitats de potència del 2026 fa dos anys, hem aprofitat l’oportunitat per redefinir les regulacions del xassís per adaptar-les als requisits energètics de les noves unitats de potència. Col·laborant amb els nostres socis de la Fórmula 1 i amb l’assistència dels 10 equips de l’esport i de tots els nostres interessats, això representa una revisió única que garantirà que el nostre campionat principal sigui encara més rellevant per al que està passant al món”.

“Les regulacions de les unitats de potència ja han resultat en un nombre rècord de fabricants d’unitats de potència compromesos amb l’esport. I ara, en tàndem amb les regulacions del xassís que proporcionen cotxes més lleugers i àgils amb solucions aerodinàmiques innovadores, hem creat un conjunt de regulacions dissenyades no només per millorar les curses sinó també per fer el campionat encara més atractiu per als fabricants d’unitats de potència, OEM i competidors existents. Les característiques clau de les regulacions de la F1 del 2026 són la tecnologia avançada, la sostenibilitat i la seguretat. El nostre objectiu, juntament amb la Fórmula 1, era produir un cotxe adequat per al futur de la categoria d’elit de l’esport. Creiem que hem assolit aquest objectiu”, ha conclòs.

Copyright: FIA

El CEO de la Fórmula 1, Stefano Domenicali, ha afegit: “Aquestes regulacions marquen un moment significatiu en el futur del nostre esport mentre esperem una nova generació de cotxes i unitats de potència que tenen com a objectiu oferir als nostres aficionats curses més emocionants i properes. La nova unitat de potència híbrida alimentada de manera sostenible presenta una gran oportunitat per a la indústria automobilística global, ja que la reducció de combustible té el potencial de ser utilitzada pels cotxes de tot el món i reduir dràsticament les emissions. El seu potencial és una de les raons clau per les quals tindrem un nombre rècord de proveïdors de motors a la Fórmula 1 el 2026”.

“Entrem en aquest nou cicle regulador amb l’esport en la posició més forta que ha tingut mai, i estic segur que la feina feta per la FIA per crear aquestes regulacions enfortirà encara més la posició de l’esport arreu del món”.

Comentant els avanços continguts en les regulacions del 2026, el director tècnic de monoplaces de la FIA, Nikolas Tombazis, ha dit: “Amb aquest conjunt de regulacions, la FIA ha buscat desenvolupar una nova generació de cotxes que estiguin completament en sintonia amb l’ADN de la Fórmula 1: cotxes que siguin lleugers, extremadament ràpids i àgils, però que també es mantinguin a l’avantguarda de la tecnologia, i per aconseguir això hem treballat en el que hem anomenat el concepte de ‘cotxe àgil’. Al centre d’aquesta visió hi ha una unitat de potència redissenyada que presenta una divisió més equitativa entre la potència derivada de l’element de combustió interna i la potència elèctrica”.

“Pel que fa al xassís, hem aconseguit reduir la mida i el pes del cotxe en 30 kg, resultant en un cotxe molt més dinàmic. A més, estem introduint dues noves característiques emocionants per millorar les curses: l’aerodinàmica activa per aconseguir una resistència molt baixa en les rectes i el sistema de substitució manual que proporcionarà als pilots una explosió de potència de la bateria quan estiguin prou a prop del cotxe davant d’ells”.

“Més lleugers, més potents i més centrats en l’habilitat del pilot, les regulacions tècniques de la Fórmula 1 de la FIA del 2026 han estat dissenyades per proporcionar curses més properes entre els pilots, augmentar la competència entre els equips i millorar l’espectacle. A més, hem optat per una major component elèctrica de la unitat de potència, un cotxe més eficient en general i combustibles totalment sostenibles, com a part del nostre impuls cap a un futur més sostenible per al nostre esport”, ha dit.