L’equip #87 Granja l’Ametlla – Motos Chesca es va endur el triomf en la XLIV edició de les 24 hores Internacionals en Resistència en Ciclomotors de la Vall del Tenes. L’equip liderat per Oriol Mena, va fer una cursa perfecte sense errades i amb un ritme imparable

Amb un total de 33 equips inscrits, la XLIV edició de les 24 hores Internacionals en Resistència en Ciclomotors de la Vall del Tenes es presentava com un dels anys més competitius de la seva història.

Dos equips però, ressaltaven per sobre la resta de la graella: el dorsal #19 RRB Racing, l’equip campió, i el dorsal #87 Granja l’Ametlla-Motos Chesca qui la temporada passada no van poder lluitar per la victòria per culpa d’un problema tècnic durant la cursa.

El #19 RRB Racing, que va guanyar l’edició de 2023 repetia pràcticament la mateixa alineació amb un únic canvi, Eric Tomás era reemplaçat per Adrià Sánchez Botella qui anteriorment competia amb el #87 Granja l’Ametlla Motos Chesca.

Un dorsal #87 que cobria el canvi d’Adrià Sánchez Botella amb la incorporació del dakarià Jaume Betriu, qui només havia participat a la cursa de Lliçà d’Amunt el 2010, aconseguint la victòria i essent l’únic pilot que pot dir que té un 100% de victòries.

En els entrenaments lliures tant de divendres com de dissabte ja es va confirmar que aquests dos equips, aparentment eren els qui tenien millor ritme.

Però en la sessió d’entrenaments cronometrats, va saltar la sorpresa. Raül Sànchez del #17 Marotta RRB Racing aconseguia la pole position per davant de Jaume Betriu i l’equip #29 J&D – Yasuni, capitanejats pel pilot del mundial d’Enduro, Matteo Pavoni.

L’autor de la pole position de 2023, Hugo Cuesta de l’equip #6 J.Costa Team era quart mentre que el #19 RRB Racing completava el cinquè lloc, posició de sortida en la qual va assolir la victòria l’any 2023.

Després d’una espera més curta entre els entrenaments cronometrats i la cursa, ja que l’organització va avançar la sortida a les 5 de la tarda, els equips ja van escollir els seus pilots de sortida.

A la pole position, el #17 Marotta RRB Racing sortiria amb Àlex Lòpez, seguit del #87 Granja l’Ametlla Motos Chesca amb Jaume Betriu, al #29 Team J&D – Yasuni amb Matteo Pavoni, el #6 J. Costa amb Hugo Cuesta i el #19 RRB Racing amb Albert Fontova.

A la sortida, després de que sonessin els himnes de la vall del Tenes i els segadors, i amb un traçat radicalment nou al de 2023, els pilots havien de tocar amb la mà la tanca de la recta i, al acabar el compte endarrere, córrer cap a la seva moto. És el estil “Le Mans” que només es conserva en les curses de resistència de motociclisme.

En acabar el compte enrere, les 24 hores s’iniciaven finalment. Jaume Betriu assumia la primera posició al primer revolt després d’unes sortides espectaculars d’Hugo Cuesta que es ficaria en paral·lel amb el pilot de la Seu d’Urgell i Víctor Redondo a la tercera posició. Un Redondo que sortia des de la sisena plaça amb el #66 Servimoto Kronos Aigua.

Un Víctor Redondo que superaria per fora del revolt dos a Hugo Cuesta per sortir en segona posició, mentre el #29 Team J&D Yasuni baixava a la quarta i els campions de 2023, el #19 RRB Racing baixaven a la sisena posició.Una sortida increïble al davant però també al darrere.

A més a més, l’equip #17 Marotta RRB Racing que sortia en pole position amb Àlex Lòpez Llagostera, no va sortir bé. El pilot de només 16 anys i que ja va assolir el podi general el 2023, no va poder arrencar la moto, i va baixar a la darrera posició. Immediatament, López Llagostera protagonitzaria una primera volta amb grans avançaments, però hauria d’entrar a box per solucionar un problema de frens que condemnaria la cursa del seu equip.

Però el drama de la sortida no es va acabar aquí. El dorsal #67 Servimoto Kronos Aire que sortia a la vuitena posició, marcant una volta espectacular per a una moto amb refrigeració d’Aire, veia com totes les seves possibilitats de victòria es quedarien reduïdes al revolt dos. L’equip de Cardedeu es va quedar clavat al fang del revolt 2 i va causar un gran col·lapse i diverses caigudes entre els seus rivals. Una situació de sortida la qual el #67 ja no va poder remuntar després de perdre gairebé una hora a box.

La mala sort del #67 va bloquejar també un dels equips aspirant al podi, el #16 La Leyenda de la Isla Cristina que amb Liam Sanjuan, va haver d’aixecar la seva motocicleta de forma vertical per poder-lo superar i iniciar la seva pròpia remuntada per l’equip de la província de Huelva.

Per davant, tot i l’espectacular sortida del #66 i del #6, era #87 Granja l’Ametlla Motos Chesca qui liderava la primera volta seguit del #29 Team J&D Yasuni i el #66 Servimoto Kronos Aigua.

Els dos líders de cursa mantindrien un ritme infernal en les primeres voltes. Un ritme que en el segon relleu va fer que el #29 perdés la segona posició amb el #19 RRB Racing. Un top2 que ja va quedar inamovible fins al final de cursa, amb el #87 ampliant la distància hora rere hora, i amb el #19 mantenint un ritme que tampoc es va poder igualar.

La lluita es va centrar per l’última posició del podi. #66 Servimoto Kronos Aigua i #29 J&D Yasuni van ser qui més hores van ocupar aquesta plaça que finalment es va endur l’equip italià que va acabar amb només dos pilots.

Per darrere, #16 La Leyenda de la Isla Cristina va culminar una espectacular remuntada juntament amb el #17 Marotta RRB Racing per completar els cinc primers llocs.

Pel que fa a les subcategories, a Sub20 va ser #16 La Leyenda de la Isla Cristina qui es va endur el triomf. A Vall del Tenes, #3 Autoescola Granollers va tornar a vèncer en la categoria, una categoria en que és l’inamovible vencedor des de que es competeix a Can Montcau, seguit del #6 J.Costa Team i el #10 Team Carretero – GCR.

Al Grup2, motocicletes refrigerades per Aire, la victòria va ser pel #23 Pitman Motors seguit del #24 Biciat i el #28 FMC Competició. A PromoCup2T, l’única motocicleta amb canvi de marxes, el #27 Team Dirtbike Garage va guanyar en aquesta proesa.

En categoria internacional, on els 4 pilots han de ser 100% estrangers, es va imposar el #5 MMR Girls, un equip mixte francès que ja fa moltes edicions que ve a Lliçà d’Amunt. Els va seguir el també francès #21 Team Racing YSS, un equip francès de quatre amics que van voler aventurar-se al repte de les 24 hores.

El dorsal #33 Joca Airsal Competición de Sant Feliu de Codines, es va imposar en categoria femenina.

Però cal destacar la categoria Experience, un nou format de competició, no competitiu de les 24 hores de la Vall del Tenes en que els equips estan formats fins a 6 pilots. Enguany, el dorsal #88 Los Chinchetas van ser l’únic participant, aconseguint la desena posició de la general i fent història. Els seus components només tenen entre 12 i 16 anys amb Eric Wic, convertint-se com el pilot més jove de la història de la competició en fer la volta de classificació i en completar i participar en les 24 hores.

Finalment al davant, el #87 Granja l’Ametlla Motos Chesca va complir les expectatives i es va imposar amb 509 voltes, unes 9 més sobre el #19 RRB Racing. Un triomf que certifica a Oriol Mena el seu setè triomf en aquesta competició, el que més victòries té. Jaume Betriu manté el seu 100% de victòries assolint el triomf d’enguany, mentre que dues de les grans promeses del Enduro català, Alejandro Ceballos (2 vegades subcampió del món d’Enduro Open) i Yago Domínguez (4 vegades campió d’Espanya d’Enduro) van certificar la seva primera victòria a la general, en una cursa perfecte per l’equip vallesà.

Una cursa que va ser tot un èxit tot i els canvis que es van fer. Uns canvis principalment per millorar la seguretat dels pilots, canviant la recta de meta d’ubicació per a facilitar la seguretat dels pilots tant al pàdoc com en boxes on l’aforament va ser restringit al públic.

Ara tot el grup 24hores ja es prepara per l’edició de 2025 que serà la quaranta-cinquena, i que probablement serà encara millor que la de 2024 perquè aquesta cursa evoluciona constantment i en tots els terrenys, és per això, que molts la considerant com el “mundial” de residència.

El 2025, i com mana la tradició, la cursa es disputarà el primer diumenge de setembre del calendari, i per tant, això significa que pilots, equips, voluntaris, organització i fans del motor ja tenen els dies 5, 6 i 7 de Setembre a les seves agendes.