Iván Ortolá va protagonitzar una espectacular remuntada durant les primeres voltes de la cursa a Austin, després d’un bon ensurt a la sortida, i finalment es va endur la victòria.

El Gran Premi de les Amèriques 2023 de MotoGP ha deixat una gran quantitat de moments destacables. Promet ser un d’aquells GP que passen a la història, curses que, tot i que el temps passi, els aficionats seguiran reproduint de tant en tant. La jornada del diumenge acabava d’escàndol per al motociclisme espanyol: triplet de victòries amb Iván Ortolá a Moto3, Pedro Acosta a Moto2 i Álex Rins com a sòlid guanyador a la categoria reina. Tot i que, si va haver-hi una especialment emocionant, com és habitual, va ser la de Moto3. I és que la victòria va caure en mans d’un jove talent amb molta gana de podi.

Iván Ortolá és un d’aquells pilots joves i ràpids que havia d’acabar arribant al capdavant. Subcampió de la European Talent Cup el 2019 i també al FIM CEV Moto3 Junior World Championship l’any 2021, necessitava una temporada per adaptar-se a una categoria on tot és molt trepidant i esbojarrat. El podi se li va resistir el passat curs – com per exemple, durant el Gran Premi d’Aragó, on finalment va acabar sisè després d’estar lluitant a posicions davanteres -, però en aquesta segona temporada al Mundial, finalment ha arribat. I ho ha fet de la millor manera possible: en forma de victòria.

Iván Ortolá veu caure la bandera a quadres del Gran Premi de les Amèriques 2023 com a primer classificat / MotoGP

Establert a Calicanto (València), el ‘Pepino‘ – així és com el va sobrenomenar el seu pare de molt petit – sempre va tenir molt clar que volia ser pilot de motos. Ell mateix ho comenta en cada una de les seves entrevistes. “De petit sentia el soroll de la moto i em tornava boig. Sempre volia donar-li gas. Vaig començar amb els quatre anys amb una minimoto de 4,2. El primer cop que vaig pujar a una moto, el meu pare em tenia enganxat a una corda perquè anés agafant el tacte al gas”, recordava en una entrevista per On The Track l’any 2021.

Amb Valentino Rossi com a ídol des de la infància, el seu objectiu sempre havia estat arribar al mundial i lluitar amb els millors. “Que pilots tan joves arribin al mundial i estiguin a un nivell tan alt em motiva, perquè penso que si ells han arribat, jo també puc estar allà”, expressava al mitjà abans citat, durant la seva última temporada com a pilot al FIM CEV Repsol. Una ambició que finalment l’ha dut a complir els seus objectius. Després d’una sortida dramàtica aquest diumenge, on quasi cau a terra i es va veure retardat fins a la posició, Ortolà va protagonitzar una espectacular remuntada des de la vintena posició.

Iván Ortolá al podi, com a guanyador, amb Jaume Masià a la segona posició i Xavi Artigas a la tercera / MotoGP

En tan sols sis voltes, ja es trobava a la sisena posició, per acabar finalment liderant les tres últimes. El somni de tota una vida es tornava en una realitat i aconseguia, després de mantenir un espectacular ritme durant tota la cursa, el seu primer podi i la seva primera victòria mundialista. Després del seu triomf, el de valencià reconeixia que es va mentalitzar a “tirar i tirar, fer el meu ritme, però amb tranquil·litat, sense fer cap barbaritat, i al final ha sortit tot bé en un circuit que, a més, m’encanta”, deia en unes declaracions recollides per l’agència EFE.

“Estava a un pas de caure… He perdut moltes posicions, però he mantingut la calma i he pensat que havia de continuar endavant. He tingut bones sensacions i un bon ritme, he decidit donar-ho tot a l’última volta per a veure què passava, i he pogut guanyar la primera cursa del campionat del món, estic molt content”, sentenciava als micròfons d’Izaskun Ruiz a DAZN. Sens dubte, una impecable victòria que sembla el presagi de moltes més i l’inici d’una temporada molt bona per al valencià i el seu equip, l’Angeluss MTA Team.