Brendon Hartley, ara ex pilot de F1, va reflexionar amb orgull sobre la seva curta trajectòria al pinacle de l’automobilisme amb una determinació positiva de retorn al futur.

Ha estat un conte de fades per a Hartley, del que pot estar orgullós. Després de ser retirar del programa Red Bull al principi de la seva carrera, va trobar un nou camí a l’asfalt amb Porsche amb el canvi a les curses de cotxes esportius.

Juntament amb el seu company d’equip en diversos moments, Hartley no només va guanyar les 24 hores de Le Mans, sinó que també va guanyar dues vegades el títol de pilots del Campionat Mundial de Resistència de la FIA.

Els seus actes heroics en el WEC no van passar desapercebuts quan Red Bull li va permetre fer el seu debut a la F1 amb Toro Rosso al GP dels Estats Units de 2017, el pilot de 29 anys finalment va complir el seu somni de competir a la F1 després de superar totes les dificultats.

Ha disputat una temporada completa el 2018, però ha estat un any desafiant que ha acabat amb el seu reemplaçament i amb Red Bull contractant a Alexander Albon pel 2019 malgrat l’acord a llarg termini que tenien amb Hartley. El neozelandès no es penedeix, ja que se sent molt més fort com a pilot i jura tornar per seguir amb la feina que no ha pogut acabar.

Hartley va reflexionar positivament sobre la seva breu carrera a la F1 i es retira, per ara, amb el cap ben alt. Darshan Chokhani es va reunir amb Hartley durant el GP d’Abu Dhabi per mantenir una conversa exclusiva, això és el que va dir:

P) Com veus la teva primera temporada completa a la F1?

Brendon Hartley: “Va ser un començament difícil amb oportunitats perdudes. He estat set anys apartat de les curses de monoplaces i no vaig pensar que seria un desafiament tornar de nou”.

“Però estic molt orgullós de la manera en què vaig progressar durant la temporada, vaig millorar, vaig evolucionar, vaig canviar la meva purga i vaig acabar molt més fort del que havia començat. Per tant, estic realment orgullós de les meves recents actuacions, les actuacions de qualificació s’han destacat al Japó, per exemple”.

“En ser capaç de superar al meu company d’equip constantment [cap al final], especialment en les carreres, estic molt orgullós de la progressió que he fet en circumstàncies difícils amb molta pressió i sento que he sortit de la temporada molt més fort com a pilot i com a persona. Sí, content amb la progressió assolida, si hagués estat el contrari, hauria estat un problema”.

P) Has parlat de set anys apartat de les curses de monoplaces, va ser difícil adaptar-te a la nova generació de cotxes o tornar a un monoplaça després de competir en cotxes esportius?

BH: “És una combinació. És un ambient diferent, extremadament diferent, pneumàtics molt diferents que són gran part de la feina. Un nou equip de persones al meu voltant, una mica més baix el focus d’atenció i major pressió”.

“A més de molts factors diferents que s’afegeixen a alguns ajustos, estic content de com ho vaig tractar com a professional, com a company d’equip i com vaig acabar la temporada”.

P) Quins van ser els teus millors moments de la temporada, ja siguin bons o dolents?

BH: “Crec que a les últimes curses vaig acabar molt fort. No hem tingut el cotxe prou competitiu com per obtenir una gran quantitat de punts, però les meves actuacions a les últimes curses han estat molt, molt fortes”.

“Crec que el Japó, classificant-me sisè va ser un gran moment destacat, no vaig tenir el ritme a la cursa, ja que Pierre i jo vam anar cap enrere. Fins i tot al Brasil, arrencant 16è i acabant 11è, sento que vaig fer el màxim treball”.

P) Vas córrer poques curses l’any passat i vas parlar sobre certes àrees per millorar, ¿vas aconseguir fer aquestes coses aquest any?

BH: “Per descomptat. Cada element, ja saps, és molt… és un esport molt complicat i no entraré en cada detall, però he millorat en moltes àrees diferents. Sóc mentalment més fort, sé com reunir un cap de setmana de Fórmula 1 i com obtenir el millor de les persones del meu voltant molt millor que fa un any “.

“És normal després d’una temporada de curses, arribar com a rookie, i sí, és un esport complicat, és un esport d’equip que a vegades la gent oblida: hi ha més de 500 persones només a Toro Rosso. He millorat en moltes àrees i vaig acabar la temporada molt més fort”.

P) Creus que gran part de la feina que fas que no es veu, no es reflecteix en el front? Et frustra?

BH: “Al final, les persones que necessiten saber, ho saben. És un esport d’equip. Va haver-hi moltes carreres en què la meva actuació es va veure compromesa per ajudar a l’altre cotxe a sumar punts, així que sigui el que sigui, hi va haver ocasions en les que no vaig anotar tants punts a l’inici de la temporada”.

“A vegades no hi va haver un rendiment tan bo de la meva part com podria haver estat, que definitivament he millorat al llarg de la temporada, però també vaig tenir la meva part justa de mala sort, no hi ha dubte d’això”.

“Com he dit abans, estic orgullós del progrés que he aconseguit i de com he millorat com a pilot. Sí, potser el resultat no es mostra tan bé com hauria, però és un esport d’equip que a vegades la gent oblida”.

P) Llavors, si la teva carrera a la F1 acaba i no tornes, què diràs que has après aquí?

BH: “He après molt, sóc un individu molt més fort. És un esport molt complex. Hi ha una gran quantitat d’habilitats que són transferibles de la Fórmula 1 a la vida quotidiana, a les empreses. Al final, la Fórmula 1 és un gran negoci i jo sóc una peça del trencaclosques “.

“No vull dir-te una cosa, hi ha milers de coses. Ser esportista en general, però en un entorn tan complex, és molta experiència la que obtens a la Fórmula 1.”

P) Finalment, a part de la F1, guanyes a Le Mans i també dos títols del WEC. Si et demano que triïs un d’ells, quin escolliries?

BH: “El que he de dir és que la meva victòria a Le Mans juntament amb l’equip va ser el més emotiu i destacat de la meva carrera. Dit això, estic molt, molt orgullós d’haver estat a la Fórmula 1, però sento que hi ha més per donar “.

“No he estat a un podi de Fórmula 1, això és un exemple. No vull comparar els dos ja que he estat en un equip que està lluitant pel final dels punts en lloc de lluitar per les victòries de les curses, així que són situacions diferents”.