Aquest cap de setmana comença a Qatar una nova temporada del campionat mundial de MotoGP. Amb l’arribada de Jorge Lorenzo al Repsol Honda Team, des d’Espanya l’expectació és més important que mai, tot i que per primera vegada des dels anys vuitanta les carreres no seran emeses per un canal de televisió tradicional.

Després de la gran incertesa que va despertar la pèrdua dels drets del mundial de MotoGP per part de Movistar TV al final de la temporada 2018, la presentació de DAZN a Espanya la setmana passada va tranquil·litzar els aficionats. Es van resoldre la majoria dels dubtes que havíem recollit aquí sobre l’operadora que ha comprat tots els drets del motociclisme (Moto GP, Moto2, Moto3, MotoE, Superbikes, Supersport i FIM CEV Repsol).

Per tant, arribem a la setmana del primer Gran Premi de la temporada de MotoGP a Qatar amb el panorama molt més clar, encara que conscients que suposarà un abans i un després en la forma de veure l’esport per televisió.

Ja fa gairebé quaranta anys, TVE es va fer amb els drets de retransmissió del mundial de motociclisme. Durant gairebé tres dècades, la televisió pública espanyola va emetre totes les carreres, que es van convertir en un vaixell insígnia de la seva programació. L’èxit dels pilots espanyols va despertar un gran interès. Els impressionants dades d’audiència van fer pujar el preu dels drets fins que, al final de la temporada 2011, van passar per primera vegada a un canal privat com Tele 5.

Les dificultats que va tenir Mediaset per rendibilitzar la seva forta inversió van provocar que l’aventura no durarà més de cinc anys. Des de 2014 de forma compartida i, a partir de 2016 en exclusiva, Movistar va començar a emetre les carreres en modalitat de pagament. Durant les dues últimes temporades, la principal plataforma de televisió del país ha emès en exclusiva mitjançant el seu canal Movistar MotoGP (disponible en satèl·lit i fibra) totes les grans premis, obligant a tots els aficionats a contractar altres serveis a part de la televisió i el paquet de motor que també incloïa la Fórmula 1.

Si el pas de les motos a la televisió de pagament ja va ser una important revolució en el món de l’esport televisat a Espanya, més encara ho serà la seva arribada a DAZN. Per primera vegada a Espanya, un contingut amb la repercussió i l’audiència potencial del campionat mundial de MotoGP, no serà emès per un canal lineal de televisió tal com l’hem entès sempre. Les carreres es veuran, en exclusiva, en un servei de streaming on-line com pogués ser Netflix.

Per a poder accedir a DAZN serà imprescindible disposar d’una Smart TV, un ordinador o un dispositiu mòbil (Tablet, smartphone) que permeti descarregar l’aplicació de la plataforma, a més d’una bona connexió a internet. Un cop instal·lada, cal registrar-se i donar d’alta el servei. El preu de llançament és de 4,99 € al mes, tot i que el primer mes de prova és gratuït. Amb un mateix compte, es podran connectar fins a cinc dispositius diferents i es podran utilitzar dos d’ells al mateix temps.

L’aplicació es va llançar a Espanya el passat 27 de febrer i ja està disponible. Sabem, per tant, on i quan començaran les retransmissions de DAZN, però encara no sabem com seran. L’equip de comentaristes, segons va anunciar Ernest Riveras al seu compte de Twitter, seguirà estant format per la majoria dels que ja estaven a Movistar MotoGP.

El mateix Riveras, així com la seva inseparable Izaskun Ruiz, a més d’Àlex Crivillé, Borja González, Ricard Jové, Carles Pérez i Juan Martínez, estaran en DAZN. A més, un altre ex pilot amb experiència en la categoria reina com Carles Checa s’incorpora a l’equip. El principal dubte que encara ens queda per resoldre és quants d’ells (sinó són tots) es desplaçaran als circuits i com seran (si n’hi ha) els programes previs i posteriors als grans premis. De moment, han anunciat que el dia 7 de març oferiran en directe les rodes de premsa prèvies al Gran Premi de Qatar.

A més, cal recordar que DAZN va arribar a un acord amb la Televisió de Catalunya i amb Mediaset per a compartir els drets de retransmissió dels Grans Premis d’Argentina i de València. Tant TV3, que s’estrenarà aquest any en el mundial per primera vegada en la seva història, com Tele 5 oferiran en directe aquestes dues cites, a més d’un resum de cada cursa al canals Esport 3 i Be Mad.

Aquestes dues carreres seguiran una fórmula similar a les de Superbikes. Després d’adquirir els drets, DAZN va arribar a un acord amb Teledeporte i Esport3 perquè continuaran emetent el campionat com havia estat habitual en les darreres temporades. Les retransmissions de Superbikes a DAZN, que no seran mai en exclusiva excepte quan els dos canals públics d’esports decideixin anteposar altres continguts (ha passat i passarà més d’una vegada), seran a càrrec de Dani Balaguer, Jordi Alberola i Sergi Mejías.