Carlos Sainz ha arribat a meta sense ensurts d’última hora i, gràcies a la feina acumulada a les 13 etapes anteriors, ha pogut assegurar la seva victòria en aquest apassionant i dur Dakar 2018. Així doncs, el madrileny suma la seva segona corona i ho fa obtenint un dominant triomf amb més de 40 minuts sobre els dos Toyota de Nasser Al-Attiyah i Giniel de Villiers, que han completat el podi final.

Dies i dies d’emoció que posen punt i final aquesta tarda. Hora rere hora revisant el que ha passat pel complex recorregut entre Perú, Bolívia i Argentina, i avui, s’ha acabat tot a Córdoba. Es posa fi a l’edició més dura del Dakar a Amèrica del Sud, en una prova trepidant que ha obligat els participants a suar de valent per fer-se lloc en una classificació que tenia a alguns dels millors pilots del món. Tot i això, molts s’han quedat pel camí, amb ganes d’arribar a aquestes hores al final de la prova, i no han pogut. Els que ho han fet, ara tenen més de 300 dies per descansar i celebrar la gesta aconseguida.

El que tindrà més a celebrar serà Carlos Sainz. El madrileny ha obtingut la victòria final en la categoria de cotxes del Dakar 2018 i suma, als seus 55 anys d’edat, el seu segon triomf al seu palmarès, el qual ostentaven ja dos Mundials de Ral·lis. Peugeot ha pogut aconseguir una nova victòria per al seu comiat del Dakar, i a més ho han fet imposant-se als dos Toyota.

Sainz va començar aquest Dakar com el pitjor Peugeot, veient com al capdavant de la general es barallaven els seus tres companys. Després de la baixa inicial de Loeb i el posterior accident de Despres que el va enfonsar a la classificació, va coincidir amb la remuntada del madrileny, que es va posar segon a mitja hora de Peterhansel, el clar favorit al triomf. No obstant això, aquesta vegada el francès ha estat qui ha errat més i ha tingut pitjor sort, el que va posar en safata la victòria a Sainz, que aquesta vegada no ha fallat ni se li ha escapat.

Meritòria segona plaça final de Nasser Al-Attiyah, que després de bastants contratemps al llarg de la prova ha pogut refer-se de tots i aguantar viu en la pugna pel triomf fins al final. Al darrere, Giniel de Villiers completa el podi en un Dakar de menys a més per al sud-africà, que avui ha obtingut la seva única victòria d’etapa de tota l’edició amb uns escassos 40 segons de marge sobre Peterhansel, Al-Attiyah i Lucio Álvarez.

Peterhansel ha estat un dels gran damnificats del Dakar, perdent el liderat i moltes opcions després d’accidentar-se al mig de les dues setmanes. El francès va remuntar una altra vegada fins a posar-se segon a 40 minuts del seu company, però ahir un altre contratemps el va allunyar de nou fins aquesta quarta posició final. La caòtica etapa d’ahir també va cobrar la vida de Bernhard Ten Brinke, que es va quedar sense completar el Dakar per molt poc, just quan es col·locava en segona posició provisional i anant camí de guanyar l’etapa 13. Una veritable pena per a l’holandès.

El top 5 final l’ha tancat un pletòric Jakub Przygonski, que d’aquesta manera aconsegueix el seu millor resultat en cotxes de la seva trajectòria en aquesta prova. El polonès ha anat de menys a més, però sobretot ha estat dels més regulars i el que més incidents ha pogut evitar, superant per aquests detalls als seus principals rivals i mantenint unes escasses dues hores de diferència amb els líders.

Després d’ell, Khalid Al Qassimi i Martin Prokop tanquen el Dakar en sisena i vuitena posició, sent el millor resultat per als dos pilots de ral·lis. Tots dos han anat patint força al llarg de la prova però han pogut mantenir-se dins de les deu millors posicions constantment, i d’aquí aquest excel·lent resultat per als dos. Completant el Top 10, Peter Van Merksteijn, Sebastian Halpern i Lucio Álvarez, tancant una gran edició per als tres pilots.

Avui, de forma contrària a la resta de cròniques que hem ofert aquest Dakar 2018, Isidre Esteve també ha arribat a meta ja i ho ha fet tancant una magnífica edició amb la 21ª posició final. És el millor resultat del català des de les seves participacions en motos, i ho fa un any després de tornar a la prova després de vuit anys d’absència.

Oscar Fuentes també ha completat el seu primer Dakar com a debutant en 32è lloc i sent el 2n millor rookie de l’any. Finalment, Cristina Gutierrez també ha acabat en 38è lloc, millorant el resultat de l’any passat i completant una patida però impressionant edició en què ha enlluernat els aficionats amb un incansable treball i dedicació tot i trobar-se, en diversos moments, molt a prop d’haver d’abandonar.

I això és tot el que ha donat de si aquesta magnífica i preciosa edició 2018 del Dakar. Després del podi que se celebrarà d’aquí a unes hores a Córdoba, els pilots que han aconseguit arribar a la meta final posaran rumb a casa per començar a preparar, en la majoria de casos, la propera edició del Dakar de l’any 2019.

Classificació final del Dakar 2018 en cotxes: 43 finalistes