Toyota s’ha instal·lat aquesta setmana al circuit de Portimão per fer diversos test de la seva LMP1 del pròxim Mundial de l’WEC. Amb ells està Fernando Alonso, acumulant quilòmetres i experiència per estar totalment preparat per a Spa, la primera prova del campionat. Toyota es veu molt superior i sense un rival directe que li pugui fer ombra durant el mundial de resistència i no tenen altre objectiu que no sigui guanyar-lo.

Alonso està allà per això, per guanyar el WEC, però principalment, per guanyar les 24 hores de Le Mans. La màquina la té, però cal recordar que Toyota no ha guanyat  mai aquesta prova. Un repte més a l’esquena de l’espanyol, un repte més que aquest any més que mai estan obligats a superar. Lluny del estressant món de la F1, Alonso va mantenir conversa amb la premsa nacional desplaçada fins allà i on va analitzar la dura temporada que l’espera.

L’espanyol ha destacat l’electrònica com a principal diferència entre els monoplaces de la F1 i els cotxes del WEC: “Segurament la major diferència sigui la tracció integral del Toyota, que et canvia la manera de conduir i accelerar a la sortida de les corbes. Té també molts més sistemes electrònics que a la Fórmula 1, hi ha més llibertat en aquest sentit. Per exemple, hi ha control de tracció i està molt desenvolupat i és sofisticat. A l’hora de conduir necessites recolzar-te molt més en l’electrònica que a la Fórmula 1″, afirmava Alonso.

Fernando ha destacat la importància de la fiabilitat dels cotxes de Toyota, principal prioritat: “Aquí es busca la resistència, la fiabilitat total i encara que les prestacions importen, són la segona prioritat. Per tant, els tests estan enfocats a la resistència, a provar parts i portar-les al límit”, deia Fernando que lloava el treball del seu equip: “Toyota té experiència per tots aquests últims anys amb un grup de pilots amb experiència i diversos anys en el WEC així que l’adaptació és molt més fàcil amb aquesta estructura al darrere”.

A més, ha afirmat que des de l’escuderia nipona, no pensen en els seus rivals sinó en una mentalitat guanyadora contra ells mateixos, sobretot per al desafiament de Le Mans: “Per Toyota no hi ha competició amb els rivals. El desafiament és de Toyota contra Le Mans. És el gran desafiament perquè la prova ja et posa al límit. Més que estar pendents dels ‘rivals’, el desafiament és contra la carrera i aquesta és la grandesa del projecte“.

A més, no va desaprofitar per enviar un missatge d’optimisme respecte a la gran cita del certamen del WEC: És participar en una cursa mítica i dins dels participants estic segur que estic en el millor equip i això em dóna seguretat. Hi ha molt a guanyar i molt a perdre però … quan hi ha alguna cosa que guanyar, val la pena”, deia Alonso a més de destacar Le Mans com el circuit al que li té més ganes: “L’he vist moltes vegades però no el conec. He estat … i vull conèixer-lo. Per exemple, Spa serà divertit. És un circuit que a tots ens encanta i serà interessant, però Le Mans és el que més curiositat em produeix”, comentava el de Toyota.

Al de Mclaren no li preocupen tant els caps de setmana de carrera, sinó tot el que comporta córrer en dues categories, encara que està confiat de poder fer-ho: En aquest calendari, el que menys tinc són carreres. Conduiré 27 diumenges però faré 30 esdeveniments de publicitat, nombrosos test; vaig fer un i me’n queda un altre, i també els de Fórmula 1. Conec el meu cos i sé com fer-ho. Les carreres no em preocupen però les altres activitats, hauré de planejar-perquè no em consumeixin tanta energia. Serà important aquest any gestionar el temps”.

Per acabar, Alonso és caut en afirmar que tenen el millor cotxe, tot i que destaca que la tecnologia hibrida que munta el seu Toyota, és gairebé imbatible: “Això és el que volem i el que se suposa però el veurem en les primeres carreres. La tecnologia híbrida en aquest tipus de cotxe és pràcticament imbatible per estalvi de carburant i les prestacions que pots treure. Se suposa que som el cotxe de referència i si acaba sent així, el gaudirem. De vegades el tens, altres no, però com moltes vegades ens ha tocat no tenir-lo, caldrà aprofitar-ho i treure avantatge d’això”.

Té fam de carreres, de guanyar. Toyota li brinda l’oportunitat perfecta