El circuit de Navarra va acollir aquest passat cap de setmana la primera cita de la temporada 2019 del campionat de Formula 4 d’Espanya. Franco Colapinto va ser el dominador del cap de setmana i va guanyar la primera cursa, però va tenir problemes en les altres dues i Shibab Al Habsi ho va aprofitar per situar-se com a primer líder.

El pilot argentí de Drivex i FA Racing, Franco Colapinto, es va imposar amb comoditat en la primera carrera. Des de la sortida, Colapinto es va escapar i rodant gairebé un segon per volta més ràpid que la resta, va obrir una distància que el grup perseguidor format per Shibab Al Habsi (Xcel Motorsport), Matteo Nannini (Xcel Motorsport), Glenn Van Berlo (MP Motorsport) i Kilian Meyer (Formula de Campeones-Praga) va ser incapaç de reduir.

Cap a l’equador de la cursa, Nannini va intentar atacar Al Habsi perquè Van Berlo se li estava tirant a sobre. En l’intent d’avançar, Al Habsi va aguantar bé la posició i l’italià es va passar de frenada. Això va permetre a Van Berlo situar-se tercer i a Meyer, quart. A partir de llavors, Al Habsi va obrir forat per consolidar la seva segona posició.

No hi va haver-hi masses moviments més i Colapinto es va fer amb el triomf confirmant-se com el gran favorit per endur-se el títol aquesta temporada per davant d’Al Habsi i Van Berlo. Meyer va ser quart, acabant la cursa com a millor espanyol, mentre que l’error previ va relegar Nannini a la cinquena plaça.

La segona cursa semblava seguir el mateix guió de la primera. Franco Colapinto sortia bé des de la pole i es mantenia sense excessiva dificultat per davant del grup perseguidor format per Kilian Meyer, Matteo Nannini i Glenn Van Berlo. A la zona mitjana hi van haver tocs i Shihab Al Habshi i Rashed Ghanem es van veure implicats. El pilot d’Oman, que havia estat segon en la primera cursa, va haver d’abandonar.

Poc va trigar Nannini a posar-se segon i lliurar-se de la pressió de Van Berlo i de Meyer, tercer i quart respectivament. L’espanyol de Praga també va haver de retirar-se per problemes amb la suspensió i Nicolas Baert i Rafa Villanueva, tots dos de MP Motorsport, ho van aprofitar per col·locar-se quart i cinquè, respectivament.

Les diferències es mantenien estables amb Colapinto al capdavant fins que, a falta de 6 minuts per al final, Carles Martínez (Formula de Campions – Praga) va perdre el control del seu monoplaça i va impactar amb Ivan Nosov (Drivex). Els dos cotxes van acabar fora de carrera i es va mostrar bandera vermella.

La situació va ser una mica surrealista durant uns minuts, ja que diversos pilots no van reduir el ritme ni entrar a boxes tot i la bandera vermella. Finalment, tots els pilots es van dirigir al pit lane i la cursa va estar aturada durant 15 minuts. Nosov haver de ser atès per l’impacte, tot i que el pilot rus no va tenir problemes importants.

La cursa es va reprendre amb el cotxe de seguretat i amb molts dubtes sobre les conseqüències que podien tenir l’actuació d’alguns pilots mentre hi havia bandera vermella. Colapinto tornava a obrir forat i posava fora de perill el seu lideratge mentre Nannini i Van Berlo lluitaven per la segona plaça. L’italià es va imposar finalment i Van Berlo repetia la tercera posició.

No obstant, minuts després de creuar la línia de meta, la direcció de la cursa decidia sancionar gairebé tots els pilots per no seguir el procediment de bandera vermella. Excepte Belén García i Nerea Martínez, que van ser promocionades a la victòria i segona plaça respectivament, tots van incomplir el reglament en no reduir el ritme ni entrar a boxes mentre es mostrava la bandera vermella. Tots els pilots que havien quedat per davant de les espanyoles perdien, per tant, dues posicions i Colapinto passava a ser tercer.

La tercera cursa va ser bastant surrealista, ja que la majoria dels principals favorits van quedar fora de combat en les primeres voltes. Franco Colapinto sortia al capdavant un cop més, però Shihab Al Habsi el va superar a la sortida. Per darrere, un nou incident deixava Kilian Meyer sense l’aleró posterior i l’obligava a abandonar per segona carrera consecutiva.

Encara en els primers compassos de la cursa, un altre incident múltiple va deixar fora a Nicolas Baert, Glenn Van Berlo i Matteo Nannini. Colapinto també s’hi veure implicat i va perdre el seu aleró posterior. Va intentar seguir en pista sense aleró, però finalment va entrar a boxes i va caure fins a la última posició.

El cotxe de seguretat va haver d’intervenir i la cursa no es va rellançar fins a falta de 8 minuts per al final. Al Habsi va liderar fins al final seguit de Rashed Ghanem i Tijmen Van Der Helm, que van aconseguir els seus primers podis en el campionat. Per darrere, Colapinto anava remuntant i guanyava posicions amb relativa facilitat fins a acabar setè.

Amb les penalitzacions de la segona cursa i el desenllaç de la tercera, Al Habsi aconsegueix marxar de Navarra com el primer líder del campionat amb 43 punts, dos per davant d’un Colapinto que va minimitzar els danys i que continua sent el gran favorit. La propera ronda es disputarà d’aquí a tres setmanes, els dies 27 i 28 d’abril al Circuit de Paul Ricard (França) en la que serà la primera de les dues rondes del certamen que es disputaran fora de territori espanyol.