Les 6 hores de Fuji de la supertemporada 2018/2019 del WEC s’han avançat una setmana. El motiu es ben clar: la cursa coincidia amb el Gran Premi dels Estats Units, i Fernando Alonso no podia participar als dos llocs alhora. Ara, sí. 


Ficar-se de peus a la galleda és una expressió col·loquial que significa ficar-se en problemes. Aquesta és la sensació que dónen la FIA i el ACO després de confirmar que s’avancen les 6 hores de Fuji, prova programada pel 22 d’octubre d’aquest mateix any.

Aquesta data s’ha confirmat avui mateix en l’habitual roda de premsa de l’ACO, organitzador de les 24 hores de Le Mans i el WEC. De fet, és l’únic canvi logístic i potser serà el que més polseguera aixecarà. Ni deu minuts després de l’anunci, i ja havia pilots que s’han queixat públicament.

Es veritat que tenir a un bicampió mundial de F1 com Fernando Alonso a la graella no passa sempre. Les 500 milles d’Indianàpolis i les 24 hores de Daytona han vist com els seus números creixíen de forma exponencial, i l’ACO no ha volgut ser menys. Perque sí, Fernando Alonso es el motiu d’aquest canvi de data, tot i que l’asturià no ha sigut qui ha demanat el canvi.

Ha estat Toyota. La marca japonesa té agafada la paella pel mànec des de que l’ACO i el WEC van veure com Porsche abandonava el vaixell just abans del canvi de reglament. Aquesta nova normativa de 2020 necessita una marca que la recolzi, i Toyota pot negociar quasi a voluntat al seguir a la categoria.

El WEC, davant la idea de que Alonso no pogués ser campió, ha recolzat la idea de Toyota d’avançar l’event. Però, el problema va més enllà d’Alonso.

El món de l’automovilisme no para mai. Cursa rere cursa a qualsevol lloc del planeta. A més, durant la part final de la temporada el caledari s’apreta més si cal. En aquest cas, coincideixen Petit Le Mans (cursa del IMSA), la cursa del SuperGT a Autòpolis i les 6 hores de Fuji. Aquest canvi en el calendari afecta a pilots propis de Toyota, com Mike Conway, Kamui Kobayashi i Kazuki Nakajima. Més enllà de LMP1 pilots com Olivier Pla i Oliver Jarvis s’han queixat ja que ells tenen que competir a Road Atlanta (també conegut com Petit Le Mans).

I què passa si s’avança Petit Le Mans, per exemple? Doncs que aquesta modificació del calendari també afectaría a d’altres pilots, com Earl Bamber. L’actual campió del món de resistencia participa a la PIRTEK Enduro Cup del famosos V8 australians, i tan el 7 com el 21 d’octubre te cites a Bathurst i a Surfers Paradise. Alonso precisament no és dels pilots amb més curses encadenades, pero tot i així, es el motiu pel que Toyota ha demanat un canvi de data a les 6 hores de Fuji de la supertemporada 2018/2019.