Entrar al mercat americà sempre ha estat difícil, més encara quan parlem del món de l’esport. Tot i així, els beneficis, si ho aconsegueixes, compensen amb escreix aquestes dificultats. És per això que la Fórmula 1 ha intentat durant tota la seva història fer-s’hi un forat. Un camí ple de mitjos èxits i fracassos rotunds, que gràcies a Netflix, pot haver trobat la via per obrir-se un forat en el mercat més llaminer del món, el de l’entreteniment als EEUU.

Els EEUU a nivell esportiu actuen com a món a part, els campionats són nacionals i allò que ve de fora sovint és ignorat. Això ha propiciat que l’esport americà hagi crescut enormement en termes econòmics, el que al seu torn li ha permès expandir-se fora de les seves fronteres, competicions com la NBA i esdeveniments com la Super-Bowl o la Indy 500 han traspassat les fronteres americanes i tenen un gran seguiment arreu del món. Però fer el camí invers és molt difícil. La Champions League de futbol tot just comença a tenir una petita base d’aficionats, que donen bones audiències només a la final. En el món del motor, el motociclisme va aconseguir traspassar la barrera entre els anys 70 i 90, amb una multitud de pilots americans que van fer créixer una base d’aficionats. Amb el temps, però, els pilots americans han anat desapareixent de les primeres posicions i el campionat ha virat més cap a Àsia buscant mercats en creixement.

Quan Liberty Media va prendre el control de la F1 un dels objectius que se li van pressuposar va ser un nou intent d’assaltar el mercat americà, amb més possibilitats d’èxit que els seus antecessors. Des dels inicis del campionat mundial de F1 s’ha intentat involucrar als EEUU, inicialment, la Indy 500 formava part del calendari, però el fet de disputar-se amb una normativa diferent, que obligava a construir cotxes específics, feia inviable la participació per la majoria d’equips. Això va portar a buscar nous circuits on fer Grans Premis específics de F1. El més exitós va ser el de Watkins Glen, que durant 20 anys (1961-80) va ser seu del Gran Premi dels EEUU.

A partir dels 80, però, la qualitat dels GP disputats als EEUU va anar decaient. Long Beach (1976-83), Las Vegas (1981-82) Detroit (1982-88), Dallas (1984) i Phoenix (1989-91) eren tots circuits urbans, amb asfalt de mala qualitat i traçats poc atractius que van anar fent perdre interès, tant del públic americà com dels organitzadors. Una dècada més tard, el traçat intern del circuit d’Indianapolis (2000-07) va servir per fer un nou intent. El públic va respondre, però després de 8 edicions, no es va renovar el circuit. El darrer intent ha estat el d’Austin, des de 2012 al calendari, un circuit dissenyat per evocar parts llegendàries de circuits clàssics. A nivell competitiu ha propiciat bones curses, però abans de la pandèmia tornava a donar la sensació que un cop superades les primeres edicions, l’interès del públic queia.

No obstant, això s’ha revertit els últims 2 anys. Tot i que la pandèmia va obligar a suspendre el Gran Premi l’any 2020, en els últims anys s’ha vist un creixement en la base de fans de la F1 als EEUU. La clau no ha estat cap Gran Premi ni cap pilot americà que hagi fet el salt a la competició. La clau ha estat Netflix i el seu Drive to Survive, una sèrie que segueix als pilots durant tota la temporada i proporciona accés a tota l’acció i la tensió que viuen els equips. Es va estrenar a principis de la temporada 2019 (cobrint la temporada anterior) i ja s’han emès 4 temporades. Aquest tipus d’accés directe i sense restriccions ha permès als aficionats americans aproximar-se a una competició en la que no han tingut mai grans referents. Aquesta proximitat, el triar un pilot que t’agrada més que el rival, ha generat contribuït a expandir el mercat. Això, juntament amb la batalla entre Hamilton i Verstappen de l’any passat, han disparat el seguiment de la F1 als EEUU.

Liberty Media no vol perdre el tren i ha decidit apostar fort per el desembarcament als EEUU. La continuïtat d’Austin sumada al debut aquest cap de setmana de Miami, juntament amb l’anunci del Gran Premi a Las Vegas pel 2023, deixa clara l’aposta del campionat per capitalitzar aquest moment. Si això servirà per consolidar la F1 al lucratiu mercat americà és una cosa que s’haurà de veure en el futur, perquè és tan difícil entrar-hi, com mantenir-se.