Pascal Wehrlein ha encapçalat un primer dia de test molt llarg i plujós a Àustria. El de Mercedes ha marcat un registre amb el supertou una dècima més ràpid que el d’Esteban Ocon, que corria avui per Force Índia. El tercer lloc l’ha ocupat Max Verstappen, just davant del Ferrari d’Antonio Fuoco, que s’ha accidentat a mitja tarda.


La sessió va començar amb un matí molt atípic i avorrit. Des de primera hora un fort front de pluges va creuar Àustria sencera, per la qual cosa va afectar de ple la localitat de Spielberg. Durant la primera hora del matí només dos pilots saltaven a pista amb pneumàtics de pluja extrema: el Ferrari d’Antonio Fuoco i el McLaren de Stoffel Vandoorne. Tots dos feien una sola volta d’instal·lació i tornaven al box per no tornar a sortir en tot el matí.

Des de les 09:45h la pista quedava tancada sota règim de bandera vermella, la qual no s’aniria fins després de l’aturada de menjar. Entre aquestes hores els pilots es tancaven en els seus box o els seus motorhoms, mentre alguns equips feien ajustaments als monoplaces.

No seria fins al migdia que pararia de ploure, i malgrat un cel cobert, deixava de descarregar. Això feia que la bandera verda tornés a la pista, i que a poc a poc anessin sortint tots els pilots. Inicialment van sortir tots excepte Marciello i Wehrlein, començant a donar voltes amb les gomes de pluja extrema i uns temps molt alts. A mesura que anaven passant les hores, la pista s’anava assecant fins al punt que els intermedis agafaven el relleu per rebaixar encara més els temps.

Va ser llavors quan va saltar a la pista el Mercedes, i volta rere volta s’anaven rebaixant els temps, en una situació semblant a la de la Q1 del dissabte anterior. Arribats a aquest punt, els equips ja anaven recollint força informació, encara que sense ser significativa amb pista humida. Destacaven algunes innovacions tècniques com un ‘monckey seat’ davant la roda del darrere del Williams i unes entrades d’aire en el morro del Force India d’Ocon, les quals van deslligar molts comentaris i anàlisis per les xarxes socials entre els aficionats i experts.

La pluja anava donant treva, amb algunes estones de sol, el que va afavorir a la pista perquè s’acabés d’assecar. Va ser llavors quan els pneumàtics de sec van reaparèixer al Red Bull Ring, amb alguns pilots muntant els supertous i altres els tous. Inicialment els cronos s’anaven rebaixant volta rere volta, però va arribar un límit dins el 01:11, en el qual es van quedar set dels nou pilots participants.

Després de diverses temptatives rebaixades una per una, Verstappen va establir un gran crono que semblava que no anava a ser més rebaixat, a sobre fet amb toves. No obstant això, Esteban Ocon amb les supertoves va poder establir un crono més baix encara, sorprenent alguns. Malgrat això, Mercedes sempre és a dalt aquesta temporada, i Pascal Wehrlein no va perdonar amb els supertous també per marcar el definitiu 1:11.005, que queda molt lluny del temps de pole de Hamilton que va fer dissabte.

Després de marcar els millors cronos, alguns pilots van seguir fent tandes llargues o mitjanes, sense buscar la volta més ràpida. També alguns altres pilots es van decantar per tandes curtes per provar novetats. Finalment, a falta d’una hora per al final, la pluja va reaparèixer de forma lleugera i suau a Spielberg, mullant de nou l’asfalt. Eren les set de la tarda, i és que recordem que els equips i els comissaris de pista han acordat dues hores extres per compensar el temps perdut al matí.

En aquesta última hora, sota un lleuger plugim, alguns pilots atrevits van saltar a pista amb intermedis per acabar d’esprémer aquest llarg dia de test. Entre ells els més actius van ser Ocon, Verstappen, Wehrlein o Wolff en els últims minuts. Abans d’això, hores abans, Antonio Fuoco amb el Ferrari era el més actiu, fins que amb pneumàtics de sec perdia el control del SF15-T al primer revolt, i acabava xocant contra el mur, trencant el frontal i acabant la sessió prematurament .

D’aquesta manera Wehrlein lidera el test amb Mercedes, sense tenir en compte els temps, els alemanys han rodat menys del que és habitual. Demà tornarà, en principi, amb el cotxe de Force Índia, el qual ha acabat després d’ell en la jornada d’avui, tenint al volant un excel·lent Esteban Ocon, que segueix progressant de manera espectacular. En tercer lloc ha tancat el dia Max Verstappen, amb el Toro Rosso, que segueix mostrant un gran ritme sota pluja o condicions adverses. Fuoco amb el Ferrari s’ha mantingut quart abans de l’ensurt.

En cinquè lloc ha acabat Romain Grosjean, sisè Pierre Gasly amb el Red Bull, on ha exercit una gran actuació també, setè a un segon el Sauber de Raffaele Marciello, vuitè el McLaren de Stoffel Vandoorne, que ha acumulat setanta bones voltes per al desenvolupament del cotxe i del motor, i finalment, en últim lloc, el Williams de Susie Wolff, que ha mostrat un bon ritme en condicions de pista humida, al final de la sessió.

Resultats:

Pos. Pilot Equip Temps Voltes
1. Pascal Wehrlein Mercedes 1:11.005 65
2. Esteban Ocon Force India 1:11.192 72
3. Max Verstappen Toro Rosso 1:11.328 97
4. Antonio Fuoco Ferrari 1:11.331 71
5. Romain Grosjean Lotus 1:11.691 45
6. Pierre Gasly Red Bull 1:11.757 73
7. Raffaele Marciello Sauber 1:11.826 53
8. Stoffel Vandoorne McLaren 1:12.530 73
9. Susie Wolff Williams 1:13.248 35