La FIA ha sancionat amb dos dies de servei públic a Max Verstappen de Red Bull Racing per empènyer a Esteban Ocon de Racing Point Force India després de xocar al GP del Brasil de Fórmula 1.

L’incident va tenir lloc a la volta 44 d’Interlagos quan Ocon intentava desfer-se del líder de la cursa Verstappen en els revolts 1 i 2, amb el francès a l’interior i l’holandès al costat dret. Van entrar en paral·lel al revolt i van xocar, de manera que tots dos van fer una virolla i Lewis Hamilton els va passar per col·locar-se líder.

Ocon va rebre una penalització de 10 segons de stop and go i va finalitzar 16è, encara que va ser ascendir a 15è per penalitzacions a altres pilots. Verstappen, mentrestant, va aconseguir atrapar a Hamilton, però no va ser capaç de superar-lo i va haver de conformar amb el segon lloc.

Després de la cursa, es va produir la part més lletja de l’incident quan Verstappen es va enfrontar a Ocon mentre era a la bàscula amb l’holandès. Max va empènyer al francès i els oficials de la FIA van haver d’intervenir. Després els dos van ser convocats a l’oficina dels comissaris.

La FIA va declarar que Verstappen va infringir l’article 12.3.1 del Codi Esportiu Internacional de la FIA, el que significa que el pilot de Red Bull ha de realitzar el ‘servei públic durant dos dies sota la direcció de la FIA’, i ho ha de fer dins dels sis mesos posteriors a la sanció.

La FIA va entendre la passió de Verstappen però no va estar d’acord amb el comportament d’un pilot de F1 que és un model a seguir per als seus rivals i també per als joves pilots. L’holandès va dir que la seva intenció no era empènyer a Ocon, però es va desencadenar per les seves reaccions al xoc.

Els punts de vista després de la cursa certament s’oposaven, amb Ocon i Force India, afirmant que van fer el que es podia fer sota les regles esmentades.

De fet, Ocon va marcar un temps de 1:12.876 en la seva primera volta després de la parada a boxes, mentre que Verstappen va fer 1:13.116 i en la següent volta, l’incident va tenir lloc. Més que el xoc, Ocon estava decebut amb el comportament violent de Verstappen.

“És decebedor no puntuar quan vam tenir un bon ritme”, va dir Ocon. “Vaig fer alguns bons avançaments al llarg de la carrera, però tot va quedar en res després del contacte amb Max [Verstappen]. Vaig sortir de boxes, em vaig quedar darrere d’ell durant gairebé dues voltes “.

“Però jo era molt més ràpid que ell. Vaig sortir a l’exterior en la primera volta, el mateix moviment que vaig fer sobre Fernando [Alonso] i en molts altres abans, però Max no em va donar espai.”

“Una vegada que estava al seu costat, no podia simplement desaparèixer, així que vam xocar. Però era el meu racó i tenia dret a l’espai. Em va entristir el seu comportament després de la cursa: era molt agressiu i els nois de la FIA van haver d’intervenir”.

“Aquesta no és la manera de gestionar aquestes coses”. D’altra banda, Verstappen va admetre que Ocon tenia dret a desfer-se de si mateix, però va sentir que ho hauria d’haver fet d’una manera molt lliure de riscos en defensar les seves accions a la bàscula.

“Realment no tinc molt que comentar sobre això [l’empenta d’Ocon]”, va dir sobre l’incident. “Crec que al final del dia realment no val la pena que rebi”.

Una vegada que tot va estar dit i fet, els dos pilots es van donar la mà mentre es dirigien als seus respectius garatges.