Álex Palou està protagonitzant la millor temporada de la seva trajectòria, camí al seu segon títol d’IndyCar, aquest cop, conquerint el traçat de Mid-Ohio.

El pilot català de Chip Ganassi està en un moment de forma espectacular. Cada cursa, des que aquesta temporada 2023 va començar, es podia veure el nivell del #10 que cap de setmana rere cap de setmana lluitava per les posicions davanteres. Tot això, venint del revolt que es va formar amb la confrontació entre McLaren i el mateix equip Ganassi per aconseguir els serveis del jove pilot espanyol.

Tot i això, la primera victòria de Palou arriba al traçat tradicional d’Indianapolis, al Gran Premi d’Indianapolis, previ a l’esdeveniment de les 500 milles. A les quatre cites prèvies, l’Álex havia marcat un vuitè a St. Petersburg, i un podi, i dos cinquens llocs, a Texas, Long Beach i Alabama, respectivament.

Amb aquest punt d’inflexió a Indianapolis (victòria al Gran Premi, pole a les 500 milles, i 4t amb una remuntada espectacular a l’óval més mític del motorsport), Palou ha agafat un estat de forma que podríem qualificar d’excel·lent. Ha assolit un nivell de concentració, agressivitat al moment precís, paciència, càlcul, estratègia, i lectura de carrera que tot plegat fa de Palou un pilot tan complet, que ben podria estar a l’altura dels millors del món, sense cap dubte.

El més sorprenent, i que sobta a gran part de la graella, sobretot als més veterans, és l’experiència que arribar a mostrar el pilot de Barcelona en cada cursa que disputa. Mai ha sigut fàcil guanyar una cursa d’IndyCar, i molt menys realitzar un hat-trick de curses consecutives guanyades com ara ha pogut fer l’Álex a les rondes de Detroit, Road America, i ahir, a Mid-Ohio.

Aquesta és la quarta temporada del pilot català a l’IndyCar. A la seva segona temporada va guanyar el seu primer campionat amb Ganassi, després d’un sol any d’adaptació a l’equip Dale Coyne Racing, el qual ja va ser una gran bomba dins del món IndyCar. El 2022, una de les glòries del campionat, com és Will Power va aconseguir la seva segona corona havent debutat el 2008, i Palou pot fer el mateix en tan sols quatre anys.

Alex Palou, Scott Dixon y Will Power al podium de Mid-Ohio | @CGRTeams
Alex Palou, Scott Dixon, i Will Power al podium de Mid-Ohio | @CGRTeams

Aquest cap de setmana, tot just, s’ha sobrepassat l’equador de la temporada, restant 8 curses, però la avantatge de Palou sobre el seu company, i llegenda, Scott Dixon, és de 110 punts, una distància que podria fer a Palou no disputar dues curses, i encara mantenir el lideratge del campionat, el que, per tant, fa que el segon títol d’IndyCar estigui més que a prop, mantenint aquest moment de forma estratosfèrica.

Si això es compleix i Palou es queda al campionat americà, pot anar per la tercera corona, de la que no tothom pot presumir. No obstant això, l’espineta clavada que tindrà molt de temps per arrancar, és la de les 500 milles d’Indianapolis. Victòria al Gran Premi, pole a l’oval, lideratge i conducció amb els pilots del davant sense pausa, fins que un incident a box amb Rinus Veekay el mana fora, i l’obliga a remuntar. El nivell, la velocitat, l’experiència, i la confiança i són, sol faltarà trobar el moment.

Però quina hauria de ser la decisió correcta per Palou? Continuar a l’IndyCar i intentar construir un nom històric dins d’aquesta prestigiosa categoria, o donar-li l’oportunitat a la Fórmula 1, sabent que pot no ser una experiència tan exitosa segons el monoplaça que pugui trobar? És una incògnita que ni el mateix Álex pot tenir clara, ja que la divisió és gran, i els dos camins temptadors.

Però el que si hem de tenir clar, és que Espanya, i Catalunya, tenen pilot punter, de qualitat i de nivell per lluitar amb els millors del món per molts anys, i amb tan sols 26, això no ha fet més que començar. Sense voler vendre la pell de l’os abans de ser cassat, no podem assegurar que aquest 2023 arribarà ja el segon títol de Palou, però la feina s’està fent correctament, i Álex, ara mateix és un monstre desencadenat, que no troba rival. ¿Qui el pararà?