La ronda inaugural de les 4 hores de Barcelona European Le Mans Series 2024 es cel·lebraran els dies 12, 13 i 14 d’abril al Circuit de Catalunya amb 43 inscrits, després d’haver finalitzat la temporada 2023 a mitjans d’octubre a Portimao.

Es realitzarà el test oficial de pretemporada al Circuit de Barcelona-Catalunya el dilluns 8 i el dimarts 9 d’abril.

La graella comptarà amb la inscripció de competidors de LMP2 de tot el món, amb 22 a les categories LMP2 i LMP2 Pro/Am. També suposarà el retorn dels GT3 a les ELMS per primera vegada des del 2015 a la nova categoria LMGT3.

A Espanya, hi hauran 29 equips i 128 pilots que representen 29 nacions diferents de tot el món: Europa, Amèrica del Nord, Àfrica, Amèrica del Sud, Àsia i Austràlia.

Les exhibicions de prototips Le Mans d’alta velocitat amb impressionants capacitats aerodinàmiques juntament amb els principals fabricants de cotxes esportius de primer nivell com Aston Martin, Ferrari i Porsche és un dels grans atractius de la cursa.

Durant el cap de setmana es podrà gaudir a la pista de les actuacions de cotxes de curses d’última generació que competeixen en altres campionats: la Michelin Le Mans Cup, les Ligier European Series i la Porsche Carrera Cup France.

Copyright: Circuit de Catalunya
LeMans Series. Copyright: Circuit de Catalunya

Pilots espanyols dins de la categoria

Els pilots locals a la cursa inaugural de la temporada de sis rondes de les ELMS són el mallorquí Lorenzo Fluxa (no 37 COOL Racing – LMP2), que a més es subcampió del món del campionat EAU de Fórmula 4 2020.

El català Albert Costa Balboa (no 24 Nielsen Racing – LMP2 Pro/Am), campió de kàrting d’Espanya i Catalunya. Uns triomfs que el van fer saltar a la Fórmula 3 britànica el 2007. Malauradament, la falta de suport econòmic el va privar de córrer l’Eurocup 2.0 de les World Series fins al 2008. En el seu debut va acabar dins dels vuit primers i va acabar guanyant-la dotze mesos després.

Actualment, Albert Costa compagina les carreres del GT World Challenge amb la seva presència al Mundial de Resistència.

Per últim, la participació de Belén García ( no4 DKR Engineering – LMP3). García va fer història fa quatre temporades convertint-se en la primera dona a vèncer en una carrera de monoplaces en un campionat validat per la FIA (Federació Internacional d’Automobilisme).

Doble inscripció A LMP2

La categoria LMP2 per a totes les alineacions de pilots professionals es duplica, passant de 7 inscripcions el 2023 a 14 aquesta temporada.

El vigent campió, Algarve Pro Racing, torna per defensar el seu títol, amb el campió de pilots del 2023, Alex Lynn, acompanyat per Olli Caldwell i Matthias Kaiser a l’Oreca 07-Gibson nº25.

Els excampions United Autosports correran amb dos cotxes a LMP2, igual que COOL Racing i Inter Europol Competition. Iron Lynx – Proton, Vector Sport, AO by TF, Nielsen Racing, IDEC Sport, Duqueine Team i Panis Racing participen amb un sol cotxe a la categoria LMP2.

La llista de pilots de la categoria LMP2 està formada per un impressionant ventall de campions i guanyadors de carreres de totes les disciplines de l’automobilisme, fet que provoca que aquesta sigui possiblement la graella de LMP2 de les ELMS més competitiva de la història amb pilots com Robert Kubica, Felip Drugovich, Ritom Miyata, Louis Delétraz, Paul Di Resta, Frederik Vesti, Ferdinand Habsburg  o Will Stevens.

Vuit cotxes LMP2 addicionals competiran a LMP2 PRO/AM aquest 2024

Hi ha 8 inscrits a la categoria LMP2 Pro/Am, que compta amb els mateixos cotxes que la classe LMP2, però amb un pilot de bronze a l’alineació. Cal recordar que les 4 Hores de Barcelona del 2023 van ser guanyades a la classificació general per un cotxe LMP2 Pro/Am (Racing Team Turkey), amb tres cotxes Pro/Am entre els 4 primers classificats.

Els campions de LMP2 Pro/Am 2023, AF Corse, tornen amb els pilots guanyadors del campionat Francois Perrodo i Matthieu Vaxiviere, amb  Alessio Rovera, guanyador de la cursa de les 4 Hores d’Aragó.

Algarve Pro Racing, Nielsen Racing i United Autosports correran amb un sol cotxe  mentre que Proton Competition també correrà amb un Oreca Pro/Am amb l’Iron Lynx – Proton LMP2.

Els campions de LMP3, DKR Engineering, tornen a la categoria LMP2 Pro/Am, amb Team Virage i Richard Mille by TDS.

Deu cotxes per LMP3

La categoria LMP3 comptarà amb deu cotxes amb alguns pilots més prometedors de curses de resistència.

COOL Racing torna per defensar els seus títols d’equips de 2022 i 2023 amb un únic Ligier JS P320 amb els portuguesos Miguel Cristóvão i Manuel Espirito Santo, que s’uneixen al suís Cédric Oltramare.

Els actuals campions de MLMC LMP3 Julien Gerbi i Gillian Henrion fan el salt a les ELMS amb l’equip Virage.

Els campions de LMP3 del 2018, RLR MSport, correran amb dos cotxes el 2024, mentre que els campions d’equip del 2019, Eurointernational, participaran amb un sol cotxe amb els subcampions de l’any 2023  Adam Ali i Matthew Bell.

D’altra banda, els Campions d’Equip del 2021, DKR Engineering, correran amb un únic Duqueine M30-D08 per al Campió de MLMC LMP3 del 2022, Alexander Mattschull, l’espanyola Belén García i el nord-americà Wyatt Brichacek.

LeMans Series. Copyright: European Le Mans Series
LeMans Series al Circuit de Catalunya 2023. Copyright: European Le Mans Series

Torna el GT3 a les European Le Mans Series

Onze cotxes competiran a la categoria LMGT3 el 2024, la primera vegada que prenen la sortida en una cursa de les ELMS des de les 4 Hores d’Estoril del 2015.

A la graella de les 4 Hores de Barcelona de les European Le Mans Series del 2024 s’enfrontaran Ferrari, Aston Martin, Porsche i Lamborghini.