El pilot de Toro Rosso, Carlos Sainz Jr. ha liderat sota la pluja del Japó els primers entrenaments lliurse, seguit per Kvyat i Rosberg.


Els primers entrenaments lliures començaven amb una pista plena d’aigua on tots els pilots iniciaven les voltes d’instal·lacions amb gomes de pluja. El primer a sortir va ser Marcus Ericsson i també cal destacar la presencia de Jolyon Palmer durant aquesta sessió amb l’equip Lotus.

El temps de la sessió anava avançant i cap piloto sortia a pista per completar voltes, excepte Rosberg, Alonso i Hulkenberg que sortien a pista però passant per el pit lane. A falta de 40 minuts per al final, la pluja no disminuïa, però els pilots de Toro Rosso eren els primers en completar voltes cronometrades.

A l’inici de l’última mitja hora, Massa i Bottas han sigut els primers en col·locar les gomes d’intermedi i 10 minuts després ho començaven a fer els altres pilots que s’incorporaven a pista.  L’activitat a pista fins a finalitzar la sessió, sol van participar 12 pilots, ja que alguns van optar per no arriscar-se davant una delicada pista.

Finalment, Sainz lidera la primera sessió d’entrenaments lliures, seguit per Kvyat i Rosberg. El top ten el completen Vettel, Hamilton, Versttapen, Raikkonen, Massa, Ericsson i Bottas.