El Dakar 2016 en la categoria de motos comença a agafar forma i comença a tenir un nom propi: Toby Price. L’australià de KTM ha aconseguit la seva cinquena victòria d’etapa i ja li treu 24 minuts a Stefan Svitko, que s’ha posat segon després de l’abandonament de Paulo Gonçalves, l’única esperança d’Honda, que ha patit problemes mecànics.


La categoria de motos té per davant uns dies determinants per l’esdevenir de la prova i avui ha estat clau. Avui han disputat una etapa marató de 293 quilòmetres que ha acabat neutralitzada al CP2 a causa de les elevades temperatures al desert de Fiambalá, on molts pilots han quedat atrapats a les dunes i corria perill la seguretat de tots aquests.

Tot i això, ha estat suficient per tenir un dia intens de Dakar. I és que la sorpresa ha saltat a meitat de tram quan Paulo Gonçalves es parava a la pista. El pilot portuguès patia un problema mecànic al radiador de la seva Honda i havia d’abandonar la prova, deixant sol en el liderat a Toby Price, que a més acumulava més distància amb la competència. D’aquesta manera, els dos favorits d’Honda per aconseguir la victòria, han acabat prematurament aquesta edició que tant prometia.

Tornant a Price, l’australià de KTM ha marcat la seva cinquena victòria d’etapa i s’escapa en la general al veure com Gonçalves queia fora de combat. Toby ja té un marge de 24 minuts sobre el segon classificat, que ara mateix ha passat a ser Stefan Svitko, el seu company d’equip en KTM. D’aquesta manera, l’australià podria haver sentenciat la prova, i només un error humà o mecànic poden treure-li d’aquest lideratge, que tan bé està mantenint a un gran ritme.

Avui la segona posició d’etapa ha estat per Kevin Benavides, que ha acabat a set minuts del temps de Price. L’argentí és l’última esperança d’Honda per acabar la prova amb un bon resultat. Es troba quart a mig minut del liderat i a un minut del podi, que ara mateix està en mans de Pablo Quintillana amb la seva sorprenent Husqvarna, que avui l’ha deixat en quarta posició, perdent deu minuts amb Price.

Tercer en aquest tram de Belén ha estat Svitko, que a partir d’ara cobrirà les espatlles al seu company d’equip i les seves opcions passen per un problema de Price per poder guanyar aquesta edició tan igualada del Dakar. El Top 5 del dia ha estat tancat per Ricky Brabec, que s’ha quedat a només onze minuts de Price i s’acosta a Gerard Farrés a la general. El català ha estat avui vuitè i gràcies a la baixa de Gonçalves s’ha posat setè a la general, com a millor pilot de casa.

La resta de les deu primeres posicions del dia les han completat Antoine Meo, Adrien Van Beveren, Gerard Farres, Helder Rodrigues i Armand Monleon, que se situa darrere de Laia Sanz a la general després d’aquesta gran etapa. La catalana de KTM s’ha posat 13a i ha superat amb èxit una etapa tan difícil com aquesta, en què ha quedat 13a també. A la general, però, segueix per darrere de Juan Pedrero, que després de perdre molt de temps avui quedant 27è a 45 minuts, ha caigut fins a la 11a posició de la general.

Altres pilots locals amb alguns problemes han estat Jordi Viladoms i Ivan Cervantes, que es mantenien dins el Top 20 ahir i que després de problemes en el dia d’avui han caigut fins a la 23a i la 19a posició, respectivament. A prop d’ells ja se situa Antonio Gimeno en 25è lloc.

Demà els pilots es posaran de nou en marxa per disputar la desena etapa de la prova, que anirà de Belén a la Rioja, fent un total de 278 quilòmetres, continuant per la zona del desert de Fiambalá que tants problemes ha donat avui.