Aquest cap de setmana, el Sonoma Raceway acollirà l’última ronda de la IndyCar. Com va succeir en els últims dos anys en què la pista californiana va ser seu de la final, el títol encara no s’ha decidit, i la lluita per dur-se a casa la Copa Astor serà apassionant.

La IndyCar ha estat sovint un campionat en el qual els títols es decideixen en l’última ronda. La igualtat entre equips, així com la doble puntuació en l’última cursa han estat essencials per mantenir viva la lluita per la corona fins a l’últim moment. Aquest any no és una excepció i hi ha sis pilots que tenen opcions matemàtiques.

Josef Newgarden: 1r – 570 punts

Newgarden s’ha mostrat sòlid des que va començar l’any, però en la segona meitat de la temporada va millorar i ha estat el millor de la graella. El pilot ha tingut un bon rendiiment en el seu debut en l’equip Penske i pot guanyar el campionat en el seu primer any pilotant per a The Captain.

La seva temporada va començar d’una manera bastant decent, i només va trigar tres rondes a guanyar la seva primera cursa per a l’equip, però un mal mes de maig i un mediocre rendiment en ovals el va deixar una mica lluny dels pilots més constants.

No obstant això, tot va canviar completament a Toronto, on es va portar la seva segona victòria de la temporada i va iniciar una magnífica ratxa de quatre carreres (tres victòries i un segon lloc), incloent una magnífica victòria a Gateway batent a un dels seus companys d’equip. Això el va posar en una gran posició per emportar-se el títol, però, un desafortunat incident en Watkins Glen ha complicat una mica les seves opcions.

Tot i això, Newgarden segueix sent el líder i depèn de si mateix per emportar-seva primera corona. Només ha d’estar per davant dels seus rivals, especialment Dixon i Castroneves, per convertir-se en campió, i fins i tot es podria permetre perdre alguna posició amb als seus rivals més llunyans i tot i així guanyar. Els seus resultats anteriors a Sonoma, però, no han estat els millors, amb dos sisens llocs en cinc participacions com el seu millor resultat.

Scott Dixon: 2n – 557 punts

Si la temporada de Dixon d’aquest any hagués de ser resumida en una paraula, aquesta seria constància. Tot i haver guanyat només un cop, té set podis i ha estat en el Top 10 a sempre, excepte en la Indy 500, on va obtenir la Pole Positsion, però va estar involucrat en un esgarrifós accident amb Jay Howard.

Amb aquests resultats, està en una bona posició per fer-se amb el seu cinquè Campionat de la IndyCar, ja que també depèn de si mateix. Si guanya, serà campió independentment del que facin els seus rivals. El kiwi també és conegut per ser molt intel·ligent en pista i manejar situacions clau sense cometre errors.

Si guanya, no seria la seva primera vegada aconseguint el títol a Sonoma sense arribar haver arribat allà al capdavant. Ho va fer el 2015, en una cursa que va guanyar evitant involucrar-se en problemes i li va prendre el títol a Juan Pablo Montoya en el desempat. A més d’aquesta, té dues victòries més i ha pujat al podi quatre vegades en aquesta pista.

Hélio Castroneves: 3r – 538 punts

Castroneves és un altre pilot que té les seves opcions vives gràcies a la manca d’errors. La seva temporada ha estat molt similar a la de Dixon, amb només una victòria, tres podis i totes les carreres excepte una al Top 10. També és l’últim contendent que depèn de si mateix per obtenir la seva corona. Necessita guanyar i obtenir els punts de bonificació per liderar la major quantitat de voltes per ser campió independentment del que faci Newgarden.

El pilot brasiler, però, mai ha sortit ben parat quan ha hagut de lluitar pel títol en l’última carrera, ja que ha arribat amb possibilitats de guanyar el campionat en set ocasions i mai ho ha aconseguit (en algunes d’aquestes ocasions, les seves opcions eren en realitat mínimes). Aquesta pista, a més, no és una de les millors per les seves aspiracions, ja que només ha guanyat allà un cop i el seu últim podi va ser en 2011.

Però hi ha alguna cosa diferent aquest any. El retrobament amb la Victory Lane a Iowa per primera vegada en més de tres anys, i el seu magnífic rendiment en la Indy 500, que el va deixar molt a prop de la seva quarta victòria en el Brickyard; fan presagiar que alguna cosa podria canviar aquest cap de setmana, i el pilot de 42 anys podria obtenir la seva corona després de tants intents frustrats en el que també podria ser la seva última temporada completa a la IndyCar.

4t: Simon Pagenaud – 526 punts

Malgrat no haver rendit tan bé com l’any passat, el vigent campió encara pot guanyar el seu segon títol consecutiu. Amb quatre podis i una victòria, la seva primera en un circuit oval, la seva temporada també ha estat molt regular, però lleugerament pitjor que la de Castroneves i Dixon. El seu pitjor moment va ser la Indy 500 i la primera cursa a Detroit.

Amb aquests resultats, s’haurà d’esforçar una mica més aquest cap de setmana i esperar que els seus rivals no estiguin al capdavant. Si obté tots els punts possibles (104), cosa que ja va fer l’any passat en una situació més fàcil per guanyar el seu primer títol, necessitarà que ni Newgarden ni Dixon siguin segons per alçar-se amb el segon campionat. Tal com va demostrar l’any passat i en els seus anys a SPM, és capaç de fer-ho bé a Sonoma, però necessita fins i tot més que un cap de setmana perfecte per seguir lluint el número 1 en el seu cotxe a 2018.

5è: Will Power – 492 punts

La temporada de Power ha estat marcada pels alts i baixos. Ha guanyat tres curses, ha estat fort en ovals i ha demostrat una altra vegada que és el millor qualificador de la graella amb sis Poles.

No obstant això, els seus mals resultats, alguns d’ells causats pels seus propis errors (Long Beach, Gateway) i altres a causa de circumstàncies externes (St. Pete, Indy 500); l’han deixat com el pitjor dels pilots de Penske i les seves possibilitats d’aconseguir el seu segon títol són realment baixes. Si obté tots els punts, necessita que Newgarden sigui 13º o pitjor, Dixon 12è o pitjor, Castroneves sisè o pitjor i Pagenaud tercer o pitjor.

Sabent això, l’australià només pot pilotar com mai per guanyar la cursa sense problemes i esperar que, per darrere, la situació es compliqui per als seus rivals, una tasca molt difícil sabent que hi ha quatre pilots per davant d’ell.

6è: Alexander Rossi – 476 punts

Si Power ho té difícil, el de Rossi és ja pràcticament impossible. Amb una victòria i tres podis, la seva segona temporada a la categoria ha estat molt bona, i el fet arribar a l’última carrera amb opcions matemàtiques ja és una gran fita.

Les possibilitats de Rossi són, bàsicament, guanyar la carrera i esperar que els 5 pilots que estan per davant en el campionat tinguin problemes i acabin en les últimes posicions, el que és probablement un somni inabastable. No obstant això, ha estat fort en els circuits ruters aquesta temporada i pot intentar fer tot el possible i esperar que la sort estigui del seu costat.

Però la batalla pel títol no serà l’única rellevant d’aquesta cursa: el pilot d’Indy Lights Zachary Claman De Melo farà el seu debut a la categoria amb RLL. D’altra banda, amb la Silly Season de 2018 en curs i molts llocs per confirmar, aquesta podria ser l’última cursaa (o, almenys, l’última pilotant a temps complet) per a Tony Kanaan, Castroneves i JR Hildebrand. Aquest final èpic i ple de incògnites es resoldrà el diumenge 17 a les 3:30 PM hora local.