Comença el Mundial de Fórmula 1 2016! Així és, la temporada de la categoria reina de l’automobilisme és a punt de de donar el tret de sortida a aquest nou any amb les il·lusions i les esperances recarregades en tots els equips. Un any de transició, amb pocs canvis, però amb grans expectatives de viure moltes emocions.


El circuit de Melbourne torna a ser l’encarregat d’obrir el camí de la temporada de Fórmula 1. El circuit semiurbà d’Albert Park està a punt per acollir el gran circ per 21a vegada en la història d’aquest esport, quan el 1996 es va canviar de seu el GP d’Austràlia, deixant enrere el mític circuit d’Adelaida, on es van viure grans moments des de 1985.

Passat recent a Austràlia

Els dos últims anys va començar aquí les dues primeres curses de les dues úniques temporades del V6 híbrid. El 2014, la primera d’aquesta era, es va presenciar la primera victòria de l’hegemonia de Mercedes amb Nico Rosberg al capdamunt del podi seguit de Daniel Ricciardo i Kevin Magnussen, que debutava en aquell moment. Finalment, una desqualificació de l’australià, li va donar un doble podi a McLaren amb Jenson Button al tercer esglaó. Allà començaria un interminable domini de curses de Mercedes, que arriba fins als nostres dies partint com a favorits per a aquesta nova edició.

L’any passat, la tònica la va portar totalment Mercedes amb un doblet autoritari que va liderar Lewis Hamilton amb un segon d’avantatge sobre Nico Rosberg. Sebastien Vettel va confirmar el progrés de Ferrari amb una bona tercera plaça a més de mig minut dels dos pilots de la marca alemanya. La carrera va estar marcada pels grans problemes de fiabilitat dels cotxes, que va deixar a tan sols 11 pilots al final de la cursa i cinc sense poder començar-la.

Aquest any els equips arriben amb una fiabilitat molt més millorada, o almenys això es va poder apreciar en els tests de pretemporada que es van dur a terme a Barcelona. Molt quilometratge per part de tots els equips, però encapçalats per Mercedes i Toro Rosso, que van ser els que més van rodar amb diferència. Tot el contrari que Haas i Manor, que van tenir bastants problemes la majoria de dies, però que tot i així es va poder apreciar un clar avanç de rendiment en els dos equips, el que pot fer que es compacti encara més la graella.

Després dels vuit dies de test dels equips arriben a Austràlia amb moltes evolucions i novetats que estrenar després de la informació recollida en les proves. Després d’analitzar profundament les dades que es van obtenir en els tests es pot apreciar com Mercedes i Ferrari han de portar la tònica aquest principi d’any: està clar el progrés de Ferrari, però s’ha de veure aquest cap de setmana si és prou gran com per aconseguir arribar a Mercedes, que s’ha vist molt sòlid en termes de fiabilitat.

Darrera el grup davanter es troba una sèrie de quatre equips que s’han vist molt igualats en prestacions durant els test: Red Bull, Williams, Force India i Toro Rosso. Segurament els pilots d’aquests equips ocuparan les posicions del Top 10 excepte a problemes, però encara està per veure si algun d’ells pot donar la sorpresa o no. Sense dubte serà la zona més igualada de la graella. Al darrere, McLaren i Renault es veuran en terra de ningú, a l’espera d’anar evolucionant per donar caça al grup de davant. I ja en un mocador més endarrerit es troba Sauber, Haas i Manor, que excepte sorpreses tancaran de nou la graella.

Això tan sols són previsions després de les dades extretes en els test, a Austràlia poden variar coses pel tipus de traçat semi-urbà i les possibles evolucions que han pogut fer els equips. El que està clar que serà un cap de setmana difícil de gestionar i on poden variar moltes coses. És el primer de l’any i hi ha moltes incògnites que aclarir encara.

Novetats:

Aquest any ha estat de transició a 2017, on es preveuen importants canvis en els cotxes i en el reglament. Aquest any el cotxe no ha patit modificacions destacades, tan sols l’augment del soroll dels motors, que s’aprecia lleugerament millor. No obstant, si que tenim algunes novetats que comentar en altres aspectes.

Primer de tot en el calendari, que comença aquest cap de setmana a Austràlia i acabarà l’últim cap de setmana de novembre a Abu Dhabi. En total, 21 curses es podràn gaudir aquest any, sent el que més proves inclou en tota la història de la Fórmula 1. Destaquen les aparicions del GP d’Europa en els carrers de Bakú, a Azerbaidjan, i el retorn del GP d’Alemanya a al circuit de Hockenheim, a l’espera de poder veure els monoplaces al Nürburgring l’any que ve.

A més, també tenim novetats en els Pirelli, amb la introducció del pneumàtic ultra-tou, que tan sols es podrà fer servir en circuits urbans. Un compost que ja es va provar a Montmeló aquest hivern i es va veure que era de prestacions semblants al supertou, malgrat tenir una degradació més gran. A més, Pirelli introdueix la novetat dels tres compostos per cap de setmana i la lliure elecció dels pilots. Cada pilot ha d’escollir els tretze jocs de pneumàtics del compost que vulgui dels que dóna a triar Pirelli, un d’ells per a usar en la classificació i els altres dos per utilitzar obligatòriament en carrera. Així doncs, hi haurà més varietat d’estratègies que podran beneficiar a l’espectacle en cursa.

Finalment, cal destacar que a Austràlia s’introdueix el nou format de classificació que tanta polèmica ha generat les últimes setmanes. Hi haurà tres rondes de 16, 15 i 14 minuts respectivament. En Q1 als set minuts es començarà a eliminar l’últim pilot classificat cada 90 segons fins que acabi el cronòmetre. En Q2 el mateix, als sis minuts començarà eliminar l’últim pilot fins a quedar els vuit finalistes que passin a Q3. En aquesta ronda igual, als cinc minuts començaran a caure pilots fins a quedar dos, que es disputaran la pole en els últims 90 segons.

Aquest sistema de classificació pot portar alguns problemes als equips en aquesta cursa, ja que no saben encara quina estratègia seguir ni com actuar, ja que és un sistema totalment nou a la Fórmula 1. Això pot comportar una graella de sortida estranya i lluny de seguir l’ordre jeràrquic que es pugui establir aquest inici de temporada, però sense dubte pot aportar grans emocions als aficionats a aquest esport.

Meteorologia i horaris

El temps sol ser protagonista a Austràlia com ho ha estat en nombroses vegades anys enrere. Per ara, està pràcticament assegurada la presència de la pluja en la jornada de divendres, amb un 80% de possibilitats de fortes pluges i tempestes. Aquest fet pot dificultar molt la feina dels equips de cara a la resta del cap de setmana, ja que no podran provar els monoplaces en òptimes condicions per posar una bona posada a punt per al diumenge.

Dissabte la previsió és més positiva, però no es lliura del tot de la possibilitat de pluja, que a dia d’avui se situa al 60%. Es podrien produir ruixats dispersos durant el matí, especialment a l’hora dels Lliures 3, el que podria deixar als equips sortint sense referències a una classificació que ja serà totalment difícil de gestionar pel nou sistema. Tot això porta a tenir una classificació d’allò més divertida aquest cap de setmana.

Finalment, la previsió per al diumenge ja és molt més bona, amb un 5% de possibilitats d’alguna gota, però amb un dia parcialment assolellat malgrat l’increment progressiu de la nuvolositat al llarg del dia. Tot i així, s’esperen condicions òptimes per disputar la primera cursa de l’any, on es podran apreciar els rendiments de tots els pilots i monoplaces.

Els horaris a Austràlia són els mateixos que a Europa, però aquí al vell continent el Gran Premi serà totalment nocturn. Els lliures de divendres es disputaran a les 02:30h i a les 06:30h. Els tercers entrenaments lliures del dissabte a les 04:00h, mentre que l’esperada classificació serà a partir de les 07:00h del matí. Finalment, la cursa definitiva del GP d’Austràlia es disputarà a les 06:00h. A l’estat espanyol, la cursa serà televisat en directe de forma exclusiva pel canal de pagament de Movistar +, mentre que Esport3 i Teledeporte oferiran diumenge a la tarda un resum d’una hora de la cursa.

Això és tot per encarar aquest GP d’Austràlia de 2016, el primer d’aquesta apassionant temporada. Moltes incògnites per resoldre, algunes novetats molt interessants per veure i sobretot molta emoció per descobrir aquests propers tres dies de març, a l’espera de veure un cap de setmana ben interessant. Tota la informació del Gran Premi aquí, al nostre portal i les nostres xarxes socials de FórmulaRápida.net.