Aquest dissabte es disputa l’ePrix de Santiago de Xile, tercera ronda de la temporada 2018-19 de Formula E. Després de guanyar una caòtica carrera a Marràqueix, Jerome D’Ambrosio arriba a la capital xilena com a líder de la general en un campionat en el que la igualtat entre Mahindra, BMW i DS està sent la tònica dominant.

Amb tan sols dues carreres disputades no és cap bogeria afirmar que, de moment, aquesta està sent la millor temporada de la història de la Fórmula E. L’arribada dels monoplaces de segona generació, juntament amb el mode atac i l’eliminació de l’aturada a boxes obligatòria ha propiciat una major igualtat i impredictibilitat en les carreres.

Mateixa ciutat, nou escenari

El d’aquest dissabte serà el segon ePrix que es disputa a la capital del país andí. El circuit, però, serà nou, ja que l’antic traçat, molt tècnic i ubicat al Parc Forestal, va ser descartat en favor d’una localització que perjudiqués menys als residents de la ciutat.

Així, el nou circuit estarà ubicat al parc O’Higgins i constarà de 2.4 km i 14 revolts. El traçat té diverses zones ràpides i algunes rectes llargues, que permetran veure el potencial dels monoplaces de segona generació, al costat de seccions més tècniques, especialment els últims tres revolts.

D’Ambrosio, líder per constància

Com sol donar-se en campionats tan igualats, el líder de la general és aquell que ha comès menys errors. En aquest cas és Jerome D’Ambrosio, de Mahindra, qui ocupa la primera plaça. El belga va guanyar l’última ronda a Marràqueix i és l’únic pilot que ha pujat al podi en les dues curses de la temporada, en els dos casos guanyant diverses places en pista i aprofitant errors aliens.

No obstant això, el rendiment a una volta i els resultats dels companys de D’Ambrosio evidencien que el Mahindra no és el cotxe més ràpid de la graella, i és que si no fos pels errors comesos el liderat s’estaria disputant entre els BMW i els DS Techeetah.

El fabricant alemany va dominar, de la mà del seu experimentat pilot Antonio Félix Da Costa, segon a la general, la cita inaugural a Ad Diriyah. Va ser precisament el portuguès qui va privar a BMW de fer doblet a Marràqueix al col·lisionar amb el seu company, Alex Sims, quan tots dos ocupaven les primeres posicions.

Quant als Techeetah, semblen ser el millor equip pel que fa a ritme de carrera, però els errors, tant de l’equip com dels pilots els han privat de la victòria. A Ad Diriyah, el vigent campió Jean-Éric Vergne s’havia fet amb el liderat, però una infracció tècnica el va obligar a ell i al seu company André Lotterer a complir un drive-through. Tot i la penalització, el francès va lluitar per la victòria fins a l’últim revolt. En l’última cita, al Marroc, un error de conducció en classificació va fer que Lotterer sortís des d’una posició molt endarrerida. Vergne, per la seva banda, es va precipitar en la sortida, va fer una virolla al primer revolt i va passar de la segona plaça a l’última. Amb tot, el pilot parisenc va ser cinquè i l’alemany, sisè.

Els damnificats de la Gen-2

El canvi de paradigma que ha provocat el nou monoplaça ha tingut en alguns equips l’efecte oposat al que ha tingut en DS, BMW o Mahindra. Alguns dels equips que antany van lluitar per estar al capdavant s’han vist relegats a posicions de mitja taula.

El cas d’Audi és força peculiar, ja que sorprenentment està obtenint millors resultats amb el seu equip ‘satèl·lit’, l’Envision Virgin Racing, que a Marràqueix va tenir als seus dos pilots, Sam Bird i Robin Frijns, al podi. L’escuderia oficial, vigent campiona d’equips, està tenint més problemes per obtenir bons resultats. Amb tot, veient el rendiment dels Virgin i la progressió que van tenir la temporada passada, encara no es pot descartar que vagin lluitant per coses més importants a mesura que avanci la temporada.

En una situació molt similar es troba Nissan, hereu directe de Renault a l’equip e.Dams. Tot i comptar amb Sébastien Buemi, un dels millors pilots del campionat, els està costant mostrar-se competitius i a dia d’avui estan lluny d’emular aquell domini de les temporades 2015-16 i 2016-17, quan el Renault e.Dams era el millor cotxe de la graella.

Al fons de la classificació es troben els vehicles propulsats per Venturi, tant els de l’equip oficial com els HWA. El seu inici de temporada està sent nefast causa d’errors de tota mena. La fiabilitat està sent el seu taló d’Aquil·les, però també han perdut opcions causa d’errors en pista, com el toc entre els dos HWA en la primera volta de Marràqueix o la passada de frenada d’Edoardo Mortara a Ad Dririyah.

Aquests dos equips ocupen actualment les dues últimes posicions de la classificació d’equips, no han sumat un sol punt i no sembla que vagin a fer-ho en un futur pròxim. A tots els seus problemes cal sumar-li la inexperiència dels dos pilots de HWA, Gary Paffett i Stoffel Vandoorne; i de Felipe Massa a Venturi, tots ells rookies.

Horaris

Com sempre, l’ePrix es disputarà íntegrament en un sol dia, el dissabte 26. Els horaris de cada sessió són els següents:

Sessió: Hora local: Hora espanyola peninsular:
FP1 08:00 12:00
FP2 10:15 14:15
Classificació 12:00 16:00
Cursa (45 min + 1 volta) 16:00 20:00