Hayden Paddon ha aconseguit la seva primera victòria al Mundial de Ral·lis després d’imposar-se contra tot pronòstic en el Ral·li d’Argentina. El neozelandès partia líder l’últim dia, però un problema a la caixa de canvis va fer a Sébastien Ogier posar-li en safata el triomf, que al final se li va resistir a la Power Stage gràcies a un excel·lent Paddon. Andreas Mikkelsen va deixar sense podi a Dani Sordo.


Tots dos estaven separats per només 2.6 segons abans de l’últim tram, el mític El Còndor, però Paddon ha sorprès al francès endossant-li gairebé 12 segons i alçant-se amb el triomf per un marge de 14.3 segons amb el seu Hyundai i20 WRC.

D’aquesta manera s’ha convertit en el primer pilot de Nova Zelanda a guanyar una cita del WRC en els 43 anys d’història del campionat i ha trencat les ambicions de Volkswagen d’aconseguir el rècord de 13 victòries consecutives.

“No puc creure-ho, realment vaig pensar que no tenia opcions abans de l’últim tram després de perdre temps amb Ogier aquest matí”, ha dit Paddon, que va celebrar el seu 29è aniversari el dia abans de l’inici del ral·li. “He donat tot el que tenia en l’última especial. Les estretes i sinuoses pistes del Còndor no són el meu fort, però he fet el tram de la meva vida”.

Paddon ha començat l’última jornada amb un avantatge de 29.8 segons després de prendre la davantera ahir quan Jari-Matti Latvala es va accidentar. Una fallada en el canvi de marxes li ha costat uns valuosos segons en el primer tram del dia abans que Ogier hagi llançat el seu atac en la penúltima especial, deixant per a l’últim tram un duel súper emocionant amb Paddon.

“L’últim tram ha estat molt dur”, ha dit el Ogier. “Tenia el cotxe bé, però no m’he atrevit a córrer el màxim risc, havien grans roderes. Ho ha fet bé, ha fet un gran treball en l’últim tram”.

El seu company d’equip, Andreas Mikkelsen, va completar el podi a 50.9 segons més enrere, després de sobreposar-se a una virolla durant la primera passada per El Còndor, celebrada amb boira. Tot i això, el noruec ha hagut de cedir a Paddon el primer lloc a la general del campionat.

Dani Sordo va acabar quart, 11.9 segons més enrere, amb un altre i20. Mads Ostberg va acabar cinquè als comandaments del seu Ford Fiesta RS, encara que lluny del seu antecessor, després de patir una sortida de carretera al matí a causa d’un error en les notes.

El top 6 en aquest ral·li de quatre etapes i 364,68 quilòmetres de competició per les pistes properes a Villa Carlos Paz el va completar Thierry Neuville, que va remuntar amb solvència després de perdre diversos minuts el divendres per una connexió defectuosa en el sistema d’alimentació.

L’argentí Marcos Ligato va delectar els aficionats locals en acabar setè amb un DS3. Mentrestant, l’estratègia conservadora d’Eric Camilli es va veure recompensat amb el vuitè lloc, després d’un ral·li sense problemes per primera vegada aquesta temporada. Henning Solberg i el guanyador de WRC 2, Nicolás Fuchs, van completar la classificació.

El campionat tornarà a Europa després de dues proves consecutives a Amèrica. La localitat de Matosinhos acollirà el Vodafone Ral·li de Portugal els dies 19-22 de maig.

WRC