Marc Márquez tornarà a la competició per a disputar el primer test de la pretemporada al Circuit de Sepang. Però, després de dues temporades marcades per les lesions, pot tornar el de Cervera a guanyar?

L’Emilio Alzamora va tindre bon ull quan va fixar-se en Marc Márquez. Per aquell llavors, el pilot de Cervera tan sols tenia 12 anys. Alzamora va ser el primer a veure que aquell nen estava destinat a canviar la història del motociclisme. Des del seu debut al mundial l’any 2008, en Marc s’ha convertit en un dels pilots amb més mèrits esportius de la història del motociclisme: fou campió del món de 125cc el 2010, campió del món de Moto2 al 2012 i s’ha endut el mundial de la categoria reina en sis ocasions (2013, 2014, 2016, 2017, 2018 i 2019).

Marc Márquez en el GP de Valencia con el casco de "eight ball"
Marc Márquez en el GP de Valencia con el casco de “eight ball” / MotoGP

Durant molt de temps el 93 ha estat el millor pilot (o si més no, un dels millors) de la graella de MotoGP. Ho diuen els números: 8 títols, 134 podis i 82 victòries. Sens dubte el nivell de talent a tota la graella està, des del meu punt de vista, més igualat que mai. De fet, la resta de pilots no es queden curts. No hi ha cap que no mereixi el lloc que té. Absolutament cap. Però en Marc… és en Marc. És segur de si mateix. És astut. Té força mental. Té talent. I el més important… ha tornat a ser competitiu després de cada lesió. Què ens fa pensar que no podria tornar a ser “el Marc d’abans”?

PER CADA LESIÓ, UN TÍTOL

En moltes ocasions ha demostrat la seva capacitat de superació. El 2011 va lesionar-se a Sepang. A partir d’una forta caiguda va patir per primer cop una diplopia, i va perdre totes les opcions per a poder lluitar pel títol de Moto2. Però després d’operar-se i arribar a pensar que no podria tornar a competir, va ser campió del món de Moto2 el 2012. El 2014 va fracturar-se el peroné fent dirt track. Quins van ser els resultats?, uns mesos de recuperació per acabar guanyant el campionat durant la temporada. Mai no s’ha donat per vençut.

Diferents han estat les últimes lesions. El 2018, durant la celebració del títol, l’espatlla se li va descol·locar. Després d’una intervenció i un dur hivern de recuperació va tornar a guanyar el títol de 2019, tornant més fort que mai. No obstant la lesió li va perdurar fins al començament de 2020, temporada clau en la situació del pilot avui dia.

EL MOMENT MÉS DUR

Durant el GP d’Espanya del 2020, el pilot de Cervera va caure i va reincorporar-se de nou a la competició, però lamentablement va tornar a trobar-se amb l’asfalt, provocant la seva pitjor lesió durant la seva trajectòria a la categoria reina. Va perdre’s pràcticament tota la temporada i va reincorporar-se de nou al GP de Portugal de l’edició de 2021.

Així doncs, el gran dels germans Márquez ja ens ha demostrat més d’un cop que és un os dur de rosegar. Així ho hem vist durant la darrera temporada. Després de perdre’s l’edició de 2020 i quatre curses de la 2021, ha aconseguit finalitzar el campionat setè, amb 142 punts, sumant tres victòries i una segona plaça. Ha estat el tercer pilot amb més victòries, tan sols superat per al primer i el segon a la tabla del campionat, Fabio Quartararo i Pecco Bagnaia, respectivament.

Aquestes darreres dades són indicis suficients per a demostrar que en Marc Márquez encara té molt per aportar a aquest esport. És un lluitador innat. I mentre estigui a pista, mai no podrà conformar-se. Pel bé d’aquest esport, esperem que sí, que en Marc Márquez torni a ser qui era abans. Només així podrem tornar a emocionar-nos amb les lluites a les quals ens té acostumats.