Són moltes les novetats que la direcció del campionat ha implementat aquest 2023 a MotoGP, des de les curses a l’esprint dissabte, fins a l’eliminació dels Warm Up a Moto2 i Moto3.
La primera cursa de la temporada 2023 de MotoGP ha acabat deixant un gust agredolç. Després de quatre interminables mesos esperant veure apagar-se el semàfor a Portimao, els espectadors hem viscut un Gran Premi de lo més accidentat i estrany, marcat per les lesions i pel nou format, que inclou curses a l’esprint i l’eliminació dels Warm Up de Moto2 i Moto3. Tot i que el dissabte és més emocionant que abans gràcies a aquesta cursa curta, des de el meu punt de vista, hi ha diversos factors negatius a conseqüència d’aquests nous canvis.
MotoGP tornava carregada de novetats per aquest 2023, una estratègia de Dorna provocada -probablement – per la pèrdua d’aficionats en els darrers anys. Hem vist un himne nou, nous grafismes i més interacció dels pilots amb els fans. Però els canvis importants, com sempre, han estat a la pista. Des del moment en què es va anunciar la implementació d’una cursa a l’esprint, vaig veure adient no treure conclusions abans d’hora del que podia suposar aquest nou format. Volia esperar a la primera cursa a Portimao per a valorar els pros i els contres. Havent passat el primer cap de setmana de l’any, ja podem treure algunes conclusions.
Com aficionada a MotoGP, vaig gaudir moltíssim de la cursa a l’esprint de dissabte. El fet que els pilots hagin de córrer a mitjan voltes que el diumenge fa de les curses quelcom més emocionants. En els últims anys, en part a causa dels avenços en l’aerodinàmica, hem vist més curses ‘trenet’, on pràcticament no hi ha avançaments. Les curses a esprint fan que el pilot vagi al límit, actuant amb els instints primaris i sense plantejar una estratègia, com podria passar en una cursa llarga, on la gestió dels neumàtics, per exemple, és crucial.
Crec que l’esprint afavoreix a l’espectacle, però també suposa una major exigència per als pilots, tan físicament com psicològicament. Una cursa a tan poques voltes pot portar als pilots a arriscar-se massa, sobretot aquells que pateixen en una cursa llarga, i em temo que per desgràcia, accidents com el de diumenge, amb Marc Márquez, Miguel Oliveira i Jorge Martín, o el de dissabte entre Luca Marini i Enea Bastianini, es poden repetir de manera habitual.
D’altra banda, tenim el que passa fora de pista. Durant el matí dels diumenges, s’han vist suprimits els Warm Up de Moto2 i Moto3, i a MotoGP s’han reduït de 20 a 10 minuts. Tot per implementar un ‘Hero Walk‘, un format pensat per l’aficionat, on els pilots recorren la pista amb una espècie de remolc – que, per cert, ja ha estat protagonista de molts ‘memes‘ a xarxes – i seguidament interactuen amb els fans pel paddock. Els pilots de les categories inferiors acaben sortint a pista sense un contacte previ amb les condicions de l’asfalt, arriscant-se amb estratègies o elecció de neumàtics, mentre que els de MotoGP tan sols poden fer-ho durant deu minuts, fet que pot entorpir els resultats del diumenge. D’altra banda, sense entrenaments previs, es fa curt per a l’aficionat que està a casa, i també per tot aquell que està al circuit, però no té el privilegi de gaudir de la festa entre fans i pilots que té lloc al paddock.
Des de el meu punt de vista, tan sols amb l’opinió que pot sorgir d’un cap de setmana – de 21 que es disputen-, crec que el nou format ha de revisar-se, sobretot de cara als Warm Up de diumenge. Sobre l’esprint, tot i que crec que pot ser un risc afegit pels competidors, opino que pot ajudar a aquest esport a sortir del pou en el qual es troba des de fa uns anys, especialment d’ençà que els drets no els poseeix una cadena pública. Caldrà esperar per a treure més conclusions, per això. De moment, només ens queda gaudir de l’espectacle.