Si els haguessin dit als pilots de l’equip Aprilia, Aleix Espargaró i Maverick Viñales, que avui, els seus dos pilots, liderarien les dues primeres sessions del cap de setmana i no sols això, sinó que també signarien dos doblets, possiblement, ningú s’ho hauria cregut. Però aquesta ha estat la realitat del primer dia de motociclisme en el Circuit de Barcelona-Catalunya.

El pilot de Granollers, Espargaró, ha tornat a començar el Gran Premi de casa tal com ho va fer l’any passant. ‘Il capitano‘ ha liderat tant el Lliure 1 del matí com el Practice de la tarda. Tampoc s’ha quedat enrere el seu company de marca, Viñales, que ha finalitzat en segona posició tant al matí com a la tarda.

Maverick Viñales durant la P1 / Aprilia

El de Roses, després d’acabar tota l’activitat en pista, ha passat pels mitjans de comunicació. Davant ells, ha reconegut que la moto ha funcionat correctament. Segons el que esperaven. També, que cada vegada s’adapta més al seu estil de pilotatge, alguna cosa que ell considera crucial:

“Gairebé sempre (sol funcionar bé la moto). La veritat és que ha estat un bon dia, he gaudit damunt de la moto, pilotant bé. Una cosa molt important és que, cada vegada, el meu tècnic entén més que necessito en aquesta moto, llavors això és superimportant per a mi. Perquè estrenyent, a l’igual, puc anar una mica més ràpid i això és un extra que et dóna per a la carrera i, sobretot, per a poder manejar correctament el cap de setmana”.

Però no tot ha estat un camí de roses. En el PracticeViñales va contenir bé a la seva moto en la sortida de la corba 13 per a evitar el highside i sortir disparat. Les seves condicions habituals d’entrenament van ser la clau per a evitar l’accident segons ell mateix reconeix:

“Per a mi no hi ha hagut res al que no estigui acostumat. Normalment, entreno en circuits en els quals hi ha molt poc, grip. Llavors, estic molt acostumat a aquesta sensació que patini la moto tot el temps, vas molt al límit. No sé, sincerament, m’he trobat com sempre. I això és crucial, perquè, en circuits en els quals la grip no és tan bo, continuem sent aquí i això és molt positiu”.

“Porto poc control de tracció, molt poc. Llavors, té això. He notat aviat la derrapada i he pogut tallar gas a temps i salvar-la (la caiguda). Però m’agrada pilotar sense tant de control de tracció, encara que té això a vegades. És el que té pilotar sense control de tracció. Porto una mica, però una mica menys que els altres pilots. I l’Aprilia, a vegades, té això. Jo uso molt el gas per a girar i té això. Sóc jo el que ho controla tot”.

D’igual manera, se li ha preguntat per la diferència d’embragatge que, presumptament, existeix entre l’Aprilia oficial i el satèl·lit (RNF MotoGP Racing):

“No estic informat de si ells porten un embragatge nou. Ells ho saben millor que nosaltres. Jo és que no ho sé. No sé realment si està portant un embragatge nou perquè no m’ho han dit. No és el nostre treball. Nosaltres intentarem fer la millor sortida amb el que tenim i fer el màxim. És clar que podem jugar encara molt amb les potències, que això és, al final, una cosa important, perquè si no acceleres, la moto tampoc accelera. Amb el que tenim, jo crec que encara hi ha una miqueta de marge i aquest marge ens manté aquí. El que té de bo Montmeló és que la recta és llarga i si no surts molt bé en la primera frenada te la jugues. Però no és una cosa difícil”.

També, ha reconegut que l’objectiu per a aquest cap de setmana, tant a l’esprint com a la cursa del diumenge, serà lluitar per les primeres posicions. I, en cas que així fos necessari, lluitar amb Aleix Espargaró per la victòria:

Zarco ha anat molt bé. Bagnaia, també. Nosaltres també. És a dir que hi haurà gent (en la baralla). I demà la gent millorarà. Però la qüestió és que nosaltres també haurem de millorar. Jo em veig tranquil, perquè sóc aquí. Em veig en la baralla, lluitant per les primeres posicions i aquest és el meu objectiu. Podem dir que el divendres ha estat un dia de què podem estar satisfets. Hem recollit molta informació i ara per a demà cal fer un altre salt. Pilotar, potser, una mica més suau en una pista on no hi ha tant grip pot ajudar una mica més, així que veuré com puc millorar jo també”.

“Crec que estem fent, una mica, la diferència amb la resta d’Aprilia (Miguel Oliveira i Raúl Fernández) en el pilotatge. Però, també, la coneixem més. Llavors, aquí tenim avantatge. Va haver-hi un dia que ells em van superar. Aquest dia tenia una goma més tova, cal ser sincers. Teníem concessions, llavors, això feia la diferència. Em fixo també molt en les altres Aprilia, però és que Miguel (Oliveira) ha fet bé la primera tanda, però després no he seguit si li ha passat alguna cosa o no. No sé realment la continuació. Ho investigaré, perquè a l’inici era aquí”.

“Per descomptat! A mi m’encantaria i per a Aprilia seria un somni. El fet d’estar els dos en el podi, jo crec que és un dels somnis que té Aprilia i podem aconseguir-lo, així que anirem per totes”.
Finalment, el pilot de Roses ha admès ser “ràpid” en condicions de sec o de mullat. No obstant això, hi ha alguna cosa que se li ennuega més i és així on ha de millorar: les condicions mixtes. També, malgrat no donar-li massa importància als resultats del divendres, veu la gestió de pneumàtics com una cosa clau per a treure petroli del Gran Premi de Catalunya:

“Jo vaig ràpid igual en aigua o en sec. No em preocupa. El que no m’agrada és quan hi ha condicions mixtes. Aquí encara no conec molt la moto, però en aigua he anat molt ràpid sempre”.

“Sempre tot és molt relatiu. I el divendres ho és. En la meva ment sí que penso que pugui guanyar el diumenge o el dissabte, però cal estar preparat per a totes les condicions. El més important, crec jo, d’aquesta finalitat de setmana és saber com fer durar el pneumàtic, tant el davanter com el darrere, perquè tots dos van per a baix. Així que és molt important entendre-ho bé. Tenim encara molta feina per davant”.