A Motorland Aragón ens vam trobar amb Xavier Lloveras, una de les jovespromeses catalanes que busca el seu camí per arribar a la Fórmula 1, igual que molts joves de la seva edat.

Arnau Viñals: Xavier, de moment segona temporada de F4 nord-europea pero amb canvi d’equip, un equip nou. Per què?

Xavier Lloveras: Sí, l’any passat teníem coses que no estaven bé però que tampoc estaven al nostre abast, i per tant vam decidir formar l’equip amb l’ajuda del Fernando. Així ho tenim tot més controlat, tot més per la mà. Aquest es el principal motiu, tenir-ho tot sota control.

AV: Ara sembla que com més familiar és l’equip millor et va, a més també tens el suport del Circuit de Catalunya, com t’ajuda el Circuit?

XL: Bé doncs tenim una ajuda econòmica, i això es el que ens ajuda a córrer aquesta temporada. Sense ells estaríem a casa aquest any, per tant molt agraïts.

AV: Aleshores una temporada de guanyar o res?

XL: Sí, aquesta temporada si no fem un bon paper segurament haurem de quedar-nos a casa l’any vinent o jugar al parxís, perquè està difícil, no tenim més ajudes que el Circuit, el RACC i la Federació Catalana. Seguim buscant patrocinadors per l’any vinent, aviam si algú vol apostar.

AV: Als entrenaments lliures [de la primera ronda de la F4 Spain a Motorland Aragón] força bé, a la classificació no teníeu els temps i de cop doble pole. Quines són les sensacions de la qualificació d’avui?

XL: Sí, als FP1 ja vam fer primer i després el motorista va tocar una cosa al motor que perdíem 6 o 7 km/h a la recta i per això vam fer una FP2 bastant discreta. Avui vam tornar a posar tot com tocava i primer, ha estat molt difícil, no teníem cap tipus de referència: ni des del mur ens podien dir res ni jo sabia res. Ni tan sols em sortien els meus propis temps. Al baixar del cotxe tothom preguntant els temps, i al donar-se els oficials ha estat una gran alegria. Ahir em va afectar una mica que m’anés tan malament la FP2, però bé ara torno a estar ben amunt.

AV: Diuen que hi haurà temperatures molt altes aquest cap de setmana, la variació d’horari entre la classificació i la cursa pot influir, tens bon feeling amb el cotxe?

XL: Bàsicament es el tema del motor, que estem rodant a les nou del matí i estem al límit de temperatura d’aigua i no es pot baixar de cap manera, així que en cursa patirem. Per sort sortim primers, tindrem aire net si tot va bé a la sortida, i això serà un avantatge per nosaltres.

AV: El teu rival més fort en les dues competicions, Christian Lundgaard, que penses d’ell i de com va la F4 nord-europea?

XL: És un pilot molt agressiu que li pot sortir tan bé com malament, però es un rival molt dur que té molt suport, però també té molta pressió. Per tant, quan fa algun error li baixa l’autoestima. És un rival molt fort, que aquí per sort només farà algunes curses, no farà el campionat complet. Per tant no serà tan rival. Si guanya aquesta cursa tampoc aniré a destrossar el cotxe per intentar defensar la posició. Al altre campionat sí que es el rival directe, estem a dos punts de diferència. Portem les tres primeres curses així lluitant pels punts. És molt fort, tot i que en cursa a vegades pot fer algun error, que per ara no l’ha pagat però el pagarà.

AV: Parlem del cotxe, perquè és un cotxe que sembla, potser pels circuits que aneu, que costa avançar. És cert això?

XL: Sí, els motors són bastant iguals i a sobre no tenim gens de càrrega aerodinàmica, per això el rebuf pràcticament no es nota. Per intentar avançar hem de posar pressió a la frenada, te l’has de jugar i pot sortir malament, i és jugar una mica així. Tot i així, es pot remuntar, ho vaig demostrar al circuit de Smolensk, que sortia en pole, la vaig pifiar i em vaig posar últim, però vaig acabar quart. És a dir, si tens un ritme i si els rivals saben que tu ets ràpid et defensen menys perquè et tenen més por. Per tant, és difícil però es pot fer.

AV: Parlem ara del que queda de campionat, de la SMP F4 NEZ que n’esperes?

XL: Com sempre intentarem guanyar, estem aquí per fer-ho, però no sempre es pot. Tenim rivals molt durs, que es passen el dia al simulador i gairebé no van a l’escola, i en canvi jo estic compaginant el batxillerat, que per cert ho he aprovat tot que ahir em van donar les notes. Per tant, es dur però ho intentarem.

AV: Això et volia preguntar també… estudiar, fer esport, bé no és un esport normal ser pilot de curses.

XL: No, fins i tot diria que és un esport encara més sacrificat perquè perdem molts dies d’escola. Per exemple, aquest final de curs he estat tres setmanes fora i m’he perdut gairebé tot el tercer trimestre. Però bé, fins quart d’ESO es pot compaginar molt fàcilment, a primer de Batxillerat costa una mica més però més o menys es pot portar tot.

AV: Estàs al equip de l’Alonso, és un model a seguir ell? Que en penses del que li està passant a McLaren?

XL: Sí, és el meu ídol i bé, sempre tots els pilots espanyols volen ser com ell i igual que jo, així que és el que intentarem fer.