Jari-Matti Latvala surt de la profunda crisi en què havia entrat aquest 2016 amb un Ral·li de Mèxic impecable i inqüestionable. El finlandès va aprofitar la pista neta les dues primeres jornades per treure una important bretxa amb Sébastien Ogier, que malgrat anar més ràpid avui no ha pogut fer més que mantenir la posició. Dani Sordo ha completat el podi a gran distància dels Volkswagen.


Després d’un inici de temporada desastrós amb zero punts en el seu caseller després de les dues primeres cites, Latvala ha controlat per la primera prova de terra de la temporada per assegurar-se la setzena victòria de la seva carrera en les caloroses i polsoses carreteres de les muntanyes pròximes a León.

El finlandès va superar per 1 minut i 05.0 segons a Ogier, que va completar el seu ral·li número 100 del WRC, després de gairebé 400 quilòmetres de conducció, desbaratant així l’impecable inici de temporada que havia signat fins ara el campió del món, després d’haver sumat el màxim de punts a Monte-Carlo i Suècia.

Tots dos van competir al volant del Volkswagen Polo R. El fabricant alemany va aconseguir la seva dotzena victòria consecutiva, igualant el rècord que van aconseguir ja entre 2013 i 2014.

Latvala va assentar les bases de la seva victòria quallant una actuació impecable en els trams de terra de divendres i de dissabte. El finlandès va gaudir d’una retardada posició de sortida, i es va beneficiar d’ella, ja que els cotxes que partien per davant anaven netejant la grava i marcant la traçada més ràpida. El finlandès va guanyar les 10 especials de terra solta que es van disputar en el transcurs de les dues etapes, i va administrar el seu avantatge en l’última jornada de diumenge, que incloïa el tram de Guanajuato, de 80 quilòmetres, el més llarg del WRC des de 1986.

“Es tracta d’una remuntada i és una sensació fantàstica. Vaig tenir un inici de temporada difícil amb zero punts en dos ral·lis. El meu cap no estava bé i aquest no havia estat un ral·li propici per a mi anteriorment, però he pilotat sense problemes”, va dir Latvala.

Fent front a les pitjors condicions possibles per obrint pista durant dos dies complets, Ogier es va resignar a la seva sort el dissabte a la tarda. El francès va reconèixer que no tenia oportunitat d’aconseguir al seu company d’equip, i es va conformar amb sumar una important quantitat de punts de cara a la seva lluita pel quart títol, adjudicant-se, a més, la màxima bonificació possible en guanyar la Power Stage final que es va emetre en directe per televisió.

Dani Sordo va completar el podi, el tercer consecutiu de Hyundai amb el nou i20. L’espanyol va acabar a 3 minuts i 37.9 segons de Latvala, tot i patir dissabte el trencament d’un ventilador, que va fer que es sobrecalentara el motor del seu cotxe, i un problema de frens en el tram llarg de diumenge.

Mads Ostberg va finalitzar quart amb un Ford Fiesta RS, escalant així al segon lloc en la classificació de pilots, per darrere d’Ogier. El noruec va ser penalitzat per avançar-se en una sortida, i va tenir problemes amb el canvi durant els primers compassos de la prova, però tot i així va avantatjar per 46.2 segons a l’neozelandès Hayden Paddon.

Ott Tanak va tancar les sis primeres posicions amb un altre Fiesta RS. Martin Prokop, Lorenzo Bertelli, el guanyador de WRC 2, Teemu Suninen, i Valeriy Gorban van completar la classificació.

Andreas Mikkelsen no es va reenganxar després d’haver-se sortit de la carretera el dissabte, asseient-se en la banqueta al costat de Thierry Neuville, que va patir també un fort accident a la segona etapa.

La cinquena cita del campionat conduirà els pilots a Amèrica del Sud per a la disputa del Ral·li d’Argentina (21-24 d’abril), una prova de terra amb epicentre a Vila Carlos Paz.

WRC