Jari-Matti Latvala s’adjudicat la victòria del Ral·li de Suècia després d’aprofitar l’errada del seu company d’equip, Sebastien Ogier, quant liderava la prova. Aquest fet ha condemnat al francès acabar el Ral·li en sisena posició, que tot i el seu gran esforç en remuntar no ha pogut mantenir la primera plaça en la general del Mundial de Pilots, que ara cau en mans de Latvala. El podi l’han completat el Volkswagen de Andreas Mikkelsen i el Citroën de Mads Ostberg.

Després de viure un ral·li amb moltes sorpreses, Jari-Matti Latvala s’ha emportat el gat a l’aigua adjudicant-se la victòria per 53 segons sobre Andreas Mikkelsen, qui amb el Volkswagen Motorsport II ha completat una jornada molt bona. Tot i així als components de l’equip francès s’han quedat amb un petit mal sabor de boca per culpa Sebastien Ogier, que quant liderava la prova va tenir una errada molt greu al encallar-se en un mur de neu, i així perdedent tota opció de guanyar el ral·li.

La baixa d’Ogier durant la segona etapa va deixar el liderat en mans dels seus dos companys d’equip, Andreas Mikkelsen i Jari-Matti Latvala, qui és van anar tornant el liderat a mesura que superavam les especials. El noruec va començar fort emportant-se l’Scratch en algunes especials, però Latvala va remuntar fins sobre passar-lo al final del segon dia. Durant la següent jornada el finlandès va anar augmentat el ritme fins que Mikkelsen va cometre una virolla que el va deixar fora de la lluita.

Per darrere Sebastien Ogier va anar remuntant posicions després del seu accident, fins que va obtenir el sisè lloc final, i fent ‘Scratch en molts trams del dia. Una llàstima pel francès que amb això perd el liderat del Mundial en favor del seu company d’equip, Latvala, que és posa al capdavant amb cinc punts de marge.

Per altre banda, el podi va ser completat per el Citroën de Mads Ostberg, pilot que va duu a terme una estrategia conservadora però sense afluixar mai el ritme, i gràcies al error d’Ogier i el més lent rendiment de Ott Tanak, el noruec va aconseguir arribar fins la tercera posició. A més a més va ser el més ràpid en la Power Stage, on va poder obtenir els tres punts extres.

Darrere del Citroën va arribar a dos minuts del líder, el Ford Fiesta de Mikko Hirvonen, qui també va fer una gran remuntada fins obtenir un gran quart lloc que el situa setè en el Mundial de Pilots. Darrere del finlandès va finalitzar un grandíssim Ott Tanak, que va protagonitzar una de les revelacions del Ral·li de Suècia. L’estonià portava un any sense correr en el WRC, i amb un Ford privat va alcançar el millor temps en alguna especial i va arribar a posar-se tercer de la general, però als últims trams de la prova el seu ritme va ser més lent que els seus perseguidors, fins caure al cinquè lloc final. Tot i així no li treu mèrit a la gran actuació de Tanak en aquest ral·li.

La resta dels punts han acabat en mans dels Ford Fiesta de Henning Solberg, Pontus Tidemand i Craig Breen, pilots que han fet un ral·li força bo respecte les seves aspiracions. L’últim punt se l’adjudicat el Citroën de Kris Meeke, que com a debutant en superfície de neu no ho ha fet gens malament. Tot i així cal dir que és va veure molt perjudicat per una sortida de pista que va patir en la darrera jornada.

Fora dels punts han acabat figures com Robert Kubica, Elfyn Evans o el Hyundai de Thierry Neuville, qui va patir un accident al principi del segon dia. En el cas del primer, Kubica, trobem a destacar els numerosos problemes que a tingut per mantenir el seu Ford. L’ex pilot de Formula 1 ha tingut durant els tres dies fins a tres accidents, que l’han penalitzat molt caient al fons de la classificació. Kubica porta una mala ratxa de problemes i accidents, però tal i com va demostrar durant la primera etapa de Montecarlo, pot donant-se més d’una sorpresa durant aquesta temporada quan aconsegueix-hi adaptar-se al seu vehicle.

Al acabar aquest Ral·li de Suècia trobem al capdavant del Mundial de Pilots als dos Volkswagen de Jari-Matti Latvala i Sebastien Ogier, només separats per cinc punts. En tercer lloc arriva el Citroën de Mads Ostberg, també molt aprop dels pilots del constructor francès. En quart lloc està Andreas Mikkelsen seguit de la revelació de Montecarlo, Bryan Bouffier, i de l’altre Citroën de Kris Meeke. Pel que fa el Mundial de Constructors trobem a Volkswagen Motorsport en primera posició amb 72 punts seguit de Citroën Racing que en té 56. El top cinc el tanquen Volkswagen Motorsport II amb 26 punts, Ford M-Sport amb 22 i Hyundai Shell amb 8.

El WRC tornarà en ocasió del Ral·li de Mèxic que és celebrarà a partir del 6 de març fins finalitzar el 9 de març.

Per acabar, aquesta és la classificació final del Ral·li de Suècia:

Pos. Pilot Equip Temps/Dif. Punts
1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Polo R WRC 3:00:31.1 25+2
2. Andreas Mikkelsen Volkswagen II Polo R WRC +53.6 18
3. Mads Ostberg Citroën DS3 WRC +59.5 15+3
4. Mikko Hirvonen Ford Fiesta RS WRC +2:26.9 12+1
5. Ott Tanak Ford Fiesta RS WRC +3:00.5 10
6. Sebastien Ogier Volkswagen Polo R WRC +4:29.9 8
7. Henning Solberg Ford Fiesta RS WRC +4:47.5 6
8. Pontus Tidemand Ford Fiesta RS WRC +5:38.2 4
9. Craig Breen Ford Fiesta RS WRC +8:55.4 2
10. Kris Meeke Citroën DS3 WRC +11:18.0 1