Josef Newgarden es va endur la victòria a l’IndyCar enmig del drama final, davant de Scott McLaughlin i Linus Lundqvist

Josef Newgarden va guanyar. Però això va estar lluny de ser l’única dosi d’emoció que el guanyador de les 500 Milles d’Indianàpolis va experimentar la nit de dissabte en conquerir el Bommarito Automotive Group 500. Tot i que la seva virolla en el trànsit sense contacte a la Corba 2 serà memorable, una represa tardana probablement jugarà un paper en la determinació del campionat de la NTT INDYCAR SERIES.

De fet, el pilot de l’equip Penske Josef Newgarden liderava el grup en arribar a la bandera verda. El ritme era relativament lent, i hi va haver contacte darrere de Newgarden i del segon classificat, Scott McLaughlin. Will Power, també de l’equip Penske, va semblar colpejar el tercer lloc, Colton Herta, i després va frenar prou perquè Alexander Rossi, d’Arrow McLaren, xoqués per darrere.

Ambdós cotxes van colpejar la paret interior, un cop devastador per a Power, qui va entrar a la cursa de 260 voltes en segon lloc del campionat, amb possibilitats de guanyar el seu tercer títol de la sèrie. El beneficiat va ser el líder del campionat, Alex Palou, de Chip Ganassi Racing. En veure la bandera verda, el campió defensor es va llançar per la línia interior en un intent d’avançar des del setè lloc.

Aquesta decisió el va mantenir fora del caos que es va convertir en un accident de quatre cotxes, i després de la bandera vermella per a la neteja, el català va convertir l’oportunitat en un moment decisiu per al campionat. Va acabar en quart lloc, sumant més punts al seu avantatge en la general. El pilot del No. 10 arribarà a les últimes quatre curses de la temporada amb un avantatge de 59 punts.

Power no estava content, i li va costar més que una oportunitat de guanyar. Va acabar perdent 17 punts davant de Palou i va caure al quart lloc del campionat, darrere de Herta i Scott Dixon, també de Chip Ganassi Racing. El pilot del No. 12 va liderar un màxim de 117 voltes en la cursa. Josef Newgarden també tenia un bon cotxe, com ho demostra la seva capacitat per recuperar-se de la virolla mentre intentava avançar a Palou per l’exterior en la volta 196.

Però l’equip de pits de Newgarden també va contribuir enormement a la seva segona victòria de la temporada. Van canviar les quatre rodes en l’última parada en poc més de 5 segons per treure el seu pilot davant de McLaughlin, que havia estat el líder. Newgarden va haver de mantenir a ratlla a McLaughlin en una última represa, però aquesta vegada es va allunyar netament, mentre McLaughlin deia que el seu No. 3 DEX Imaging Team Penske Chevrolet es va quedar encallat breument.

La victòria de Newgarden no va ser una sorpresa basant-se en les seves recents visites a aquest oval de 1.25 milles. Va guanyar la seva primera cursa el 2017 en la seva primera temporada amb l’equip Penske, i després va sumar tres victòries consecutives el 2020, 2021 i 2022. Fes els càlculs: són cinc en nou intents (hi va haver dues curses el 2020). La victòria també es va convertir en la número 31 de la seva carrera, empatant amb Paul Tracy, Dario Franchitti i Helio Castroneves en el desè lloc en la llista històrica de l’esport.

El debutant Linus Lundqvist va avançar entre el grup de líders en les últimes voltes per aconseguir el seu segon podi en la categoria. El líder en la classificació de Rookie de l’Any va avançar a Palou i Herta per obtenir l’últim lloc del podi. El pilot del No. 8 també va acabar tercer al Barber Motorsports Park a l’abril.

Herta va ser el quart cotxe en travessar la meta, però el seu No. 26 va ser penalitzat amb una posició per bloquejar Lundqvist. Això li va donar el quart lloc a Palou i va deixar Herta en el cinquè. Tot i així, Herta va pujar al segon lloc del campionat.

Hi va haver acció durant tota la cursa, amb un rècord de 21 avançaments pel lideratge, una xifra que va trencar el rècord anterior de 13. Onze pilots van ocupar el primer lloc, ja que hi va haver una multitud d’estratègies de pits en joc, incloent-hi diferents per a cadascun dels tres pilots de l’equip Penske.

Herta, que va començar en la posició 25 a la graella de 27 cotxes a causa d’un accident en la classificació, va començar amb força. Va avançar ràpidament en un grup de quatre cotxes a la bandera verda inicial, guanyant sis posicions en la primera volta. Ed Carpenter i Katherine Legge, de Dale Coyne Racing, van tenir un contacte primerenc a la Corba 1 en la volta 8, i unes voltes més tard, en la volta 17, hi va haver més contactes en la recta posterior.

Un error del company d’equip de Carpenter, Rinus VeeKay, va iniciar una reacció en cadena que va fer que Conor Daly, de Juncos Hollinger Racing Chevrolet, fos colpejat per darrere per Kyle Kirkwood, d’Andretti Global. El company de Daly, Romain Grosjean, també va ser afectat. Grosjean i Jack Harvey, de Dale Coyne Racing, també van ser part de l’incident entre Power i Rossi, a vuit voltes del final.

David Malukas, de Meyer Shank Racing, que va liderar 11 voltes, estava lluitant per la victòria quan va rebre un contacte de Power a 21 voltes del final. Tots dos estaven lluitant pel lideratge efectiu de la cursa a la Corba 1. Malukas es trobava al carril inferior.