Aston Martin estudia deslligar-se de Mercedes per a ser l’escuderia principal d’Honda a partir de l’any 2026

Quan el 3 de febrer la FIA va fer oficials els noms dels sis fabricants d’unitats de potència que han acceptat unir-se al reglament de motors 2026, només va sorgir un nom sorpresa, el d’Honda. Ara, hem pogut saber que el fabricant nipó vol unir-se a Aston Martin, el que suposaria, si encara segueix en la màxima categoria, el retrobament entre Fernando Alonso i Honda.

Actualment, la presència d’Honda de cara a la temporada 2026 continua sent una incògnita, ja que no té cap acord amb cap equip. Les opcions disponibles no són tantes; Sauber (que serà Audi) passarà d’equip client a equip oficial, la qual cosa deixa a Williams, McLaren i Aston Martin com a possibles oportunitats.

La cúpula directiva d’Honda només es mou actualment en una direcció, i aquesta és Aston Martin. No és cap misteri que les ambicions del propietari de l’equip, Lawrence Stroll, són portar a l’escuderia a competir pel campionat, i l’acord amb Mercedes, que ha resultat vital per al creixement de l’estructura, a llarg termini pot ser una limitació. És difícil que un equip client s’imposi a la seva escuderia oficial, sobretot si hereta tantes peces del cotxe.

BAHRAIN, BAHRAIN - FEBRUARY 25: Mike Krack, Team Principal of the Aston Martin F1 Team and Fernando

Un nou repte

Tenint això en compte, per a Aston Martin la possibilitat d’un acord exclusiu amb Honda és qualsevol cosa menys un pas arriscat. Ja existeix un mecanisme per a facilitar les primeres converses, i és Martin Whitmarsh, actual conseller delegat de l’equip i en el passat director d’equip de McLaren, quan l’escuderia de Woking va tancar l’acord amb Honda.

Per a Aston Martin, l’escenari d’un acord amb el fabricant japonès suposaria diversos reptes nous, començant per la independència que avui compensa l’acord amb Mercedes.

Això significaria muntar el seu propi túnel de vent (actualment es continua utilitzant el de Brackley) i fabricar de manera independent la caixa del canvi i la part posterior del cotxe, que actualment procedeixen de Mercedes juntament amb la unitat de potència.