Aston Martin va ser setè en el Campionat de Constructors de 2022, però apunten a un creixement enorme de cara al Mundial 2023 de Fórmula 1

És una de les preguntes més repetides des que ha començat la temporada 2023 de Fórmula 1. Com és possible que el setè classificat de l’últim Campionat de Constructors es posicioni com un dels equips a seguir. Més enllà de l’efecte Fernando Alonso, per descomptat.

Aston Martin és la revolució a la categoria reina de l’automobilisme amb el seu nou cotxe, l’AMR23, i la presència d’Alonso com el seu principal pilot. Es pot somiar amb la 33? Sembla que sí.

Per què Aston Martin ha millorat tant?

Aston Martin va acabar setè en el Mundial de Constructors de 2022 després d’una temporada complicada. Van començar malament i, a meitat de temporada, tant Lance Stroll com Sebastian Vettel van aconseguir millors resultats. No obstant això, seguien a mitja graella.

La seva millora s’entén gràcies al fet que han fet fitxatges de primer nivell per a l’estructura interna de l’equip. Aquí sobresurten els noms de Dan Fallows i Eric Blandin, dos dels millors aerodinamistes de la Fórmula 1.

Imagen
Copyright: Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

Mentre que Mike Krack, cap d’equip, és un dels grans artífexs del creixement de la marca britànica. Pedro de la Rosa assenyala a Krack com l’home clau de l’escuderia.

El més sorprenent de l’AMR23, el primer cotxe construït a Aston Martin sota la direcció de Fallows i Blandin, és que ha ofert sensacions extraordinàries des del primer moment de la temporada.

Per descomptat, la gran inversió de l’equip de Lawrence Stroll també ha permès el naixement de la nova fàbrica a Silverstone, element clau en el creixement col·lectiu. A més, no ens podem oblidar del nou túnel de vent.

Tot això resulta en un cotxe completament diferent a l’anterior. Un canvi radical de proposta que introdueix moltíssims canvis i modificacions: Aston Martin ha presentat fins a 16 canvis en comparació amb l’any anterior.

El nas del cotxe, l’aleró frontal, la suspensió o el sòl són alguns dels elements modificats. Hi ha molta feina i moltíssimes hores darrere d’aquest monoplaça.

Fernando Alonso i el seu paper a Aston Martin: Més que un pilot

Fernando Alonso va arribar a Aston Martin com a substitut de Sebastian Vettel, convertint-se en el company d’Stroll, qui encara ha de demostrar què és capaç de fer amb un cotxe competitiu.

Ple de motivació i amb bones sensacions, des del primer moment Alonso va reflectir la seva felicitat per unir-se a Aston Martin. Al novembre de l’any passat, després dels tests d’Abu Dhabi, Fernando va deixar clar que el cotxe li agradava. I, des de llavors, tots els senyals han anat en el mateix camí: Aston Martin volia revolucionar el panorama de la Fórmula 1.

Imagen
Copyright: Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

Carlos Sainz, Sergio Pérez i fins i tot Christian Horner, cap de Red Bull, van parlar sobre la important millora d’Aston Martin abans del podi d’Alonso en el Gran Premi de Bahréin. I a moltes persones importants del pàdoc no els ha sorprès. Portaven mesos sentint parlar molt bé del nou túnel de vent o de l’AMR23.

En aquest cúmul d’enginyers, noves instal·lacions i noms brillants sumats a l’equip, l’experiència d’Alonso suposa un extra brutal, sobretot perquè es mostra més motivat que mai. És igual que tingui 41 anys i porti una dècada sense guanyar un Gran Premi de Fórmula 1.

Des d’Aston Martin han destacat aquest valor que aporta Alonso amb el seu coneixement i experiència. Fins i tot el seu ambaixador, Pedro de la Rosa, va deixar clar el “respecte absolut” que hi ha en l’equip cap a una llegenda com Fernando.

Els seus comentaris respecte al cotxe han suposat un altre aspecte fonamental per al creixement de l’equip. Quan Fernando sent un cotxe ja sap quins són els seus defectes i on ha de destinar l’equip els seus recursos per a millorar.

Pot Aston Martin guanyar el Campionat Mundial de Fórmula 1?

Ningú en la història de la Fórmula 1 ha aconseguit passar de ser el setè cotxe (de deu) al millor d’un any per a un altre. I tampoc es pot negar que Red Bull és qui marca la pauta: venen de tallar el domini de Mercedes amb dos títols consecutius de Max Verstappen.

Però una qüestió és passar del setè al millor cotxe i una altra diferent guanyar el Mundial, encara que són qüestions relacionades. Si hi ha un pilot capaç de competir contra els millors amb un cotxe una mica inferior, aquest és Fernando Alonso.

Imagen
Copyright: Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

Abans del Gran Premi de Bahréin ens preguntàvem com de lluny estava Aston Martin del podi. I si necessitàvem una resposta per a la qüestió, poc va trigar Alonso a donar-nos una: Aston Martin està per a competir pels podis al costat de Ferrari i Mercedes per darrere de Red Bull. Dos podis en dues carreres amb Aston Martin.

Verstappen era, és i continuarà sent el favorit, però es pot somiar en gran amb Fernando Alonso i Aston Martin. I no per creences buides basades en la il·lusió, sinó per la realitat, per les proves i les veus dels qui més saben d’això. I, sobretot, pel gran inici de temporada.

A Aston Martin somien desperts i sembla que, per fi, un canvi d’equip li somriu a Alonso.