Sebastian Vettel ha anunciat aquest dijous la seva retirada. L’alemany ha estat un dels pilots més exitosos de l’últim segle amb 4 mundials a les esquenes.

L’inici d’un somni

Vettel sempre havia volgut pujar a un Fórmula 1, des de ben petit, seguint els passos del seu heroi, Michael Schumacher, i, l’any 2005 ho va aconseguir. Es va pujar per primera vegada a un Fórmula 1 a Jerez, de la mà de l’equip Williams. La seva prova va captivar als treballadors que ja hi formaven part del gran circ, i per això va passar a ser pilot de proves de l’equip BMW Sauber el 2006.

Els primers passos

Poc a poc anava fent realitat el seu somni: convertir-se en pilot de Fórmula 1. L’any 2007 va continuar com a pilot de proves, almenys la primera part de la temporada. Tot va canviar quan Robert Kubica va tenir un accident fortíssim al Gran Premi de Canadà. Per aquest motiu, Vettel va pujar al seu cotxe i va participar en el Gran Premi dels Estats Units, on va obtenir punts. Aquest fet el va convertir, en aquell moment, en el pilot més jove en aconseguir puntuar. Tenia 19 anys i 349 dies.
Ja més tard, el 31 de juliol d’aquell mateix any, va signar el seu primer contracte com a pilot de ple dret amb l’escudería Toro Rosso (actual AlphaTauri) gràcies a l’actuació que va fer conduint el Sauber.

Primera victòria

Allà hi va ser temporada i mitja, perquè per les dates del Gran Premi d’Alemanya del 2008 es va anunciar que Vettel seria el substitut de David Coulthard a l’escudería Red Bull. Més tard aquell any, al Gran Premi d’Itàlia plovia. Aquest fet va fer que les coses estiguessin més igualades. Vettel es va fer amb la seva primera pole position que va transformar en victòria. L’alemany va obtenir un triple rècord en un sol cap de setmana. Pilot més jove en aconseguir una pole, una victòria i un podi. Una manera excel·lent de posar fi a la seva aventura amb Toro Rosso.

Anys de domini absolut 

Tot el que va passar a Red Bull quedarà per sempre escrit als llibres d’història. 4 vegades campió del món amb l’equip de la beguda energètica. 2010, 2011, 2012 i 2013 van ser anys dominats per l’alemany. Estava en un moment de forma espectacular i no hi havia rival que li plantés cara. Per molt que hi hagués pilots més competitius, Vettel aconseguia treure més del que hi havia, tot i que el Red Bull va ser un cotxe absolutament ràpid. La temporada 2013 va finalitzar, i amb ella una etapa més de la Fórmula 1.

L’any 2014 canviaven el reglament i començava l’era híbrida. Pero, aquell any encara no sabien el que els hi vindria a sobre. Set anys consecutius dominats per Mercedes i per Lewis Hamilton en particular. No va ser un bon any pel Vettel. Per això va decidir marxar a provar sort a un altre equip, Ferrari.

L’inici del fi

Va començar amb molt bon peu la seva etapa a l’equip vermell. Fins i tot va arribar a lluitar un altre cop per mundials, encara que mai va arribar el seu cinquè. L’any del seu debut va aconseguir una gran tercera posició a la classificació del mundial de pilots, tan sols darrere dels dos Mercedes. En 2016 la història va ser diferent. Va ser impossible plantar cara als Mercedes tot i que ells estaven en plena “guerra civil” amb la lluita dels seus dos pilots. Arribem al 2017 i 2018 on l’alemany va ser capaç de plantar cara a l’equip de Brackley per finalitzar segon al campionat.

Les coses comencen a empitjorar de cara al 2019 on Charles Leclerc arriba com el seu company d’equip. La relació amb Ferrari va empitjorar molt de cop i es va agreujar a final de temporada, després que Leclerc acabés per davant d’ell al seu primer any amb Ferrari. Així estem ja a l’any 2020, any més que complicat per a l’escudería italiana. A això s’ha de sumar la relació que hi havia amb l’equip, que estava molt lluny de ser idíl·lica. A meitat d’aquell any s’anunciaria la sortida de Vettel de Ferrari de maneres poc ètiques que exposaven el tipus de relació que hi havia entre les dos parts.

Un somni complit

El seu pròxim destí va ser Aston Martin, on continua aquesta última temporada. Un projecte que al principi era esperançador però que no ha aconseguit mostrar-se competitiu. Així i tot, gràcies a la manera de conduir de l’alemany, ha portat tots els punts possibles i inclòs un podi per l’equip de Lawrence Stroll al Gran Premi d’Azerbaidjan 2021. 
La temporada encara no ha acabat, queda la meitat i qui sap si el quatre vegades campió del món pot retirar-se amb alguna satisfacció més.

Ara, Vettel ha decidit posar fi a la seva etapa a la Fórmula 1. Una decisió que ha pillat desprevingut a tothom. Es difícil imaginar la Fórmula 1 sense Sebastian Vettel. Ha sigut, és i será un dels millors de la història.