Kevin Eriksson ha aconseguit una victòria totalment inesperada al colar-se a la final i fer una sortida impossible que li ha tret un esperat triomf a Petter Solberg. Amb això, el noruec no ha aconseguit els punts suficients per frenar la coronació de Mattias Ekström, que succeeix a Solberg com a nou campió del món de Rallycross.


Dos noms i dues gestes històriques han estat el centre d’atenció avui Estering, Alemanya, on s’ha disputat la penúltima ronda del calendari. Mattias Ekström ha estat proclamat nou campió del món de Rallycross, sent així el primer pilot que aconsegueix vèncer a Petter Solberg en els tres anys d’història d’aquesta competició. L’altre nom, el de Kevin Eriksson, flamant i totalment inesperat guanyador d’avui al RX d’Alemanya.

Les classificacions van deixar entreveure que la lluita se centraria entre Petter Solberg i Mattias Ekström, i és que el noruec va obtenir dues màximes puntuacions i el suec una altra. La Q1 el vencedor va ser Janis Baumanis, que va tenir un molt bon ritme durant tot el cap de setmana. Els Peugeot 208 de Kevin Hansen i Sebastien Loeb van tancar el Top 5, destacant sobretot al pilot jove suec de 19 anys que va aconseguir una sorprenent tercera plaça.

Entre els múltiples eliminats en les classificacions van estar Cyril Raymond, l’estrella americana Tanner Foust, Niclas Grönholm, Joni-Pekka Rajala, Guerlain Chicherit, Gianluigi Galli, René Münnich i Tommy Rustad. A més, sumant punts, també van quedar fora Peter Hedström, Anton Marklund, inesperadament Timur Timerzyanov i Robin Larsson, que es va quedar a prop de deixar fora de combat a Ken Block.

En semifinals les coses van seguir amb la mateixa tònica, amb victòria de Petter Solberg en una i de Mattias Ekström en l’altra. A la primera el nivell va estar molt alt i el pas a la final va ser molt car. El jove Kevin Hansen va seguir amb la seva enorme actuació colant-se segon a la sortida i mantenint a ratlla Andreas Mikkelsen, que després de superar a Sebastien Loeb a la sortida, va condemnar al francès i al seu company Timmy Hansen a l’eliminació. Al costat d’ells també va caure un discret Toomas Heikkinen.

A la segona semifinal Ekström no va tenir problemes en vèncer, deixant les hostilitats en la lluita pel segon lloc. Kevin Eriksson es va alçar a la segona plaça i li va donar el pas a la seva primera final en tota la temporada, mentre que Baumanis va sortir malament i això el va condemnar a l’eliminació gràcies al bon ritme de Johan Kristoffersson, que es va aprofitar de l’estratègia per el seu pas a la final. Ken Block i Davy Jeanney van haver d’abandonar després de tocar-se tots dos amb Baumanis.

I va arribar l’esperada i desitjada final, que va tenir una sortida que va deixar al món sencer de pedra. Mentre Ekström i Solberg es barallaven per la primera posició, en arribar al primer revolt Eriksson feia una derrapada totalment fora de frenada per l’exterior que es va transformar en pràcticament una virolla que va saber controlar i el va deixar per davant dels dos principals rivals. Aquesta maniobra va confondre a Ekström que es va quedar últim i va fer la jóker lap a la primera volta.

Solberg va seguir l’estela d’Eriksson, mentre que Bakkerud i Kevin Hansen es barallaven pel podi amb el cotxe del noruec totalment destrossat. Tots van passar a fer el tram extra del circuit i van deixar sol a Eriksson al capdavant, que ho va fer amb molt nerviosisme en l’última volta i va poder aconseguir de forma totalment inesperada per tothom la seva primera victòria en el Rallycross. L’equip Olsbergs MSE va quedar de pedra al veure el seu pilot al capdamunt del podi, cosa que ningú hagués dit abans de la mateixa final.

Aquesta victòria d’Eriksson va tenir una mica més de significat a part de l’enorme sentiment i satisfacció personal, i és que aquest fet va privar a Solberg de poder obtenir els punts suficients com per evitar la coronació de Mattias Ekström, que d’aquesta manera i malgrat quedar cinquè a la final, es va proclamar com a nou campió del món de Rallycross 2016, succeint el bicampionat de Solberg.

Un derrotat Petter Solberg va pujar al segon graó del podi, mentre que Andreas Bakkerud va finalitzar tercer havent de baixar immediatament del cotxe marejat per un fum provocat pels danys que havia patit el seu Ford Focus. Kevin Hansen es va quedar a les portes del podi en una actuació excel·lent per al campió europeu de rallycross.

Del 25 al 27 de novembre el Rallycross tornarà per finalitzar la seva tercera temporada a la història de l’automobilisme a Rosario, Argentina. Allà, es decidirà un subcampionat que defensarà Solberg davant les properes amenaces de Johan Kristoffersson, Andreas Bakkerud i Sebastien Loeb.

Resultats de la final:

  1. Kevin Eriksson – Ford Fiesta ST (3:51.944)
  2. Petter Solberg – Citroën DS3 (+0.586s)
  3. Andreas Bakkerud – Ford Focus RS (+2.421s)
  4. Kevin Hansen – Peugeot 208 (+2.961s)
  5. Mattias Ekström – Audi S1 (+3.346s)
  6. Johan Kristoffersson – Volkswagen Polo (+21.962s)