Oriol Roca, pilot d’enduro, ha tingut un any molt complicat degut a una lesió que va patir a l’inici de la temporada

Oriol Roca, pilot terrassenc, ens ha parlat sobre tot el que ha viscut durant la passada temporada i com ha anat gestionant la lesió que va patir a l’inici de l’any 2022.

Actualment competeix en el Campionat d’Espanya d’Enduro i té el somni de convertir-se en campió del món. També té experiència en motocròs i ha competit en el Campionat d’Itàlia d’Enduro.

PREGUNTA: QUI ÉS ORIOL ROCA?

Oriol Roca: Oriol Roca és un pilot de 18 anys que va començar a anar en moto amb 4 o 5 anys, i que a partir dels 7 va començar a competir. Al meu pare li agradaven molt les motos i també havia corregut, i jo em vaig aficionar. I així he seguit fins al dia d’avui, actualment competint en el Campionat d’Espanya i en el Mundial d’Enduro.

P: COM VA SER EL TEU INICI EN AQUEST MÓN?

OR: Tenia un amic que tenia una moto, i la vaig començar a provar. Quan vaig fer 5 anys, vaig anar a un campus amb una moto xinesa, que em va durar dos dies pràcticament. Més tard, amb 7 o 8 anys, vaig començar a fer Endurets. Amb 12 anys vaig fer el salt a motocròs i vaig participar en la Copa Europea d’Honda 150cc. A partir d’aquí, quan vaig tenir l’oportunitat de tornar a l’enduro, ho vaig fer.

P: COM VAS VIURE LA PANDÈMIA?

OR: En aquell moment venia d’una lesió, i aquest període em va anar bé. Tinc la sort que a casa meva tinc espai i vaig crear un petit gimnàs. Cada dia feia una mica de bicicleta, i em vaig aficionar al mountain bike, i cada dia sortia a fer coses amb la bicicleta. Em va anar molt bé, sobretot en l’àmbit físic.

P: COM DE COMPLICAT ÉS COMPETIR EN DIFERENTS COMPETICIONS DURANT EL MATEIX ANY?

OR: Complicat no és, perquè no hi ha tantes curses, però si se t’ajunten algunes sí que es pot fer una mica difícil. Sí que és complicat en el cas dels estudis. Per sort, aquest any ho faig online, però l’any passat era difícil de gestionar. També és difícil gestionar els entrenaments. És un esport que demana molt entrenament físic.

P: PENSES MOLT EN LES CURSES ABANS DE DISPUTAR-LES?

OR: Quan havia estat fent motocròs, m’havia tractat amb alguns psicòlegs esportius perquè tenia molts nervis. Entrenava molt bé, però a l’hora de la cursa estava malament i baixava el meu rendiment. Ho vaig solucionar, i ara a l’enduro no tinc nervis i estic bé. Sí que penso una mica i miro alguns vídeos, però estic perfecte.

P: TENS UNA BONA RELACIÓ AMB TOTS ELS RIVALS?

OR: Molt bona. Al motocròs era diferent, però a l’enduro tot és molt familiar. Ens ajudem molt, sobretot al ral·li. Hi ha molt respecte, som molt amics.

P: QUI ÉS EL TEU PRINCIPAL RIVAL A PISTA?

OR: Hi ha molt nivell. Per exemple, l’Alex Puey, el Yago Domínguez… n’hi ha uns quants que sempre estan davant de la resta.

P: TENS UNA RELACIÓ PROPERA AMB EL TEU EQUIP?

OR: L’any passat estava en un equip italià al mundial. Aquest any m’ha canviat tot a última hora. Ara estic sense equip, pendent d’anar a Itàlia per a provar una moto. Amb l’anterior equip anava tot bé, la relació era molt bona, però no és el mateix tenir l’equip a prop que lluny de casa.

P: QUÈ SENTS AL PARTICIPAR EN EL CAMPIONAT D’ESPANYA D’ENDURO?

OR: Al Campionat d’Espanya d’Enduro hi ha un gran nivell en general, tant de traçat com de pilots. El Campionat d’Itàlia és bastant similar. És un gran campionat, i hi ha curses molt complicades.

P: QUÈ VAS PENSAR QUAN ET VAS LESIONAR A PRINCIPI D’ANY?

OR: Aquesta lesió encara la tinc actualment. Fa justament un any, abans de la primera cursa del Campionat d’Itàlia, vaig patir una lesió a l’espatlla. A Portugal vaig tornar a caure i em vaig fracturar l’húmer. Vaig haver de reposar, ja que no hi havia altra forma de recuperar-me, i a final d’any, a Alemanya, vaig veure que no tenia força per portar la moto. Dues setmanes després em vaig operar, i a finals de gener vaig poder tornar a agafar la moto. La lesió va condicionar tota la meva temporada, ja que no podia donar el 100% i tampoc podia fer gimnàs. Espero estar recuperat totalment en poques setmanes.

P: COM ESTÀ SENT LA RECUPERACIÓ?

OR: Va ser ràpida. Vaig suprimir quatre setmanes de rehabilitació perquè la meva mobilitat va millorar molt ràpidament. Després d’agafar de nou la moto, vaig haver de guanyar musculatura, ja que havia perdut molta. Degut a això, he perdut algo de mobilitat, i és en el que m’estic centrant ara.

P: QUINA ÉS LA TEVA RUTINA EN TEMPS DE COMPETICIÓ?

OR: M’agrada tenir-ho tot preparat el dia abans de la cursa. M’acostumo a llevar bastant dora, ja que m’agrada anar amb temps. Quan em poso el casc soc una altra persona, em concentro molt.

P: COM QUALIFICARIES EL TEU ANY?

OR: Va ser un any on vaig aprendre molt. El mundial em va servir moltíssim per exemple. Però estic poc satisfet degut a la meva lesió, ja que en moltes curses vaig anar molt condicionat per la meva condició física.

P: COM VEUS EL TEU FUTUR? QUINS SÓN ELS TEUS OBJECTIUS?

OR: Aquest any és un moment clau per a mi. Espero un gran canvi en mi. No tinc la intenció de guanyar el mundial, ja que és un objectiu llunyà. Si veig aquest canvi, de cara a 2024, em prendria seriosament l’objectiu de guanyar el mundial. Si veig que ho he donat tot, però no he vist aquest canvi, competiria només en el Campionat d’Espanya. El meu propòsit principal és guanyar el mundial.