Un tifó de categoria quatre situat actualment al sud del Japó, amenaça perillosament la celebració del GP del Japó que aquest cap de setmana es disputa a Suzuka. Les previsions apunten que per al diumenge la proximitat del tifó Phanfone podria provocar vents de 250km/h i pluges torrencials que podrien cancel·lar la cita japonesa.


Fa uns dies el Paddock de la Fórmula 1 estava pendent del que podia passar amb l’erupció d’un volcà situat a 200km del circuit de Suzuka, ja que els gasos tòxics i el fum provinent d’aquest volcà anomenat Otake podien portar problemes en l’espai aeri japonès, o tenir alguna conseqüència respecte al Gran Premi. Després d’uns dies l’estabilitat marcava aquest factor, però des d’ahir les prediccions meteorològiques centren l’atenció de tota la gent que envolta el ‘Gran Circ’.

Segons apunten les prediccions un tifó de categoria quatre podria arribar al Japó entre diumenge i dilluns, afectant de ple la cursa de Fórmula 1 que está inicialment planejada per disputar-se el diumenge al migdia. Les últimes informacions apunten que aquest tifó anomenado Phanfone es troba al sud de l’illa, però que amb el pas dels dies s’aniria situant al centre del Japó, arribant de ple a Suzuka on podria provocar la cancel·lació de la quinzena prova del certamen.

Ara mateix les prediccions són de cel cobert pel dissabte, però a la jornada de diumenge, s’espera que el tifó s’acosti al circuit i provoqui fortes pluges torrencials acompanyades d’importants vents de 250km/h que podrien arribar a ratxes de fins a 300km/h , convertint-se així en un supertifó.

Aquestes van ser les declaracions d’Alexi Venerus, meteoròleg de MeteoGroup, en declaracions a Press Association, recollides per F1aldía:

“La meteorologia en si per a la zona actual no serà precisament molt bona, però pel que fa als forts vents, sembla que en aquests moments haurien d’anar-se’n cap al sud. L’actual condició meteorològica no serà massa bona per al dissabte, simplement perquè el tifó seguirà acostant-se, i tot el sistema s’estarà movent, i això afecta la humitat de l’aire, la pluja i els núvols. Com més a prop estiguem, el temps començarà a deteriorar-se”.

“Està bastant lluny del Japó en aquests moments, però s’està dirigint cap a part de les illes del sud del Japó. Ara es dirigeix ??cap a Tòquio; hi ha altres indicacions que assenyalen que podria dirigir una mica més cap a l’interior i seguir cap al nord abans de girar cap al nord-est i, després, travessar el Japó. Així que, en aquests moment, encara hi ha força incertesa sobre el camí exacte del tifó. Ho estem analitzant com si anés a convertir-se en un súper tifó; les forces del vent augmenten en gran mesura, així que es podrien produir alguns danys.”

Així doncs la incentesa comença marcant aquest Gran Premi del Japó, el qual hi ha una certa possibilitat que es pogués disputar en dissabte per tal d’evitar problemes amb el tifó a la jornada de diumenge. Ara mateix és una possibilitat remota però possible, encara que només queda esperar i seguir l’evolució d’aquest tifó que pot marcar de ple aquesta mítica prova japonesa.